Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Liberec zve na příběh papíru, Mariánské Lázně hostí Arabelu

Kreativní dílny, zajímavé soutěže a spousta her čeká na děti i tento víkend. Volný čas s nimi můžete strávit v muzeích, na hradech a zámcích nebo také na výstavách.

Foto: Profimedia.cz

Na výstavě v Mariánských Lázních uvidíte nejen postavy pohádkového seriálu Arabela, ale také známé rekvizity tohoto příběhu.

Článek
Praha

Tajemným chvalským Podskalím

Nedělní podvečer můžete s dětmi strávit procházkou starými Chvaly. Těšte se na pohádková zastavení, tajemná zákoutí s překvapením a závěrečné zahřátí u ohně. Sraz je v 17:00 u ohniště na Chvalské tvrzi. Nezapomeňte na lucerničky a lampióny. Vše se dočtete zde.

Čokoládový den

Zámecký areál Ctěnice zve v neděli od 10:00 do 17:00 na Čokoládový den, který chystá ve spolupráci s pražským Muzeem čokolády Choco-Story. Návštěvníci nahlédnou mimo jiné do přípravy čokolády, která je následně vlévaná do forem na bonbóny či figurky. Ošizeni nebudou ani o ochutnávku. Program, doprovázející výstavu Cukráři a cukrárny, doplní také workshopy pro děti i dospělé.

Výstava hraček

Originální hračky seženete na výstavě Rosteme pro život. Proběhne v sobotu a v neděli v prostorách ZŠ Meteorologická na Libuši. Mezi 10:00 a 15:00 si prohlédnete dřevěné hračky, didaktické materiály, stavebnice, hry, výtvarné potřeby i knížky. Děti se zabaví v dílničkách. Více se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Svatomartinské posvícení na zámku Loučeň

V neděli zavítá na zámeckou slavnost rytíř Martin na bílém koni a návštěvníci si užijí podvečerní putování za svatomartinskými světýlky. Program od 11:00 do 16:00 přinese také sokolníky, lanový park, šermíře a koně. Více čtěte zde.

Výlov Vyžlovského rybníka

Výlov největšího rybníka na Jevanské kaskádě proběhne v sobotu ve Vyžlovce. Od 8:00 bude nachystán prodej ryb, rybí speciality i další občerstvení. S dětmi budete moci pozorovat práci rybářů. Více hledejte zde.

Svatomartinské husí hody na farmě

Husí hody připravila na sobotu Farma Blaník na Benešovsku. V rámci oslav se bude od 11:00 do 18:00 křtít nové víno, ochutnávat husí speciality a podomácku pečené husy. Děti uvidí zvířátka. Podrobnější program naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Kvetoucí orchideje v Brně

V areálu Botanické zahrady a arboreta Mendelu bude v sobotu a v neděli otevřena výstava orchidejí. Po oba dny můžete přijít od 10:00 do 17:00. Více najdete zde.

Svatohubertské slavnosti v Boskovicích

V areálu zámku se v sobotu od 12:00 do 18:00 uskuteční páté podzimní slavnosti. Uvidíte vystoupení trubačů, dřevorubeckou show a výstavu loveckých trofejí či historických mysliveckých uniforem. Děti čekají soutěže. Více čtěte zde.

Jihočeský kraj

Výlov rybníka v Borovanech

Borovanský mlýn vás zve na výlov mlýnského rybníka. Od 10:00 uvidíte výlov, ochutnáte rybí speciality a poslechnete si harmoniku. Více hledejte zde.

Martinská slavnost v Táboře

Tradiční Martinská slavnost se koná v sobotu od 16:00 na Žižkově náměstí. Čeká vás zpívání podzimních písniček, vítání sv. Martina, povídání o jeho legendě a ochutnávka martinských rohlíčků.

Královéhradecký kraj

Martinské trhy v Hradci Králové

Již podeváté proběhne v Adalbertinu tradiční jarmark. Od 9:00 do 16:00 předvedou řemeslníci výrobky lidové tvorby. Uvidíte umělecká řemesla včetně vánočního zvykosloví. A ochutnáte spoustu dobrot. Více hledejte zde.

Noční prohlídky v Broumově

V pátek zažijte jedinečnou atmosféru nočního kláštera v doprovodu Kryštofa Dientzenhofera. Prohlídka, která začne ve 20:00, se zaměří na budování a rekonstrukci budovy. Výstava Play Broumovsko uvítá do 23:00 návštěvníky v sálech s podzimní dekorací. Více čtěte zde.

Pardubický kraj

Společenský život hmyzu

O životě hmyzu se dozvíte spoustu informací na výstavě ve Východočeském muzeu v Pardubicích, které sídlí na zámku. Výstava prostřednictvím textů, fotografií, exponátů, filmů i živého hmyzu v insektáriích přiblíží sociální život hmyzu. Otevřena bude v multifunkčním sále od 10:00 do 18:00 až do 18. ledna. Více zde.

