Hlavní obsah

Tipy na víkend: Mimořádné prohlídky památek odhalí i dobovou hygienu

Novinky, fis

Mezinárodní den památek a historických sídel zpřístupní veřejnosti jinak uzavřené části mnoha tuzemských hradů, zámků i klášterů. Jestli už vás prohlídky stařičkých interiérů omrzely, vydejte se do přírody - stačí si jen vybrat cíl. Někdy jím je už samotná cesta.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Opočno o víkendu otevře pánskou koupelnu.

Článek
Praha

Tkalcovské víkendy

Náprstkovo muzeum pořádá v rámci výstavy Bhútán - země blízko nebe nedělní tkalcovské workshopy. Odbornice, které dílnu vedou, návštěvníkům pomohou utkat na speciálním stavu kabelku, polštář nebo jiný předmět. Zapojit se můžete mezi 14:00 a 17:00. Více čtěte zde.

Cestovatelské odpoledne

České centrum Praha bude v sobotu od 14:00 do 17:00 hostit Cestovatelské odpoledne, které účastníky vezme až do Skandinávie. Řeč bude o přírodě, rybolovu a dalších tématech. Kompletní program naleznete zde.

Skalka 2015

Přírodní rezervaci Skalka v neděli zaplní běžci. Uskuteční se tam totiž amatérský běžecký závod. Závodníci si podle kondice zvolí délku i obtížnost trasy. Více se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Rybí hody

V Dobříši vás v sobotu od 10:00 čeká Rybí festival plný vaření, chutí a zábavy. Zaujmou vás rozličné způsoby přípravy rybích pokrmů a budete si také moci projít interiér dobříšského zámku i přilehlý francouzský park. Více zde.

Tajemství gotické věže

Sázavský klášter o víkendu poodhalí svá tajemství. Mimořádné prohlídky proběhnou od 10:00, 11:15, 13:00, 14:15 a 15:35. Předchozí rezervace vstupenek je nutná. Více zde.

Jihočeský kraj

Zdarma do opatské kaple

Speciální komentované prohlídky opatské kaple proběhnou v sobotu i v neděli od 13:30 v klášteře Zlatá Koruna. Prohlídka nedávno zrekonstruované kaple bude o víkendu možná také bez průvodce, a to mezi 9:00 a 15:30. Bližší informace čtěte zde.

Plzeňský kraj

Mimořádné prohlídky Červeného Poříčí

O víkendu budete mít možnost prohlédnout si mimořádně zpřístupněný zámek Červené Poříčí. Prohlídky začnou vždy v celou hodinu od 10:00 do 16:00, kromě pravého poledne. Více informací se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Sochy, které přežily

Na zámku Valeč si od soboty budete moci prohlédnout dochovanou sochařskou výzdobu ze zaniklého Doupova. Otevírací doba zámku je v sobotu od 10:00 do 23:00 (s možností nočních prohlídek s lucernou) a v neděli od 10:00 do 17:00. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Otevření zážitkového areálu

V sobotu proběhne otevření zážitkového areálu na Mezní Louce v Hřensku, a to od 10:00 se srazem o půl hodiny dříve. Odpoledne čeká účastníky výlet s průvodcem. V neděli se pak můžete přidat k horské túře, která vyjde v 10:00 z vlakového nádraží Mikulášovice střed. Více zde.

Scénicky osvětlená kaple

Jedinečné prohlídky zámecké kaple Navštívení Panny Marie na Stekníku proběhnou právě tento víkend. Povídání průvodce doprovodí scénické osvětlení. Více hledejte zde.

Liberecký kraj

Vzácná dřevořezba na Bezdězu

Unikátní dřevořezba Kladení Krista do hrobu bude o víkendu k vidění v hradní kapli na Bezdězu. Přijít si ji prohlédnout můžete od 9:00. Více čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Dobová hygiena na Opočně

Zámek Opočno ukáže o víkendu návštěvníkům pánskou koupelnu z roku 1912. Dozvědí se, jak se na zámku ohřívala voda a jaké vychytávky měl kníže Josef Colloredo-Mannsfeld ve své tehdy luxusní koupelně. Více se dozvíte zde.

Pardubický kraj

Výlet na rozhlednu

Klub českých turistů plánuje na sobotu výlet Svrateckou hornatinou k rozhledně Horní les. Účastníci obdrží Pamětní list. Více informací naleznete zde.

Vysočina

Motokros v Pacově

Milovníci rychlých kol zamíří v sobotu do Pacova. Od 12:30 se tam uskuteční motokrosový závod krajského přeboru SMS jižní Čechy. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Minerály v Oslavanech

V sobotu mezi 9:00 a 19:00, v neděli od 9:00 do 17:00 proběhne v moravských Oslavanech Mineralogická burza. Mezinárodní prodejní výstavu minerálů, drahých kamenů a šperků najdete v Dělnickém domě a Domu dětí a mládeže. Více informací se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Na Helfštýn zdarma

Celou sobotu se na hrad Helfštýn budete moci podívat bez placení vstupného. Hrad se tím připojí k Mezinárodnímu dni ochrany památek. Více informací o Helfštýnu hledejte zde.

Zlínský kraj

Den vína na Buchlově

Výstava různých vinných odrůd, včetně možnosti koštování, proběhne v sobotu od 14:00 na hradě Buchlov. Ochutnávky začnou v 16:00. Více si přečtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Po schodech na věž

Komentované prohlídky vyhlídkové věže Nové radnice v Ostravě budou probíhat v sobotu mezi 9:00 a 17:00 v půlhodinových intervalech. Účastníci vyjdou schodiště na ochoz věže, tedy 292 schodů. Více se dozvíte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám