Hlavní obsah

Do unikátních expozic dvojice německých muzeí zvou letní a podzimní akce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se vám zvláštní zamířit do muzea za dobrodružným zážitkem? Ale jde to. V německých technických muzeích v Sinsheimu a ve Speyeru se na chvíli můžete stát třeba postavou z Hvězdných válek nebo se projet novými modely motocyklů Harley Davidson. Na konec léta a začátek podzimu chystají velkolepé akce.

Foto: archiv Technického muzea Speyer

V expozici muzea Speyer se pomyslně přiblížíte hvězdám.

Článek

Příznivci sci-fi, majitelé i fanoušci veteránů, motorkáři, cyklisté či modeláři – ti všichni by měli na přelomu léta a podzimu zbystřit a zaostřit na turistické události ve spolkové zemi Badensko-Württembergsko v Německu. Tamní dvojice technických muzeí v Sinsheimu a ve Speyeru lákají návštěvníky na zážitky.

Sinsheim: retro bicykly i růžový cadillac

Auto & Technik Museum Sinsheim je nepřehlédnutelné už z dálky díky dvěma letadlům Jet Concorde a jednoho Tupoleva 144. Všechny jsou přístupné komukoliv, kdo si troufne vystoupat na jejich 30 metrů vysoké trupy. V muzejních halách jsou vystaveny veterány, motorky, parní lokomotivy, legendy Formule 1 i současné modely, rychlé sportovní vozy, historické zemědělské stroje, ale i hudební automaty...

Foto: archiv Auto & Technik Museum Sinsheim

V Auto & Technik Museum Sinsheim můžete vystoupat až k trupu letadel.

Mezi největší chlouby muzea patří legendární The Blue Flame, který dodnes drží s rychlostí 1014,656 km/h rekord mezi raketovými vozy. „Až do 10. ledna 2016 je zde k vidění unikátní soubor více než 50 mopedů kultovní značky Simson,“ upozorňuje Layher na jednu z krátkodobých výstav.

V neděli 2. srpna bude volné prostranství areálu muzea patřit americkým veteránům a jejich příznivcům. „Zastoupeny a částečně předvedeny v akci budou všechny druhy vozů od legendárních Fordů modelu T až po růžový Cadillac. Na akci je vstup zdarma,“ láká prezident obou technických muzeí Hermann Layher. Starým strojům bude patřit nádvoří muzea i během posledního srpnového víkendu, tentokrát se zde bude konat již třetí sraz historických pil.

Foto: archiv Auto & Technik Museum Sinsheim

Expozice nablýskaných sportovních vozů

V neděli 20. září bude v areálu muzea odstartována historicky první jízda retro závodních bicyklů s názvem TRETRO. „Jízdy se zúčastní cyklisté na starých kolech v dobovém oblečení. Přítomny budou také bývalé i současné hvězdy závodní cyklistiky, od nichž bude možné získat autogram. Své umění předvede i cyklo-artista a kaskadér, mistr světa Jens Schmitt,“ vyjmenovává Layher. Akci doplní také trh s cyklistickými potřebami či přehlídka historického cyklooblečení.

První říjnový víkend promění venkovní prostory muzea v Mekku motorkářů. Během již 36. setkání majitelů klasických motorek se tam sejde kolem 250 strojů všech typů a značek vyrobených mezi roky 1885 a 1985. „Na neděli 4. října je pak vyhlášen Den Harleyů. Ke zkušebním jízdám zde budou k dispozici nové modely motorek značky Harley Davidson, děti od sedmi let se budou moci projet na minimotorkách,“ zve Layher. Program obou dní doplní show na 10metrové strmé zdi Holanďana Hennyho Kroeze.

Speyer: sci-fi víkend a burza letadlových dílů

Chcete se stát na víkend postavou z Hvězdných válek? Pak navštivte Technické muzeum Speyer, kde se 26. a 27. září koná akce s názvem Setkání fikce s realitou. „V minulém roce překročil počet návštěvníků v kostýmech se sci-fi tématikou tisícovku, letos čekáme podobný zájem,“ těší se Layher. Bohatý program víkendu doplní největší evropskou výstavu letů do vesmíru, která je stálou součástí expozice muzea.

Pokud patříte k nadšeným fanouškům letadel, máte možnost získat netradiční suvenýr například v podobě vrtule z letadla z 1. světové války, helmy či dalšího vybavení letců. V sobotu 7. listopadu pořádá muzeum velkou mezinárodní burzu letadlových dílů. „Zúčastní se jí kolem 70 vystavovatelů a prodejců z různých zemí Evropy. Kromě letadlových součástek bude k dostání také dobové oblečení, fotografie a podobně,“ popisuje Layher.

Foto: archiv Technického muzea Speyer

Ve Speyeru si mimo jiné prohlédnete krásné veterány

Technické muzeum Speyer je jen 35 kilometrů vzdálené od Auto & Technik Museum Sinsheim. Ve zdejších halách je kromě největší výstavy vesmírných letů v Evropě včetně ruského raketoplánu možné obdivovat také lokomotivy, veterány, hasičské vozy, motorky atd. Volně přístupný je originál Jumbo Jet, lze prozkoumat nákladní prostor obrovského dopravního letadla nebo nahlédnout do útrob ponorky a křižníku.

Něco navíc

V obou muzejních komplexech nechybí ani restaurace s přilehlými dětskými hřišti. Obě muzea jsou otevřená 365 dní v roce od 9:00 do 18:00, o víkendech a svátcích ještě o hodinu déle. Jsou dobře dostupná autem či veřejnou dopravou. Muzeum Sinsheim leží přímo u dálnice A6 (E50), zhruba čtyři hodiny jízdy od Prahy. Provozovatelé nabízí různé paušální slevy pro jednotlivce i skupiny při návštěvě obou muzejních areálů, včetně ubytování v těsném sousedství.

„Součástí Technického muzea Speyer je Museum Wilhelmsbau, které nabízí výstavu automatických hudebních nástrojů, historické módy nebo pokoje z oblíbeného seriálu Lindenstrasse,“ doplňuje Layher. Senzací je také zdejší filmové divadlo. Filmy nejsou promítány na plátno, ale na gigantickou kupoli. Nyní se nově promítá snímek Jerusalem ukazující unikátní letecké záběry historického centra Jeruzaléma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám