Hlavní obsah

Dny slovanské kultury provedou folklórem i gastronomií Slovenska a Slovinska

Dny slovanské kultury v Uherském Hradišti a okolí představí tradice Slovenska a Slovinska. Letošní třetí ročník festivalu se uskuteční od 19. do 24. května a nabídne filmové projekce, divadlo, koncerty, folklór, přednášky, řemeslný jarmark, kulinářské speciality i ochutnávku vín. Informoval o tom autor a produkční festivalu Jiří Králík.

Foto: Profimedia.cz

K národnímu folklóru patří kroje, hudba a tradice. Právě tím provedou Dny slovanské kultury. Ilustrační foto

Článek

První dva ročníky akce se v letech 2013 a 2014 konaly v Kroměříži, kde Králík působil jako ředitel tamního kulturního domu. Po roční odmlce a poté, co v Kroměříži skončil, přesunuje festival na Slovácko, tedy blíže k centru někdejší Velké Moravy, kterou mapují archeologické nálezy.

Festival se poprvé koná na pěti místech — Uherské Hradiště, Modrá, Velehrad, Osvětimany a Staré Město. V Uherském Hradišti se uskuteční filmová přehlídka prezentovaných zemí, festival se zde zapojí i do páteční (20. května) Muzejní noci a nabídne také divadelní představení.

V Modré se podle Králíka v sobotu 21. května bude konat celodenní akce v prostorách hotelu Skanzen, v expozici sladkovodních ryb Živá voda, v nově vybudovaném Centru slováckých tradic a v Archeoskanzenu. „Návštěvníci se mohou těšit na koncert legend lidové i světové hudby, přednášky odborníků, řemeslný jarmark i na mezinárodní ochutnávku vína," uvedl.

V sobotu budou otevřena muzea a historické budovy ve Velehradě, kde je na neděli v tamní bazilice plánován koncert tří velkých mezinárodních pěveckých sborů či Národní večer v Turistickém centru obce Velehrad.

Osvětimany nabídnou putování na horu svatého Klimenta a kulinářskou i hudební atrakci v hospodě Na Srubu spojenou s ochutnávkou národních specialit. Ve Starém Městě se návštěvníci Dnů slovanské kultury mohou těšit především na aktivity spojené s kostelem Sv. Ducha a nově vybudovaným kulturním a informačním centrem.

Příště Polsko s Chorvatskem

Iniciátorem vzniku festivalu bylo výročí 1150 let od mise sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, která měla zásadní vliv na kulturu a vzdělanost slovanských národů. „Neméně důležitým důvodem bylo oslabování přirozené a tradiční kultury slovanských národů a národností v dnešním globalizovaném světě," dodal Králík.

Akci letos podle Králíka poprvé pořádá Slovanská unie ve spolupráci s Evropskou kulturní stezkou sv. Cyrila a Metoděje i Forem slovanských kultur. V příštím roce se festival hodlá zaměřit na kulturní tradice Chorvatska a Polska.

Reklama

Výběr článků

Načítám