Hlavní obsah

Nejpopulárnější české památky hlásí rekordní návštěvnost

Žebříček více než stovky památek spravovaných Národním památkovým ústavem (NPÚ) vede v polovině prázdnin zámek Český Krumlov, který se v prvenství dlouhodobě střídá se zámkem v Lednici. Ústav sice nemá údaje ze všech svých pracovišť, standardně se sbírají až ke konci sezóny, ale desítka nejnavštěvovanějších památek vykazuje návštěvnost vyšší, než za stejné období minulého roku.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Český Krumlov

Článek

Téměř 80 000 lidí si přišlo do konce července prohlédnout opravený barokní areál v Kuksu, který se otevřel letos na konci března. Mezi památkami pod NPÚ se stal šestým nejnavštěvovanějším místem. Počet návštěvníků, kteří se přišli podívat do barokního hospitalu v Kuksu, je pro ústav pozitivním překvapením. Objekt se po dvouleté rekonstrukci otevřel 1. dubna a od té doby do něj zavítalo už 77 768 lidí.

Podle kastelána Libora Švece se návštěvnost hospitalu v letech 2007 až 2010 pohybovala kolem 65 000 lidí, rád by ale dosáhl roční návštěvnosti 100 000 lidí. Rozsáhlá rekonstrukce vrátila celý areál do podoby z počátku 18. století. Na obnovu však stále čeká známý blízký Braunův Betlém.

Vede Krumlov, rekordní čísla stále rostou

Krumlovský areál k 31. červenci navštívilo přes 220 000 lidí, loni ke stejnému datu to bylo o 20 000 lidí méně, sdělil Národní památkový ústav. Údaje nemá ze všech svých pracovišť, standardně se sbírají až ke konci sezóny. Desítka nejnavštěvovanějších památek ale vykazuje návštěvnost vyšší, než za stejné období minulého roku.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Lednický zámek a jeho krásné zahrady.

Zámek v Lednici má letos zatím téměř 213 000 návštěvníků, loni do konce července to bylo asi o 10 000 lidí méně. Nárůst návštěvníků hlásí proti půlce loňských prázdnin také Hluboká a Karlštejn; tamní návštěvnost je ale limitovaná kvůli udržení klimatických podmínek uvnitř hradu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrad Karlštejn

Loňská návštěvnost památek ve správě NPÚ přitom byla rekordní, přišlo 4,8 miliónu lidí, téměř o půl miliónů víc než v roce 2013. „Naše nejsilnější desítka památek vysílá příznivé signály. Přes nepřízeň počasí, tedy chladno a mokro na začátku sezóny a vedra v červenci, návštěvnost neklesá," řekla mluvčí NPÚ Jana Tichá.

„Vysvětlením jsou pravděpodobně stále pestřejší programy, které lidi na hrady a zámky lákají za oživením, atmosférou a uměním, nejen za klasickými prohlídkami. I ty však jsou stále oblíbené a počet návštěvníků na nich neklesá," dodala.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Celý zámek si můžete vyfotografovat z jihozápadu

Z první desítky má nižší návštěvnost proti loňsku (která se ještě do konce sezóny může změnit) jen Konopiště. Návštěvnost mu klesla z přibližně 91 000 návštěvníků o 10 000. Loňská vysoká návštěvnost ale byla zapříčiněna tím, že sté výročí sarajevského atentátu na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d'Este bylo jedním z hlavních témat programu NPÚ a Konopiště bylo jeho centrem.

Návštěvní doba

Hospital Kuks je návštěvníkům do konce prázdnin otevřen denně od 9:00 do 17:00. V září a říjnu ve stejných časech kromě pondělí.

I. a II. prohlídkový okruh zámku Český Krumlov si do konce srpna můžete projít kromě pondělí denně od 9:00 do 18:00. V září a říjnu se zámek zavírá o hodinu dříve.

Lednický zámek je během prázdnin přístupný každý den mezi 9:00 a 17:00, v září pak od 9:00 do 16:00 a pondělky bývá uzavřený.

Návštěvnická doba zámku Hluboká nad Vltavou je v srpnu denně od 9:00 do 12:00 a od 12:30 do 17:00. V září je zámek otevřen od úterý do neděle mezi 9:00 a 16:30 s půlhodinovou polední pauzou.

Karlštejn můžete v srpnu navštívit kterýkoliv den v týdnu od 9:00 do 18:30, v září pak mimo pondělky denně mezi 9:30 a 17:30.

I., II. a III. prohlídkový okruh zámku Konopiště zve návštěvníky v srpnu denně od 10:00 do 12:00 a následně od 13:00 do 17:00. Od září se návštěvnická doba zkracuje do 15:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám