Hlavní obsah

Na Špilberku ožila historie brněnských hospod

Do historie brněnských hospod a pivovarů zavede návštěvníky nová expozice Žít pivo. Před letní turistickou sezónou ji otevřelo Muzeum města Brna na hradě Špilberk. K atrakcím patří rekonstrukce prvorepublikové restaurace i té z dob socialismu s umakartovými stoly a keramickými podtácky.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Láhve na pivní výstavě těžko mohou chybět.

Článek

Mezi exponáty nové výstavy jsou archeologické nálezy, zařízení k vaření i stáčení piva, sklo, etikety i dokumenty dokládající pijácké zvyklosti či stížnosti na kvalitu piva. Pivo se v Brně běžně vařilo a pilo přinejmenším od 13. století. Zlatý věk podle kurátora Petra Vachůta nastal v druhé polovině 19. století a na začátku 20. století.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Staré pivní podtácky

„V Brně tehdy fungovalo pět velkých pivovarů, různě vznikaly a zanikaly. V roce 1943 pak fúzovaly největší pivovary Moravia a Starobno," vysvětlil Vachůt. Pivovar Moravia už tehdy několik let nebyl v provozu.

Po fúzi následoval padesátiletý monopol Starobrna, který od roku 1993 začaly narušovat nové malé pivovary. V současnosti je scéna pestřejší, kromě Starobrna, které je součástí nadnárodního koncernu Heineken, v Brně fungují například menší pivovary Pegas, Richard, Lucky Bastard nebo Magistr.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Výčep

Pro výstavu vzniklo dokonce speciální pivo Špilberk 10. Od jiných desítek se odlišuje způsobem chmelení. „V tomto případě čtvrtým a pátým chmelením speciálně upravenými hlávkami žateckého poloraného červeňáku," uvedl vrchní sládek Brněnské pivovarnické společnosti Petr Hauskrecht.

Túra po pivnicích

Kromě pivovarů věnuje výstava pozornost také nejslavnějším brněnským hostincům dávné i nedávné minulosti. Připomene například hostinec U Modrého lva poblíž Mendlova náměstí, podnik U Bílého kříže, který stál naproti nemocnici na Pekařské, a hostinec U Tří knížat na Poštovské, kde před bitvou u Slavkova nocoval náčelník generálního štábu Napoleonovy armády Louis Berthier. I mladší Brňané znají pivnici U Formana na České, případně Střelák v Pisárkách.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Historický hospodský interiér

Část výstavy muzeum věnovalo také původnímu klášternímu pivovaru na Starém Brně, stejně jako osobnosti Františka Ondřeje Poupěte, sládka a inovátora výroby, autora příruček o vaření piva i zakladatele školy pro sládky. Nejplodnější časy prožil v Brně v někdejším pivovaru ve Starobrněnské ulici.

Reklama

Související články

Brněnská zoo láká na nová mořská akvária

Brněnská zoologická zahrada zve návštěvníky na prohlídku tří mořských akvárií s celkovým objemem 5000 litrů vody. Lidé v nich uvidí mořské predátory - murény...

Výběr článků

Načítám