Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Do přírody s ornitology nebo na Švihov za Popelkou

Jestli mají vaše děti rády zvířátka, tento víkend si rozhodně užijí. Na pražské Bertramce uvidí krávy nazdobené podle švýcarských tradic, v zoologických zahradách oslaví mezinárodní den zvířat a v Dubči se mohou vydat za neposednými opeřenci společně s odborníky.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Na pozorování ptáků se můžete v sobotu vydat společně s odborníky. Ilustrační foto

Článek
Praha

Švýcarská slavnost na Bertramce

Tradiční švýcarská slavnost Alpabzug proběhne v sobotu v Praze na Bertramce. Zatímco rodiče budou zajímat ochutnávky švýcarských specialit, děti nejspíš zaujmou tradičně nazdobené krávy, bernardýn Baruška a soutěže. Vstup je zdarma. Více se dočtete zde.

Historické slavnosti a řemeslný trh

V sobotu se na Novoměstské radnici vraťte zpátky do historie a projděte se napříč staletími až do 30. let 20. století. Na Karlově náměstí bude od 10:00 do 18:00 připravený kulturní program napříč historickými obdobími, středověká vesnička s ukázkou řemesel, výrobky řemeslníků a ochutnávka staročeských dobrot. Děti zabaví tvořivá dílna. Program si prohlédněte zde.

Festival Deskohraní

Festival plný deskových a karetních her, předváděček, turnajů, volného hraní a jiných atrakcí je určen všem hravým lidem. Od soboty až do 12. října si užijte program pro děti i dospělé, mistrovské turnaje i začátečnické soutěže. Akce se koná v Michnově paláci na ulici Újezd. O víkendech od 9:00.

Ptačí festival v Dubči

Setkání s ornitology a opeřenci pořádá Středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr v sobotu v Dubči. Sraz je v 8:00 v parku u zastávky Škola Dubeč, kde staví autobusy 111, 329 a 240. S ornitology se děti vydají na terénní exkurzi a navštíví retenční nádrž Slatina. Více čtěte zde.

Středočeský kraj

Slavnosti mlsných jazýčků

Zámek Loučeň se v sobotu promění v pohádkové království krále Mlsoně, který zve milovníky dobrého jídla. Děti se od 10:00 do 17:00 zapojí do pohádkového putování. Na zámeckém nádvoří bude probíhat komentovaný program o pohádkové gastronomii, představí se královský kuchař v živé kulinářské show. Bude se sklízet bonbonovník, soutěžit, sledovat pohádky a samozřejmě jíst. Více se dozvíte zde.

Festival řemesel, jablečné slavnosti a drakiáda

Ve Strančicích u Říčan u Prahy proběhne v sobotu řemeslný trh. Budou na něm oceněny odrůdy jablek i šikovnost kuchařek a cukrářů. Festival proběhne v areálu minigolfu vedle vlakového nádraží od 11:00 do 17:00. Drakiáda se odehraje na poli mezi Strančicemi a Všestary od 9:30 do 12:00 nad areálem festivalu. Více zde.

Jihomoravský kraj

Husí slavnosti v Boskovicích

Akce přinese husí a kachní speciality do restaurací a Zámeckého skleníku. Těšte se na výstavy, koncerty, zábavné pořady, ukázky pletení košíků, soutěže a výstavu chovatelů drobného zvířectva. Areál parku u Zámeckého skleníku obsadí po oba dny od 9:00 do 18:00 trh lidových řemesel. Dětem tyto dny zpestří pohádky, hry, dětské dílny, zvířátka ze dvorku, jízdy na koních a gastrodílna. Program najdete zde.

Narozeniny Lipky Jezírko v Brně

Oslava 10 let pracoviště Lipky Jezírko v Brně-Soběšicích proběhne v sobotu. Děti potěší mezi 10:00 a 15:00 lesní stezka s úkoly, prohlídka proskleného včelího úlu, kouzlení z ovčí vlny, pohybové hry v zahradě a pečení brambor v popelu. Více zde.

