Hlavní obsah

Zámek v Moravském Krumlově letos zdvojnásobil svoji návštěvnost

Zámek v Moravském Krumlově na Znojemsku, ve kterém byla léta vystavena Slovanská epopej malíře Alfonse Muchy, navštívilo v letošní sezóně přes 10 000 turistů. Ve srovnání s loňskem se jejich počet zdvojnásobil. Hlavním lákadlem byly obrazy ze sbírek moderního umění Medy Mládkové a ilustrace Zdeňka Buriana. Informoval o tom krumlovský starosta Tomáš Třetina.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Moravský Krumlov

Článek

„Hlavním lákadlem byla u nás po dlouhá desetiletí Slovanská epopej. Před čtyřmi lety si ji odvezl vlastník, jímž je město Praha. V uplynulých dvou letech jsme sály zrekonstruovali, a byli jsme proto jen v částečném provozu," uvedl starosta.

Zámek byl otevřen s expozicemi v upravené podobě až letos. Sezóna začala koncem června. Lidé mohli navštěvovat koncerty v zámecké kapli. V prvním patře objektu pro ně radnice připravila výstavu obrazů v Rytířském sále, šesti komnatách a v knížecím bytě, který byl nově začleněn do prohlídkové trasy.

„Pokud příští rok zahájíme sezónu dříve a ve spolupráci s Medou Mládkovou a jejím pražským Muzeem Kampa výtvarná díla obměníme, půjde jistě návštěvnost nahoru," uvedl starosta.

Zámek čekají další změny

Zámek je opravený jen zčásti. Jeho vlastníkem je slovenská společnost Incheba. Město chce zámek koupit, zvelebit, rozšířit expozice a připravit prostory pro případný návrat Slovanské epopeje. Obchod je dojednán, město dá za zámek 15 miliónů Kč.

Problémem však je, že se zámkem jsou spojené dluhy, které musí být vypořádány. „Hned, jak se to ze strany Incheby podaří, objekt koupíme a již máme připravené peníze na jeho opravu i žádosti o dotace na rekonstrukci," uvedl Třetina.

Aktuální sezóna v krumlovském zámku skončí 1. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám