Hlavní obsah

Rybáři očekávají při výlovu Rožmberka desetitisíce návštěvníků

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účast až 40 tisíc přihlížejících jako v loňském roce předpokládají rybáři na výlovu Rožmberka, největšího českého rybníka. Odstartoval v pátek s východem slunce a podívaná na sítě plné ryb, i konzumace rybích pochoutek včetně zábavy potrvá až do neděle.

BEZ KOMENTÁŘE: Začátek výlovu Rožmberka v říjnu 2014Video: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Král rybníků vydá podle předsedy představenstva Rybářství Třeboň Josefa Malechy 110 tun ryb. „ Z devadesáti procent jsou tady kapři a zbytek tvoří amuři, tolstolobici, líni a dravé ryby,“ upřesnil Malecha.

Oblíbenou podívanou sledovalo hned v pátek ráno několik desítek lidí. Viděli rybáře na pramicích i pěšáky, kteří táhli nevod. Místo před lovištěm pod hrází se začalo plnit před 9:00. Skupinky lidí včetně škol pozorovaly, jak se kapři i další ryby třídí a odvážejí. Rekordního samce Standy se však letos asi příznivci tohoto výlovu nedočkají.

„Myslíme si, že ho ulovili pytláci, protože nebyl v sítích ani při loňském výlovu,“ podotkl Malecha. Rybáři z Třeboně zvládnou za den tři až čtyři zátahy a letos poprvé se loví Rožmbek po roce. Dříve to bylo jednou za dva roky, ale kvůli opakujícím se záplavám docházelo ke ztrátám z obsádky.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Výlov Rožmberka nabízí podívanou na mrskající se kapry i tvrdě pracující rybáře.

Výlov Rožmberka je také lákadlem pro labužníky. Na hrázi jsou řady stánků s rybími specialitami. „Chceme také rozšířit povědomí veřejnosti o rybích pochoutkách a podpořit jejich konzumaci,“ vysvětlil Malecha.

Mezi oblíbené dobroty patří například jídlo od třeboňských baštýřek. „Předloni jsme oslovili manželky našich baštýřů, zda by nechtěly předvést své kuchařské umění. Protože jejich úpravy ryb sklidily velkou odezvu, mají tu i letos svůj stánek,“ doplnil Malecha.

Návštěvníci výlovu se také mohou seznámit s rybářskou technikou a prezentací Střední rybářské a vodohospodářské školy Jakuba Krčína z Třeboně. Nechybí ani kulturní program, který čítá například vystoupení Povltavských trubačů i dechovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám