Hlavní obsah

Oslavy Ještědu poprvé otevřou areál skokanských můstků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradičně budou veřejnosti v sobotu 19. září zpřístupněny prostory ještědského vysílače, hotelu a restaurace včetně zrekonstruovaného salónku, poprvé výletníci uvidí také areál skokanských můstků. Prohlédnou si navíc i strojovnu kabinové lanovky v horní stanici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Horský hotel a televizní vysílač na Ještědu, jedna z nejfotografovanějších staveb v České republice.

Článek

Vzhledem k tradičně velkému zájmu bude prohlídka vysílače na Ještědu jen na časové vstupenky, které se budou vydávat u vstupu pod ochozem hotelu, informovala Anna Masáková z Krajského úřadu v Liberci.

Pohled na Ještěd z výšky podtrhuje jeho netradiční tvarVideo: Novinky

Horský hotel s televizním vysílačem na Ještědu je jedním z nejoriginálnějších architektonických děl v zemi, tehdejší vítězství návrhu Karla Hubáčka ale bylo velkým překvapením. Když se před více než půl stoletím konala výstava architektonických návrhů, většina návštěvníků Hubáčkův návrh kritizovala či rovnou odmítala. Dnes odborníky i laiky upoutává způsob, jakým budova dotváří siluetu hory vysoké 1012 metrů. Elegantní kuželovitý tvar Ještědu vynesl Hubáčkovi v roce 1969 cenu Augusta Perreta pro eleganci a využití moderních technologií.

Každý si přijde na své

Oslavy Ještědu nabídnou návštěvníkům bohatý kulturní program. Chybět nebude soutěž ve vynášení sudů na vrchol Ještědu nebo pokus o rekord v počtu výstupů na Ještěd za 24 hodin. Ten odstartuje už v pátek, na start se postaví držitel dosavadního rekordu Radim Třešňák, který horu zdolal v jediném dni osmnáctkrát, a Milan Linka, který má jen o výstup méně. [celá zpráva]

Připraveny jsou i outdoorové aktivity pro rodiny s dětmi na Beranově cestě vedoucí ke spodní stanici kabinové lanovky. Prohlídku své stanice umožní letos návštěvníkům také horská služba.

Hotel a vysílač Ještěd slouží od roku 1973. Stavba je národní kulturní památkou a lidé ji v anketě zvolili českou stavbou 20. století. Liberecký kraj usiluje o zapsání Ještědu na seznam památek UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám