Hlavní obsah

Skryté město odkrývá neznámá místa a příběhy Plzně

Šanci odkrýt nepoznanou tvář Plzně, odhalit příběhy a dostat se do míst, kam běžný turista nezavítá, umožňuje projekt Skryté město. Patří do programové nabídky Evropského hlavního města kultury (EHMK) 2015 a zahrnuje interaktivního průvodce v mobilu, mapu na webu či procházky vedené obyvateli města. Informoval o tom Christian Potiron ze společnosti Plzeň 2015.

Foto: Profimedia.cz

Letos mají turisté jedinečnou příležitost poznat Plzeň do hloubky.

Článek

Zájemci si mohou vybrat, jakým způsobem chtějí do tajů Plzně proniknout. Mohou se vydat na sousedskou procházku vedenou obyvateli a zajít k borské věznici, k řece nebo za kamennými památkami. Lidé, kteří se raději vypraví do města sami, mohou použít mobilní aplikaci a vybrat si jako virtuálního průvodce amerického veterána, pivovarského bednáře či cizinku.

„Rozhodli jsme se nejen využít toho, že do Plzně zavítá v roce 2015 velké množství návštěvníků, ale především zapojit obyvatele do spoluvytváření tváře města, kterou turisté poznávají. Plzeňané dostávají příležitost vyprávět, co je pro ně z historie či místně důležité, a také se mohou o svém městě dozvědět více," řekl Potiron.

Za známými vězni

Prvních pět sousedských procházek vyšlo tuto sobotu a další se odehrají během roku. Cena je 50 korun, rezervace místa předem je nutná kvůli omezené kapacitě. V doprovodu Plzeňanů se lidé dostanou třeba k borské věznici, jejíž okolí skrývá mnoho zapomenutých a tajuplných míst - už neexistující železniční zastávku pro trestance, hřbitov vězňů zmizelý v lese nebo místo poslední veřejné popravy. Okna cel pamatují příběhy vězňů Aloise Rašína, generála Heliodora Píky nebo Václava Havla.

Další z procházek pomůže odhalit, co se skrývá za logem EHMK, jiná provede čtvrtí Doubravka či městskou částí Petrohrad, kudy chodili Jiří Trnka, Miroslav Horníček nebo Miroslav Zikmund.

„Skryté město ověřuje novou formu, jak ukázat návštěvníkům i místním, jaké lidské příběhy a dějinné události utvářely genius loci Plzně," poznamenal jeden z autorů projektu Jakub Deml ze spolku Kvas.

Podle Potirona je projekt v ČR svým rozsahem zcela jedinečný. Inspirací mu byl projekt Hotel du Nord a procházky po chudší severní části Marseille.

Pomoc moderních technologií

K dispozici je také mobilní aplikace Skryté město. Od ledna už nabízí zážitkovou trasu, na které provází pivovarský bednář Václav. V dubnu přibude v aplikaci dalších šest tras a průvodců: architektka Martina, designérka Veronika, cizinka Irina, rebel Robert, americký veterán Tony a také trasy desetileté Terezky, které jsou spojeny s komiksy o historii míst v regionu.

Aplikace je v češtině a angličtině a od léta bude i v němčině. Specialitou je navíc zapojení skutečných osob. Každý z virtuálních průvodců má své přátele — skutečné Plzeňany, jejichž společnost mohou zájemci vyhledat. Mohou tak společně například zajít na pivo nebo u nich navštívit kurz knižní vazby či vaření, dodal Deml.

Reklama

Výběr článků

Načítám