Hlavní obsah

Muzeum autíček v Přísece přivítá brzy první návštěvníky

Nové muzeum autíček v Přísece nedaleko Jihlavy přivítá první návštěvníky příští čtvrtek. Expozice obsahující tisíce historických hraček, především autíček, byla vytvořena v čerstvě opraveném zámečku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muzeum autíček bude otevřeno celoročně. Ve čtyřech podlažích vystavuje kolem 10 000 autíček a jiných hraček. Představí modely aut převážně od domácích výrobců, a to od roku 1910 do roku 1991.

Své zastoupení tam budou mít také autíčka vyrobená v zahraničí, kupříkladu v Německu a v Rusku. „Výstava v takovém rozsahu nemá u nás ani v Evropě obdobu," uvedla Lucie Znamenáčková, marketingová manažerka společnosti Abrex, která modely autíček také vyrábí. Firma na muzejní projekt získala evropskou dotaci 53 miliónů korun.

Dělníci opravovali zámeček od loňského jara. Rekonstrukce, na kterou dohlíželi památkáři, se týkala rovněž střech a fasády. K původnímu vzhledu se vrátila věž, která byla kvůli poškození bouřkou v roce 1955 snížena. Stavební část projektu byla ukončena letos v březnu. Dotaci na projekt ve výši 30 miliónů korun poskytl ROP Jihovýchod.

Foto: archiv Muzea autíček

Zrekonstruovaný přísecký zámek

Společnost Abrex chtěla otevřít muzeum autíček už na letní sezónu. „Bohužel, přípravy muzea zabraly více času," řekla Znamenáčková. Dalším argumentem pro odklad na září byla dopravní situace u Příseky, která by ztěžovala příjezdy návštěvníků. Kvůli stavbě obchvatu obce totiž musela auta v létě celý úsek objíždět. Nový obchvat je průjezdný od pondělí.

Muzeum bude 10. října otevřeno od 9:00. Webové stránky muzea budou zprovozněny koncem září.

Reklama

Výběr článků

Načítám