Hlavní obsah

Pražská muzejní noc propojí rekordní počet objektů

Rekordních 80 objektů celkem 48 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí se tuto sobotu zapojí do Pražské muzejní noci a přivítá návštěvníky na netypické prohlídce. Nabídku jejich expozic, výstav a objektů doplní doprovodné akce pro dospělé i děti, divadelní a taneční představení, komentované prohlídky, koncerty, projekce filmů, výtvarné dílny a workshopy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Praha zve v sobotu na muzejní noc.

Článek

„Vstup do muzeí je tradičně zdarma, stejně jako doprava speciálními autobusovými linkami pražského dopravního podniku," řekl na tiskové konferenci náměstek generálního ředitele Národního muzea Michal Stehlík. Připomněl, že loni zaznamenali organizátoři jen v Praze téměř 170 000 návštěvnických vstupů, otevřeno přitom bylo "jen" 69 objektů 39 institucí. Z toho lze usuzovat, že návštěvnost letos bude vyšší.

Akce tradičně v Praze završuje Festival muzejních nocí, který byl letos zahájen v polovině května v Liberci. Zapojilo se do něj 418 institucí ze 161 měst. Mezi letošní nováčky patří Charita Česká republika, Knihovna Akademie věd, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Galerie Villa Pellé, Galerie Hollar, Muzeum historických nočníků a toalet, Plynárenské muzeum a Vládní salonek Českých drah na hlavním nádraží.

Mikroskop i plynová žehlička

Doprava mezi kulturními institucemi bude v průběhu sobotní noci zajištěna 11 speciálními autobusovými linkami s bezbariérovým přístupem. K dispozici budou od 18:30 do 1:00, vyjíždět budou z náměstí Jana Palacha u stanice metra A Staroměstská. Linka 11 pojede ze Smíchovského nádraží. Provoz metra ze soboty na neděli se prodlouží do jedné hodiny po půlnoci. Všechny noční tramvajové linky budou kapacitně posíleny a budou jezdit podle platných jízdních řádů.

Národní galerie například připraví ve Veletržním paláci několik specializovaných komentovaných prohlídek a Národní technická knihovna prohlídku digitalizačního pracoviště a knižních skladů. Milovníci kriminalistiky ocení programy Muzea policie ČR věnované zkoumání mikrostop a balistice. V Plynárenském muzeu si budou moci zájemci vyzkoušet žehlení plynovou žehličkou. Goethův institut jim nabídne možnost naučit se německy v 10 minutách.

Další akce se uskuteční například v Leteckém muzeu ve Kbelích, které patří k jednomu z nejnavštěvovanějších cílů, v Náprstkově muzeu čekají na děti bhútánské výtvarné dílny. V areálu Mineralogického muzea Přírodovědecké fakulty UK budou lidé moci pod mikroskopy prozkoumat minerály, krystaly chemických látek, rostliny či hmyz. V Zámeckém areálu Ctěnice si budou moci vyzkoušet drcení obilí.

Informace o Pražské muzejní noci naleznete zde. Informační stany budou před Historickou budovou Národního muzea i na náměstí Jana Palacha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám