Hlavní obsah

Na zámeckou věž v Náchodě opět mohou návštěvníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté, kteří zamíří na náchodský zámek, mají od října opět možnost vystoupat na ochoz hlavní věže, která byla uzavřena kvůli rekonstrukci. Zámek po znovuotevření věže doufá ve vyšší návštěvnost. Turistů totiž kvůli opravám věže ubylo.

Foto: David Taneček, ČTK

Náchodský zámek

Článek

„Podařilo se opravit všechny statické poruchy věže, vyměnit střešní krytinu i narušené dřevěné prvky a zároveň se nám povedlo obnovit původní dlažbu na ochozu, která byla přes 50 let schována pod betonovou vrstvou," řekl Jiří Svoboda z Národního památkového ústavu. Původní stav věže byl podle něj velmi špatný, objevovaly se například praskliny na kamenných pilířích.

Foto: David Taneček, ČTK

Na věž vede točité schodiště.

Hlavní věž náchodského zámku je vysoká 51 metrů, její návštěva je možná v rámci takzvaného malého okruhu. Kastelán náchodského zámku Jiří Růžička uvedl, že návštěvnost zámku kvůli dva roky uzavřené věži viditelně klesla. „Návštěvnost v posledních dvou sezónách, kdy byla věž uzavřená, byla zhruba o 5000 až 7000 lidí menší než v předchozích letech," upřesnil.

Náchodský zámek vznikl na místě gotického hradu, který od druhé poloviny 13. století střežil zemskou cestu z Čech do Kladska. Zámek, který se tyčí nad městem, nabízí jedinečný pohled na centrum Náchoda.

Foto: David Taneček, ČTK

Ze zámecké věže vidí turista Náchod jako na dlani.

Takzvaná velká věž zámku byla nejdůležitějším obranným prvkem středověkého hradu. Roku 1570 věž poškodil blesk, při následné opravě na počátku 17. století byla opatřena otevřeným ochozem. Další úder blesku poničil horní část věže v roce 1721 a tehdy byla snížena o jedno patro. Město společně s památkáři připravuje rekonstrukci celého zámeckého vrchu. Mohl by tam vést i šikmý výtah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám