Hlavní obsah

Na Novojičínsku se otevřely 300 let staré klášterní zahrady

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stařičké zahrady u příborského piaristického kláštera jsou po téměř ročních úpravách proměněné k nepoznání. Veřejnost si je nyní do pondělí 2. listopadu může prohlédnout, pak se uzavřou a otevřou zase až na jaře.

Foto: Pavel Karban, Právo

Nově otevřené klášterní zahrady

Článek

Zahrady o rozloze zhruba 5300 metrů čtverečních u největší příborské památky se městu podařilo revitalizovat za 21 miliónů korun. Z toho osm miliónů byla dotace, zbytek uhradila radnice. Právo o tom informovala vedoucí kanceláře vedení města Iveta Busková.

„Zahrady budou nyní do 2. listopadu otevřené od neděle do čtvrtka od 9:00 do 19:00. V pátek a v sobotu bude otevřeno až do 21:00 večer. V úterý 3. listopadu bude areál zazimován a uzavřen. Zpřístupníme ho zase až příští rok na jaře,“ sdělila Busková s tím, že zahrady budou sloužit k relaxaci a klidnému trávení volného času, ale také k oddávání snoubenců.

Nová kašna, altán i bylinková zahrada

Práce v zahradách zahrnovaly opravy kanalizace, oplocení mezi klášterními zahradami a soukromými pozemky, vybudování rozvodů elektřiny, sedacích zídek nebo konstrukce pódia. V zahradě vznikla nová kašna, ale i altán, bylinková zahrada, pítko, dřevěná mola a posezení. V minulých letech byla v okolí kláštera jen zatravněná plocha.

Foto: Pavel Karban, Právo

Část zahrad u příborského piaristického kláštera

Zahrady jsou rozdělené na dvě části, dohromady v nich bylo vysázeno 25 tisíc rostlin. Nově se do nich dostanou také vozíčkáři. „Horní zahrada je komponovaná spíš komorněji, je tady spousta zpevněných ploch, chodníčků, malých háječků s doprovodnou zelení, uprostřed kašna. Centrální prvek je podium, kde by se měla odehrávat kulturní vystoupení,” uvedl Jaroslav Šimíček, vedoucí odboru investic a správy majetku příborské radnice.

„Součástí horní zahrady je i bylinková zahrada, která je schovaná za východním křídlem. Na rozmezí horní a dolní zahrady je vyhlídka, z které se budou moct návštěvníci podívat na celou spodní zahradu a východní část města,“ dodal.

Odpočinkový sad pro posezení

Druhá část areálu pak má podle projektu Pavly Kašubové zcela jiný charakter. Je komponovaná jako odpočinkový sad a pro posezení. Do zahrad se lidé dostanou z Lidické ulice směrem naproti kulturnímu domu. V plánu je ale také vstup přímo z centra města, z ulice Karla Čapka.

Foto: Pavel Karban, Právo

Mapa, podle níž se návštěvníci zahrad mohou orientovat.

„Jestli bude toto propojení, to závisí na politickém vedení radnice. Projekt je hotový, je vydáno stavební povolení, takže pokud to rozpočet v roce 2016 dovolí, nebo pokud by se podařilo získat i nějakou tu dotační částku, tak je reálné, že by se propojení s centrem města dalo příští rok zrealizovat,“ upozornil ještě Šimíček.

Samotný příborský klášter byl po 19 letech oprav otevřen v roce 2012. Jeho rekonstrukce stála 80 miliónů korun, z toho přes 38 miliónů zaplatilo město. Sídlí v něm mimo jiné příborské muzeum, knihovna, lidová škola umění, ale také je zde zasedací místnost pro jednání zastupitelů a obřadní síň.

Reklama

Výběr článků

Načítám