Karlovarský kraj

Arabela v Mariánských Lázních

Do konce roku hostí Městské muzeum pohádkový svět princezny Arabely. Přivítá vás tam královská rodina, čarodějové, Fantomas a mnohé další postavy ze Světa lidí i z Říše pohádek. Od 9:30 do 17:30 si prohlédnete kouzelný prsten, křišťálovou kouli nebo královskou korunu. Více informací naleznete zde.

Eliščiny pohádky na hradě Loket

Potulné loutkové divadlo Já to jsem přiveze na hrad Eliščiny pohádky. Třetí autorskou pohádku Víti Marčíka juniora uvidíte v sobotu od 17:00. Více zde.

Liberecký kraj

Netradiční pohled na papír v Liberci

Do konce listopadu se můžete v Obchodním centru Forum seznámit s tradiční surovinou, kterou je papír. Projekt s názvem Příběh papíru vás provede jeho historií i současností. Děti si prohlédnou od 9:00 do 19:00 modely robotů, aut, šlapacího kola i Pražského hradu, navštíví kreativní dílny. Více se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Lampiónový průvod a uspávání broučků

Sobotní průvod vesnicí Určice u Prostějova bude plný dětí převlečených za broučky. Sraz je v 16:30 a cestou vesnicí budou děti pomocí básniček uspávat na zimu „hmyz“, který bude čekat na stanovištích. Na konci průvodu mohou děti své vyrobené broučky uložit do domečku. Více naleznete zde.

Město Šumperk čte knihu

V Šumperku se až do 13. listopadu můžete vydat na akci Město čte knihu spojenou jak jinak než se čtením knih. Tématem letošního ročníku je kniha O kamnech na jižní točně. V sobotu bude připravený (Nejen) filmový maratón v kině OKO a v neděli happening v divadle (nejen) pro děti. Více hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Mozaika ve Frýdku-Místku

Muzeum Beskyd zve na výstavu k výročí 75 let založení ZUŠ ve Frýdku-Místku. Výstava výtvarného oboru Základní umělecké školy mapuje tvorbu žáků uplynulých let. O víkendu uvidíte od 13:00 do 17:00 různá témata i techniky. Více čtěte zde.

Plzeňský kraj

Hrátky s čertem ve Spáleném Poříčí

TJ Sokol Spálené Poříčí zve v sobotu děti do divadla. V 18:00 si užijí Hrátky s čertem. Hru od divadelníků z ochotnického spolku J. K. Tyla v Mýtě u Rokycan uvidí v sokolovně v Tyršově ulici. Více zde.

Dětský filmový festival Juniorfest

Od pátku do středy můžete na zámku v Horšovském Týně, Plzni a Dobřanech navštívit filmový festival pro děti a mládež. Kromě promítání vás čeká také bohatý doprovodný program. Slavnostní zahájení proběhne v sobotu v kině v Horšovském Týně v 17:30. Letos poprvé bude festival soutěžní. Program si prohlédněte zde.

Ústecký kraj

Výstava morčat v Benešově nad Ploučnicí

Benešovský kulturní dům zve v neděli na třetí výstavu morčat. Sejde se jich na 250. Přijít můžete od 9:00 do 17:00. Těšte se i na tombolu. Více hledejte zde.

Kreativní sobota v Jílovém

Zámek v Jílovém na Děčínsku představí v sobotu řadu ručních prací. Od 10:00 do 16.30 se ve velkém a malém krbovém sále seznámíte s technikami, jako je korálkování, ketlování, gumičkování, drátovaný šperk, malování na keramiku či plstění. Více zde.

Vysočina

O dvanácti měsíčkách v Žirovnici

Dětské divadelní představení bude hostit v neděli žirovnická Sokolovna. Pohádku na motivy Boženy Němcové uvede v 15:00 divadlo Mladá scéna z Ústí nad Labem. Více čtěte zde.

Pekelná pohádka v Pelhřimově

Divadýlko Mrak z Havlíčkova Brodu přiveze do Městského divadla pekelnou pohádku. Od 15:00 děti uvidí čerty, čertice a Lucipera. Více se dozvíte zde.

Zlínský kraj

Krása v dřevě ukrytá ve Valašském Meziříčí

Retrospektivní výstava je připravena ke 140. výročí dřevařské a stavební školy. Do 15. února bude k vidění na zámku Kinských. Prohlédnete si nábytek dřevařské školy z 30. let 20. století. Hoblíky a dláta i ukázky prací z uměleckých dílen zaujmou dospělé i děti od 9:00 do 17:00. Všechny informace naleznete zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám