Hlavní obsah

Jeseníky: Kam na nejkrásnější túru

Novinky, Michaela Bučková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na horách je nejkrásnější podzim. Odjedou letní dovolenkáři a za turistikou se vydávají fajnšmekři, kteří vědí, jak krásný je pohled shora na stromy se zlatavým listím. Tipem na jednu z nejúchvatnějších túr v Jeseníkách je návštěva Velkého Kotle, Ovčárny a Bílé Opavy.

Foto: Michaela Bučková

Podzimní příroda Jeseníků

Článek

Velkým Kotlem dojdete na jesenickou hřebenovku, odkud později sestoupíte podél vodopádů Bílé Opavy zpět do civilizace. Výchozím bodem je Karlov pod Pradědem, malebná obec ležící asi 10 kilometrů od Bruntálu. Na konci vesnice lze nechat auto na jednom z odstavných parkovišť.

Nahoru se vydáváme po modré. Vede dlouho lesem, ve kterém se aktuálně lze podívat po houbách. Širší lesní cesta se postupně zužuje a mezi ní se proplétají kořeny stromů. První zastávku si děláme v místech, kde se les otevírá, aby nám nabídl dechberoucí výhled na Velký kotel, jihovýchodní svah Vysoké hole a skalnatý kar modelovaný horským ledovcem. Jedná se o lavinový svah, který si vyžádal několik obětí. Je to místo, kde sníh zůstává ležet až do léta.

Foto: Michaela Bučková

V lesním terénu musíte zdolat kořeny a kamení.

Kopyšník tmavý, šabřina tatarská či okáč sudetský vám zřejmě nic neřeknou. Jde o tři zástupce fauny a flory, kvůli kterým byl Velký Kotel vyhlášen přírodní rezervací. A ohrožených druhů tady žije mnohem více. Modrá značka vede úbočím Velké kotliny, část tvoří naučná stezka se sedmi informačními tabulemi.

Foto: Michaela Bučková

Velký kotel

Až se les otevře naplno, vidíme Velký kotel v celé jeho kráse, a také malebná údolí pod sebou. Vypravit se sem stojí už jen kvůli tomuto pohledu. Ještě kousek popojdeme na samotný vrchol Vysoké hole, odkud se nám zase otevře pohled na Petrovy kameny, Ovčárnu a vysílač Praděd.

Sestoupíme na Ovčárnu, která je jednou ze vstupních bran na jesenickou hřebenovku (vyjíždí sem autobus) a přes chatu Barborku (pivo, bramboračka, borůvkové knedlíky) začneme sestupovat zpět do údolí vedoucí podél Bílé Opavy. Tato říčka pramení u Petrových kamenů v nadmořské výšce 1260 metrů. Odtud se žene dolů hlubokým rozeklaným kaňonem s mnoha kaskádami, peřejemi a vodopády.

Ten největší, s příznačným názvem Velký vodopád, je téměř osmimetrový a Bílá Opava zde na úseku 40 metrů překonává asi sedmnáctimetrový výškový rozdíl. Voda se valí po mechem obrostlých kamenech. Sbíhá se do tůněk, kde se pak rozdělí do malých potůčků. Pohrává si s listím, které tam uvázlo od podzimu.

Foto: Michaela Bučková

Chladná voda osvěžuje čistý lesní vzduch.

Vzduch je od ledové vody příjemně svěží. Jen pozor, při zdolávání dřevěných lávek a žebříků to trochu klouže, takže opatrnost je na místě. Procházíte smrkovým pralesem. Asi šestikilometrový sestup je plný krásných obrázků, na které se nelze vynadívat.

Praktické informace

Jak se tam dostat

Například z Brna, do Olomouce, Bruntálu, Malé Morávky (je to 145 kilometrů) na parkoviště Hvězda, kde lze zaparkovat a nahoru vyjet autobusem. Vyjet autem se dá i na Ovčárnu, musíte si ale koupit povolenku. Jejich počet je omezený.

Pokud chcete absolvovat tuto túru, přemluvte kamarády, ať jedou s vámi. Jedno auto nechte v Karlově Studánce, druhé v Karlově pod Pradědem. Je to lepší, než se spoléhat na autobusovou dopravu.

Kam se ještě podívat

Lázně Karlova Studánka

Zámek Velké Losiny

Uhlířský vrch u Bruntálu

Rejvíz, největší vrchovištní rašeliniště ve Slezsku

Cesta skončí u silnice vedoucí do Karlovy Studánky, malebných klimatických lázní, s jedním z nejčistších ovzduší v Evropě. Tady si můžete dát zasloužený dort a kávu v některé z cukráren. Trasa je to spíše náročnější, vynaložená námaha však stojí zato.

Reklama

Výběr článků

Načítám