Hlavní obsah

Návštěvníci Křivoklátu mají v oblibě nejdelší prohlídkový okruh

Návštěvníci hradu Křivoklát na Rakovnicku mají nejčastěji zájem o nejdelší a nejdražší prohlídku. I když jich letos přišlo méně než loni, podle kastelána byla návštěvnost dobrá. Loni přišlo na hrad téměř 110 000 turistů, letos to bude zřejmě o několik tisíc méně. Přesto byly hradem pořádané kulturní akce hojně navštěvované.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Křivoklát

Článek

„Návštěvnost ještě nelze uzavírat, máme otevřeno až do konce roku," uvedl kastelán Křivoklátu Petr Slabý. Podle něj lidé nejvíce vyhledávají okruh nazvaný Celým hradem, velký zájem byl nejen o každoročně pořádané akce, ale i o nové, jako byl Den svatého Eustacha věnovaný mimo jiné křivoklátské přírodě a myslivosti.

Letecké záběry hradu KřivoklátVideo: Novinky

Příští rok by měl být ve znamení Václava IV., který pobýval na hradě například v 80. letech 14. století. Podílel se také na jeho rozšíření a zvelebení. „Chystáme novinky na prohlídkových trasách," prozradil Slabý. Při plánování expozic myslí kastelán i na dětské návštěvníky, podrobnosti ale zatím nechtěl zveřejnit.

Příští rok by se na Křivoklátu měly také opravovat střechy dvou věží. Podle kastelána půjde o technicky náročné opravy. Přitáhnout by měly návštěvníky, kterým se naskytne nezvyklý pohled do nitra věží.

Reklama

Výběr článků

Načítám