Hlavní obsah

Letecké záběry skvostného kláštera Kladruby

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klášter Kladruby patří k historickým dominantám Plzeňska. Architektonický skvost ze 12. století osloví turisty mystickou atmosférou i unikátní expozicí. Na interiéru stavby se za dobu její existence podílel kupříkladu i věhlasný architekt Jan Blažej Santini-Aichel.

Kladrubský klášter z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

Kromě náboženského měl kladrubský klášter v dějinách také politický význam. Několikrát se v něm totiž uskutečnila diplomatická jednání. Původně románský kostel prodělal ve 13. století za vlády krále Václava I. gotickou přestavbu a vysvěcení. Poté překonal řadu vyplenění a oprav, včetně třicetileté války. Dnes mohou stavbu obdivovat zástupy návštěvníků. Mají proč.

„Tento kostel má v sobě několik unikátních věcí. Jednak je to délka - zhruba 90 metrů. A dále pak také světelnost, protože zdejší kostel nemá barevné vitráže,“ řekl Novinkám průvodce Kamil Petráň. Zmínil také barokní varhany, které do kostela v 18. století nechal zakomponovat stavitel Jan Blažej Santini-Aichel.

„Dalším unikátem je náhrobek zakladatele kláštera — knížete Vladislava I. Pocházel z rodu Přemyslovců a zdejší klášter založit v roce 1115,“ vypráví průvodce. Kníže tento svatostánek také vybavil značným bohatstvím. Barokní náhrobek pochází až z roku 1728, kdy byly ostatky knížete do Kladrub převezeny.

K vidění je také početná kolekce barokních pískovcových soch od známého umělce Matyáše Bernarda Brauna z jeho dílny.

„Z tohoto kláštera nepocházejí, byly sem v 70. letech 20. století převezeny ze zámecké zahrady ve Valči na Karlovarsku. Kolekce je zajímavá tím, že se jedná o originály od zmiňovaného Matyáše Bernarda Brauna, takže určitou paralelu můžeme najít i k sochám, které jsou na známém východočeském hospitalu Kuks,” dodal.

Výlet do minulosti

Kladrubský klášter můžete poznat na jedné z několika prohlídkových tras, mezi nimiž je i jedna bezbariérová. První, hodinová, zavede turisty mimo jiné do expozice o historii kláštera a benediktinského řádu. Dále do expozice Jana Nepomuckého, která obsahuje asi 500 zpodobnění tohoto světce, díky čemuž patří k nejrozsáhlejším svého druhu v Evropě. Nabídne také procházku ambitovou chodbou či návštěvu opatského bytu.

Druhá, padesátiminutová, ukáže návštěvníkům kromě již zmíněných dvou expozic ještě zimní refektář, lapidárium Braunových soch i rodinný archiv a knihovnu knížecího rodu Windischgrätzů.

Bezbariérová prohlídka vede interiérem kostela Nanebevzetí Panny Marie, svatého Wolfganga a svatého Benedikta, dále ambitovou chodbou, zimním refektářem, lapidáriem Braunových soch a taktéž i archivem a knihovnou Windischgrätzů.

Po předchozím objednání je případně možné absolvovat kombinovanou prohlídkovou trasu. Plné vstupné vychází u všech typů na 90, zvýhodněné na 60, rodinné pak na 240 korun.

Od června do konce srpna lze klášter navštívit od úterý do neděle mezi 9:00 a 17:00 v každou celou hodinu (kromě 12:00, kdy začíná polední pauza).

Reklama

Výběr článků

Načítám