Jihočeský kraj

Ukončení turistické sezóny v Jindřichově Hradci

Akce Přes kopec na Hradec aneb Jindřichohradecký pedál proběhne v neděli. Tradiční cyklistický výlet do okolí města ukončí sezónu. Letos se bude putovat Po stopách Emy Destinnové. Start (ve 13:00) i cíl je u hřiště pod Gymnáziem V. Nováka. Delší trasa měří 41 kilometrů, kratší i pro pěší má 10 kilometrů. Doprovodný program nabídne horolezeckou stěnu, trampolínu a malování na obličej. Vše se dočtete zde.

Dýňové slavnosti

Slavnosti v zahradním centru Jindřichova Hradce na Jiráskově předměstí budou pro děti připraveny o víkendu. Na programu je mezi 10:00 a 17:00 dlabání a vyřezávání dýní, hledání pohádkových bytostí, ochutnávka dýňových specialit i skákací hrad. Děti v tematickém kostýmu obdrží dárek. Více naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Pohádka v Hradci Králové

Divadélko kůzle zahraje v neděli od 15:00 pohádku Cukrové tintilimintili. V Rodinném centru Budulínek se děti setkají s cukrářkou Emilkou, které se dvoří zámecký pán Jonatán. Herci v průběhu pohádky děti se zapojují do hry. Více hledejte zde.

Pardubický kraj

Drakiáda v Chrudimi

Čtvrtý ročník akce se uskuteční v sobotu v areálu Aeroklubu Chrudim v Sečské ulici. Brány letiště se otevřou ve 13:00. V dílně si děti vyrobí draka. Nahlédnete také do kokpitů letadel nebo se vypravíte na vyhlídkový let. Připraveny budou ukázky první pomoci, uvidíte landkiting/powerkiting, užijete si skákací boty, hrad a trampolínu. Proběhnou soutěže: největší drak, nejhezčí doma dělaný drak, nejvýše letící drak.

Bramborová sobota na Veselém kopci

Vysočina — soubor lidových staveb pořádá na Veselém Kopci tradiční bramborovou sobotu. Od 10:00 do 15:00 ochutnáte tradiční bramborová jídla. Dozvíte se informace o pěstování, použití i uskladnění brambor. Jediné muzeum v přírodě v Pardubickém kraji můžete navštívit po celý říjen od úterý do neděle mezi 9:00 a 16:00. Více zde.

Karlovarský kraj

Dětský filmový a televizní festival

Festival Oty Hofmana začne v Ostrově v neděli a potrvá do 9. října. Kromě filmových projekcí českých snímků pro děti a mládež nabídne i bohatý doprovodný program, koncerty, divadlo, tvůrčí dílny pro děti nebo výstavy. V neděli se těšte v 19:00 na průvod dětí s lampióny a poté na ohňostroj. Do programu nahlédněte zde.

Liberecký kraj

Dětský den s vílou Izerínou na Jizerce

Ve staré Sklárně na Jizerce, v nejkrásnější a nejvýše položené osadě Jizerských hor u Desné, bydlí ochránkyně víla Izerína. Ta vás zve na sobotní dětský den. Akce proběhne od 10:00 do 16:00. Děti zabaví tvořivé dílny, zpívání, práce se dřevem, pouštění draků, ptačí stezka a lezecká stěna. Více se dozvíte zde.

Svatomichaelská pouť v Rokytnici nad Jizerou

Tradiční rokytnická pouť proběhne o víkendu na centrálním parkovišti v Horní Rokytnici. Hlavní zahájení bude připraveno v sobotu ve 13:00, ve 20:00 se těšte na ohňostroj. Kolotoče, houpačky a stánky budou připraveny po oba dny od 10:00 a vystoupáte také na věž kostela sv. Michala. Více čtěte zde.

Olomoucký kraj

Den zvířat v Zoo Olomouc

V olomoucké zoo se bude v sobotu slavit mezinárodní den zvířat. Popřejte i vy s dětmi oslavencům osobně. Mezi 10:00 a 15:00 bude otevřena tradiční stezka, která děti seznámí s životem živočichů v zoologické zahradě. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Hradní dýňobraní ve Štramberku

Areál hradu Štramberk zaplní v sobotu kejklíři, rytíři a herci. Děti potěší od 9:00 do 16:00 zábavná a kulturní vystoupení na nádvoří, řemeslná dílna, výroba jablkových housenek a soutěž o nejlepší vyřezávanou dýni. Více hledejte zde.

Den zvířat v Zoo Ostrava

V sobotu jsou zváni milovníci zvířat i rostlin do Zoo Ostrava. Uskuteční se tam oslava mezinárodního dne zvířat. Návštěvníci si mezi 10:00 a 16:00 užijí speciální soutěž s ohroženými druhy zvířat. Prodávat se budou výrobky žáků základních škol Moravskoslezského kraje. Po oba dny budou připraveny komentované prohlídky skleníků vždy v 11:00, 13:00 a 15:00. Více se dočtete zde.

Plzeňský kraj

Otevření naučné stezky pro děti

Loukou i lesem za pohádkou — to je nová stezka pro děti ve Spáleném Poříčí, která se slavnostně otevře v sobotu. Kolem města vás provede trpaslík z brdských lesů na trase dlouhé 5,5 kilometru. Díky osmi tabulím se děti seznámí se zvířaty, rostlinami a zajímavostmi regionu. Když vyluští křížovku, dostanou odměnu. Více najdete zde.

Pochod s Popelkou na Švihově

Švihov u Klatov uvítá v sobotu příznivce pohádky Tři oříšky pro Popelku. Sejdou se zde na pochod Po stopách Tří oříšků pro Popelku. Pěší trasa s pohádkovými zastaveními do Mezihoří je vhodná pro děti. Druhá trasa na rozhlednu Bolfánek je pro zdatné cyklisty. Putování začne v 10:00 a skončí ve 14:00. Poté proběhne ples a zájemci navštíví výstavu k filmu. Více čtěte zde.

Ústecký kraj

Ukončení turistické sezóny v Mostě

Město Most zve na sobotní cyklojízdu k ukončení turistické sezóny. Start i cíl budou u kostela Nanebevzetí Panny Marie. Vyjíždí se v 10:00. Vybrat si můžete z krátké cyklotrasy na 20 kilometrů a z dlouhé trasy na 35 kilometrů. Pro děti bude připravený program v rámci projektu Na kole jen s přilbou. Více zde.

Interaktivní výstava v Jílovém

Výstava Poznávej se vychází z fascinace lidským tělem a bude přístupná na Jílovském zámku do 26. října. Prohlédnete si 60 exponátů, které hravou formou poučují o fungování lidského těla a smyslů. O víkendu od 10:00 do 17:00 tu zapojíte sluch, zrak, hmat i logické myšlení. Více informací najdete zde.

Vysočina

Den zvířat v Zoo Jihlava

Den zvířat oslaví v sobotu také jihlavská zoo. Zvířecí svátek bude letos od 9:00 do 15:00 věnován zpěvavým ptákům. V Březinových sadech dojde k vyhodnocení fotosoutěže Pípni spoušť.

Zlínský kraj

Den Zlínského kraje v Lešné

Den kraje se bude v sobotu slavit na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Mezi 14:00 a 17:00 uvidíte výstavu starých a krajových odrůd jablek a zkusíte si výrobu moštu. V zámeckém parku děti uvidí klaunskou show. Užijí si jablečné hrátky, bubliny, balónky a diskotéku. Od 14:00 bude každou hodinu připravena komentovaná prohlídka parku a od 14:30 každou půlhodinu prohlídka zámku. Více zde.

Cyklomaraton ve Zlíně

V neděli se uskuteční tradiční Mercedes-Benz Cyklomaraton Zlín, závěrečný závod celoročního seriálu cyklistických podniků. Pro cyklisty jsou připraveny trasy na 25 a 45 kilometrů přírodním parkem Želechovické paseky. Zázemí závodu bude blízko bývalého Prioru na náměstí T. G. Masaryka. Dětský závod začne v 10:00, hlavní závody v poledne. Čekají vás také soutěže. Všechny informace naleznete zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám