Hlavní obsah

Tipy na víkend: Českými Budějovicemi prosviští běžci, Vysokým Mýtem zazní bicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeká nás víkend plný hudby, filmů a sportu. Na hudební vystoupení můžete zamířit například do Vysokého Mýta nebo Karlových Varů, na filmové promítání zve Praha či Harrachov, organizovaný sport nabízejí České Budějovice a Valachy. V Mikulově, Špindlerově Mlýně nebo Chrudimi se zabaví gurmáni.

Foto: Profimedia.cz

Podvečerní běh si o víkendu budete moci vychutnat třeba v Českých Budějovicích. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festivalu bollywoodského filmu

Ve středu začal v kině Lucerna 12. ročník unikátního filmového festivalu. Divákům nabízí filmy nové, klasické i výběr pákistánských snímků. Program doplní workshopy, indické restaurace, orientální ingredience či masáže. Rozpis filmů si prohlédněte zde.

Hmyzožraní na Praze 7

První pražský festival Hmyzožraní přinese v neděli pochoutky ze zemí třetího světa. V Cross Clubu v Plynární ulici ochutnáte štíry, cvrčky, červy, šváby, sarančata a další živočichy i exotického ovoce. Od 11:00 uvidíte kuchařské show a videoprojekce, uslyšíte přednášky a koncerty. Poté bude následovat afterparty.

Husobraní na náměstí Míru

Víc než 800 hus se bude péct v sobotu na staročeských husích hodech. Od 10:00 do 18:00 ochutnáte husí specialitky, nakoupíte výrobky z husího peří, keramické pekáče na husy, hrníčky na sádlo, mašlovačky, uvidíte ukázky práce dráteníků nebo divadlo. Připravena bude soutěž o nejlepší kysané zelí a nejkyselejší škleb.

Světová výstava koček 2014

Jestli patříte mezi milovníky těchto svéhlavých domácích mazlíčků, navštivte na Výstavišti v Letňanech výstavu koček světového formátu. Po oba dny se můžete zúčastnit mezi 10:00 a 18:00. K vidění bude okolo 1600 koček. Více čtěte zde.

Středočeský kraj

Zakončení sezóny ve skanzenu Solvayovy lomy

Poslední sobota v říjnu bude věnována slavnostnímu zakončení sezóny v muzeu přírody – skanzenu Solvayovy lomy nedaleko cesty ze Sv. Jana pod Skalou na Karlštejn. Mezi 11:00 a 17:00 bude uspořádáno několik spanilých jízd. Sejdou se staré automobily, karbidové lampy, modely motorů a další historické předměty. Skanzen je otevřený do 28. října. Více hledejte zde.

Výstava Český betlém v Mladé Boleslavi

Výstava bronzových objektů představující scénické obrazy českých dějin a kultury z období od 2. světové války do roku 1990 se otevírá ve čtvrtek a bude přístupná do 17. května 2015. Ve Škoda Muzeu uvidíte druhou část objektů Davida Černého. Muzeum je otevřeno denně od 9:00 do 17:00. Více zde.

Samhain na zámku Nižbor

Ve společnosti Keltů strávíte sobotní odpoledne nedaleko Berouna. Oslava keltského svátku Samhain znamená jak konec turistické sezóny v Informačním centru keltské kultury, tak oslavu keltského Nového roku. Program začne ve 14:00 a nabídne hudbu, řemeslníky, bojovníky či ohňovou show. Více naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Pálavský gulášfest v Mikulově

Gulášový festival s mezinárodní účastí hostí v sobotu Hotel Zámeček Mikulov. Těšte se na gulášové speciality, soutěž o nejlepší kotlíkový guláš a o největšího jedlíka, mistrovství ČR v gůlání sudu na čas a košt vín z vinné kašny. Od 10:00 do 22:00 ochutnáte také Moravské Božolé. Více se dozvíte zde.

Výlov rybníka Olšovec v Jedovnici

Tradiční výlov rybníka proběhne o víkendu. Po oba dny bude zajištěn prodej živých ryb, jarmark s lidovými řemesly, regionálními produkty a pochoutkami z ryb. Na hrázi U Bašty zakoupíte Jedovnického kapra, amura, tolstolobika a dravé ryby. Celý výlov můžete sledovat z hráze rybníka. Více čtěte zde.

Jihočeský kraj

Noční běh v Českých Budějovicích

Závod běžeckého seriálu GP Batteries Night Run zavítá na jih Čech. Atmosféru večerního běhu si mohou sportovní nadšenci užít v sobotu. Zázemí akce bude na náměstí Přemysla Otakara II. Hlavní závod měří 10 kilometrů a poběží se centrem města i po břehu řeky Vltavy od 18:00. Připravený bude i běh na 5 kilometrů a závody dětí. Další informace naleznete zde.

Ukončení sezóny v Hoslovicích

Tradiční poslední akci k ukončení sezóny 2014 pořádá Středověký vodní mlýn Hoslovice. Na Strakonicku si v sobotu užijete zabijačkové hody, poslední pečení chleba i hry pro děti. O vystoupení se postará folklórní soubor Osminka a dechovka Roštovanka. Více hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Medové slavnosti ve Špindlerově Mlýně

Špindlerovské náměstí a parkoviště proti hostelu Central zavoní v sobotu po medu. Od 10:00 se těšte na tradiční lidový jarmark, řemesla, zdobení perníčků, koncerty, šermíře a ohňovou show. Více se dozvíte zde.

Čekání na Václava v Hradci

Tradiční festival představuje to nejlepší, co vzniklo na studiových, alternativních a progresivních malých scénách. Měsíční akce je orámovaná dvěma Dny české státnosti – 28. září a 28. října. Od pátku do úterý 28. října uvidíte každý večer jedno představení buď v Klicperově divadle, nebo ve Studiu Beseda. Více se dočtete zde.

Pardubický kraj

Bubenický festival ve Vysokém Mýtě

V sobotu se uskuteční v M-klubu bubenický festival, který nabídne vystoupení řady bubenických hvězd. Účinkující se představí prostřednictvím koncertů nebo workshopů. Akce se koná od 13:00 do 21:00 ve dvou sálech M-klubu. Více zde.

Rybí jarmark v Chrudimi

Resselovo náměstí bude v sobotu vonět po rybách. Mezi 8:00 a 12:00 ochutnáte rybí polévku, smaženého kapra nebo rybí speciality z grilu. K prodeji budou ryby živé i zpracované, uzené i smažené. Uvidíte ukázku filetování a přípravu rybích pokrmů.

Karlovarský kraj

Horkýže Slíže v Karlových Varech

V sobotu proběhne v karlovarském Lidovém domě koncert slovenské kapely Horkýže Slíže a české kapely Pipes and Pints. Vystoupení odstartuje ve 20:00. Více zde.

Liberecký kraj

Outdoorové filmy v Harrachově

Mezinárodní festival outdoorových filmů zavítá už ve čtvrtek do Harrachova. V Hotelu Fit Fun se budou až do konce víkendu promítat nejen adrenalinem nabité outdoorové snímky, ale potkáte i zajímavé hosty. Do programu nahlédněte zde.

Muzeum obrněné techniky na Smržovce

V rámci letošního posledního otevíracího víkendu se koná na Jablonecku speciální setkání. Kromě klasické prohlídky muzea bude pro zájemce zajištěna za zvýšené vstupné jízda tankem. Po oba dny uvidíte mezi 10:00 a 17:00 restaurovaný americký tank Stuart, RC modely tanků a střelbu z ručních zbraní. Více hledejte zde.

Za poklady UNESCO

Krajská vědecká knihovna v Liberci bude už jen do 25. října hostit putovní výstavu Poznej světové dědictví UNESCO. Expozice rozložená ve dvou patrech připomíná významné památky i kulturní bohatství a je závěrem 12. ročníku putování této jedinečné výstavy. Další informace se dočtete zde.

