Hlavní obsah

Na Pražský hrad míří čím dál více turistů

Návštěvnost Pražského hradu je v polovině prázdnin nejvyšší za poslední čtyři roky. Správa Pražského hradu odhaduje, že si jej od začátku roku do konce července prohlédlo 1,12 miliónu lidí se zakoupenou vstupenkou. Včetně těch, kdo areálem Hradu procházejí a vstupné neplatí, pak správa počet návštěvníků odhaduje k témuž datu na 3,62 miliónu. Za celý loňský rok Pražský hrad navštívilo 1,8 miliónu platících návštěvníků.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

Článek

Podle údajů, které poskytla Mirka Jelínková ze Správy Pražského hradu, je letošní návštěvnost Hradu nejvyšší za poslední čtyři roky. V roce 2012 bylo platících návštěvníků ke 30. červenci 920 633 a ani v dalších dvou letech tento počet nepřesáhl milión lidí.

Adekvátně podle správy roste i počet všech lidí, kteří Hradem projdou. Statistika PIS za celý loňský rok uvádí, že na Hrad zavítalo v roce 2014 téměř 1,8 miliónu lidí, včetně neplatících pak až šest miliónů lidí.

„Faktorů, které pomáhají do Prahy přilákat více turistů, je více. Městská turistika obecně zažívá poměrně výrazný boom. Trendem je, že si lidé vyjedou raději třikrát ročně na kratší dovolenou, třeba prodloužený víkend do města, než by si vzali 14denní volno. Také se, myslím, začíná projevovat efektivní propagace Prahy na domácím a zahraničním trhu. Například jsme vydali v několika jazycích katalog s tipy pro svatbu v Praze, jakožto romantickém městě, vhodném například i k obnovení sňatku,“ sdělila Novinkám Kateřina Bártová z Pražské informační služby (PIS)

U turistů bodují i další pražské památky

K nejnavštěvovanějším památkám v Praze patří také Staroměstská radnice a tradičně vysoký počet turistů v první polovině roku zavítal i do pražských židovských památek. Výhled z věže Staroměstské radnice si za letošní první půlrok, tedy do konce června, nenechalo ujít přes 300 000 lidí. Téměř 40 000 pak ve stejné době navštívilo historické sály radnice, vyplývá z údajů od Kateřiny Bártové.

Staroměstská radnice zaznamenala svůj rekord v loňském roce, kdy tam přišlo skoro 670 000 návštěvníků. Na Petřínskou rozhlednu jich vystoupalo 480 000 a lanovkou se svezly skoro dva milióny lidí. Pražské Jezulátko vidělo loni na 400 000 lidí.

Do Židovského muzea v Praze k 28. červenci přišlo od začátku kalendářního roku 342 000 lidí, jak uvedla Kateřina Honskusová z muzea. Setrvale je mezi nejnavštěvovanějšími v České republice. Loni si jej prohlédlo téměř 580 000 lidí. Letos slaví 109 let od svého vzniku a turistům nabízí prohlídky Maiselovy, Španělské, Klausovy a Pinkasovy synagogy, obřadní síně, Starého židovského hřbitova a své galerie.

Reklama

Související články

Zoo Praha je čtvrtá nejlepší na světě

Nejoblíbenější cestovatelský server TripAdvisor zveřejnil hodnocení svých uživatelů světových zoologických zahrad. Pražská zoologická zahrada byla vyhodnocena...

Výběr článků

Načítám