Olomoucký kraj

Hubertské slavnosti na Plumlově

Zámek Plumlov hostí v sobotu tradiční slavnosti. Od 14:00 se těšte na trubače, ukázku dravých ptáků, přehlídku loveckých psů, ukázky vábení jelenů a lovecké signály. Ochutnáte zvěřinový guláš, svařené víno i pivo. Chybět nebude program pro děti. V 18:00 bude připravena Svatohubertská mše. Více se dozvíte zde.

Výlov Velkého rybníku u Černé Vody

Výlov proběhne v okrese Jeseník v sobotu od 9:00 do 15:00. Připravený bude prodej ryb na hrázi rybníka, vystoupení trubačů, dětská tombola a lesní stezka. Po celý den bude k dispozici občerstvení. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Do Muzea lehkého opevnění v Chotěbuzi

Klub vojenské historie Chotěbuz zve na poslední prohlídku tří bunkrů v tomto roce u příležitosti vzniku ČSR. V sobotu u Českého Těšína uvidíte bunkry a dobovou výstroj a výzbroj. Od 10:00 do 17:00 se dozvíte informace o naší historii a zastřílíte si ze vzduchovek. Více hledejte zde.

Hofmistrova závěť na hradě Sovinci

Slavnostní zakončení turistické sezóny proběhne o víkendu na Bruntálsku. Mezi 9:15 a 17:50 vás pobaví šermíři, středověké tance, sokolnické ukázky, divadelní pohádky nebo netradiční prohlídky hradních zákoutí každých 20 minut. Podíváte se i na vyhlídkovou věž. Bližší informace se dočtete zde.

Plzeňský kraj

Zamykání hradu Velhartice

Hrad na Klatovsku v sobotu ukončí sezónu. Poběží se 16. ročník cross-country běhu o hradní klíč. Od 13:00 bude připravený doprovodný program: vyrobíte si vlastní lampión, zapojíte se do lampionového průvodu, uvidíte ohňostroj odpalovaný z hradního mostu a průvod plný hudby a kostýmovaných postav na velhartické náměstí. Hrad bude otevřen i v neděli a ve státní svátek vždy od 10:00 do 16:00. Harmonogram akce si můžete prohlédnout zde.

Ústecký kraj

Výstava v Loretě Rumburk

V barokní křížové chodbě je otevřena výstava intuitivních maleb Kláry Winterové z Rumburku. Akvarely a obrázky malované akrylovými barvami můžete obdivovat do konce října. Na výstavu zavítejte od 10:00 do 17:00. Více se dočtete zde.

Halloweenské slavnosti v Zabrušanech

Společnost Naturcentrum Nemetona zve v sobotu na akci, kde vás čeká dlabání dýní, umělecký kovář, prodejní výstava bonsají, sportovní kynologie, dogdancing a dog frisbee, břišní tanečnice, degustace čajů nebo jízda na koni. Program mezi 10:00 a 18:00 doplní hudba. Do programu nahlédněte zde.

Vysočina

Dokumentární filmy v Jihlavě

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava proběhne od čtvrtka do úterý 28. října. Zaměří se na vizualitu a historii továrny. Základem festivalového programu budou čtyři soutěže. Doprovodný program nabídne také koncerty, divadelní představení a autorská čtení. Program naleznete zde.

Zlínský kraj

Festival Stetson and Bourbon v Otrokovicích

Festivalu jižanského rocku a blues spojený s ochutnávkou kvalitní whisky proběhne v sobotu. Hostit jej bude od 19:00 Otrokovická Beseda. Více zde.

Proběhněte se přes Valachy

V sobotu se u hotelu Galik ve Velkých Karlovicích koná poslední díl závodu Valachy Tour. Tentokrát se jedná o závod Běhej Valachy. Zvolit můžete mezi v délkách šest nebo 12,5 kilometru. Registrace závodníků bude probíhat od 9:00, běh odstartuje v pravé poledne. Vše se o akci dozvíte zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám