Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na zvěřinu do Klokočné, za cyklistikou na Kokořínsko

Tento víkend můžete věnovat třeba dobrému jídlu a pití, nebo naopak sportu. Příznivci první varianty ocení vinobraní v Praze či Miloticích, moštování v Huštěnovicích, pivní program Českých Budějovic, slavnosti hořických trubiček, sýrový festival v Mikulově, zvěřinové lahůdky v Klokočné a také klobáskovou akci Velkých Popovic. Sportovní nadšence přitáhne Benešov, Kokořínsko, Kouty nad Desnou či Rožnov pod Radhoštěm.

Foto: Profimedia.cz

Zdatní cyklisté mohou o víkendu vyrazit například na Kokořínskou klasiku. Ilustrační foto

Článek
Praha

Bitva na Bílé hoře

Jubilejní 10. ročník rekonstrukce jedné z nejslavnějších bitev české historie zažije o víkendu Bělohorská pláň Na Vypichu u zdi obory Hvězda. Program proběhne po oba dny od 12:00 do 17:00. Začne v poledne dělostřeleckou salvou. Na tržišti vás čekají řemeslníci, kejklíři, hudba a hostinští, uvidíte vojenské ležení a stáje. Bitva, která se odehrála 8. listopadu 1620, vypukne v 15:00. Představení doplní hudba a pyroefekty. Utká se pěchota, jezdci i dělostřelci. Více hledejte zde.

Den otevřených dveří dopravního podniku

V sobotu návštěvníci nahlédnou do prostor depa metra Kačerov, autobusové garáže Kačerov a tramvajové vozovny Pankrác. Uvidí různé typy vozů metra, tramvají a autobusů. Nahlédnou do dílen a jednotlivých provozů. Na Kačerově bude ke zhlédnutí hasičská technika. V areálech bude připravený doprovodný program a soutěže. Zájemce sveze historická souprava metra 81-71. Více se dozvíte zde.

Vinobraní na Pražském hradě

V zahradách a historických interiérech Pražského hradu ochutnáte o víkendu české i moravské víno a burčák. Prohlédnete si běžně uzavřené produkční zahrady, kde se pěstují tisíce orchidejí, anturií a gerber. Budete obdivovat Masarykův včelín, hasičskou vodní nádrž, skleníky a záhony. Mezi 11:00 a 18:00 bude připravena cimbálová muzika, šermíři a tradiční řemesla. Více se dočtete zde.

Středočeský kraj

Svatohubertské kulinářské slavnosti

Náves v Klokočné se v sobotu v 10:00 promění v gastronomický ráj. Ochutnáte tu zvěřinové speciality společně s dobrým vínem. V rámci doprovodného programu se těšte na ukázky kynologie, vábení zvěře či sokolnického řemesla. Více najdete zde.

Klobáskofest ve Velkých Popovicích

Pivovar Velké Popovice zve v sobotu na Klobáskofest, kde zkusíte klobásy všech chutí, velikostí a tvarů. Od 10:00 do 17:00 se v Pivovarském parku těšte na ochutnávky specialit, soutěží o nejlepší klobásku, strom Klobáskovník, přehlídku regionálních řemesel, hudební program a prohlídky pivovaru. Více hledejte zde.

Běžecký festival v Benešově

Benešovskou desítku, hlavní závod prvního ročníku nedělního Benešovského běžeckého festivalu odstartuje atletická legenda Jarmila Kratochvílová. Budou připraveny i další trasy: minimaraton, charitativní Běh naděje, běh dětí a mládeže, běh hospodyněk a maminek, běh sponzorů. Na Masarykově náměstí vás čeká doprovodný program. Více zde.

Kokořínská klasika

V sobotu hodinu před polednem odstartuje od kokořínské hospody U Grobiana třetí ročník cyklistického závodu Kokořínská klasika. Pojedou se trasy o délce 35 a 65 kilometrů. Více informací o závodě naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Burčákový pochod a slavnosti vinobraní

Slavnosti S burčákem ze sklepa až na zámek proběhnou o víkendu v Miloticích. Ochutnáte víno i burčák v místě jejich vzniku, poznáte architekturu sklepů, seznámíte se s výrobní technologií a místními zvyky. Otevře se asi 30 sklepů. Degustace a pochod proběhnou od 9:00 do 16:00. V podvečer zaplní nádvoří zámku Festival písní nejen zpod vinohradů a v neděli Trh tradičních produktů a řemesel. Více čtěte zde.

Festival sýrů v Mikulově

Festival tradičních sýrů Čech, Moravy a Slovenska a národní soutěž malých sýrařů budou propojeny se sýrovou tržnicí na náměstí. Ta nabídne kromě sýrů i klobásky a špek, pivo z minipivovaru, biomošty a vína z Podpálaví. Otevřena bude v sobotu od 10:00 do 18:00 a v neděli od 9:00 do 14:00. Chybět nebudou ani odborné a degustační semináře, zahraje cimbálka. Více naleznete zde.

Jihočeský kraj

Den v budějovickém Budvaru

V sobotu proběhne v Českých Budějovicích v areálu pivovaru Budějovický Budvar tradiční akce, která bude zároveň oslavou 119. výročí jeho založení. V novém distribučním a logistickém areálu pivovaru začne program ve 12:00. Na dvou pódiích se vystřídá řada interpretů: Nezmaři, Michal Prokop, B.S.P., Lucie Bílá či kapela Wohnout. Ochutnáte 10 druhů piva. Více hledejte zde.

Festival barokních umění

Autentické historické prostory se v Českém Krumlově od pátku do neděle rozezní barokní hudbou. Uvidíte tanec, dobové nástroje, komorní kantáty a dueta i novodobé provedení barokní opery L’Ipermestra. Chrámová hudba zazní v klášterním kostele a opera na scéně zámeckého barokního divadla. Více se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Slavnosti hořických trubiček

Gurmánský festival nabídne v sobotu soutěže, jarmark a kulturní program. Regionální pochoutka z Hořic bude všude, dozvíte se i tajemství o její výrobě. Na náměstí Jiřího z Poděbrad se těšte na Janka Ledeckého a další koncerty, mažoretky nebo ohňostroj. Podrobný program si prohlédněte zde.

Rudolfovy slavnosti ve Svobodě nad Úpou

K příležitosti povýšení Svobody na město Císařem Rudolfem II. se konají každý podzim dobové slavnosti. Letošní 11. ročník se koná v sobotu. Těšte se na historický průvod, šermíře, dobové ležení, folklórní vystoupení, tržnici s řemesly, pouliční divadlo, žongléry i mučírnu. Program bude od 10:00 na čtyřech místech. Více zde.

Pardubický kraj

Festival pantomimy Mime Fest

To nejlepší z české i světové mimické tvorby představí v Poličce mezinárodní festival od pondělí do soboty. Na 3. ročník zavítají mimové z Egypta, Ekvádoru a mnoha evropských zemí. Představení proběhnou v Tylově domě a v Divadelním klubu. V říjnu se festival přesune do Prahy. Více najdete zde.

Historické kunětické vinobraní

Na vrcholu Kunětické hory v sobotu ochutnáte česká, moravská i zahraniční vína a staročeské speciality. V rondelu areálu uslyšíte koncerty, v podhradí ochutnáte různé dobroty, na nádvoří se budou rozlévat vína a prohlédnete si hradní palác. Chybět nebudou lidová řemesla a jarmark. Akce potrvá od 9:30 do 19:00. Více čtěte zde.

Karlovarský kraj

Folklórní festival Mariánský podzim

Mezinárodní folklórní festival se koná od čtvrtka do neděle v Mariánských Lázních. Hlavní program proběhne na lázeňské kolonádě nedaleko zpívající fontány a v prostoru Arniky. Další vystoupení uvidíte v lázeňských altánech u pramenů. V sobotu se těšte na průvod, v neděli na koncert zahraničních hostů. Po oba dny bude otevřený jarmark na kolonádě, Hudební kavárna a výtvarný workshop u Balbínova pramene. Do programu nahlédněte zde.

Oslavy výročí Chodova

O víkendu oslaví výročí město Chodov nedaleko Karlových Varů a Sbor dobrovolných hasičů. Slavit se bude 820 let od první písemné zmínky o obci, 140 let od založení Sboru dobrovolných hasičů Chodov a 120 let od povýšení Chodova na město. Staroměstská ulice ožije v sobotu od 9:30 do 19:30 průvodem, hudbou, tržištěm, pouťovými atrakcemi i ohňostrojem. Harmonogram akce naleznete zde.

Liberecký kraj

Skleněné městečko Železný Brod

Víkendová městská slavnost zaměřená na oslavu sklářství přinese tradiční setkání sklářů, výtvarníků, historiků, sběratelů i obdivovatelů tohoto křehkého umění. V rámci akce zkusíte sklářské řemeslo, navštívíte sklářskou školu a muzeum, prohlédnete si výstavy. Hlavní program hostí náměstí 3. května, doprovodný kulturní program Malé náměstí. Zahájení se uskuteční na hlavním schodišti sklářské školy v sobotu v 10:00. Více se dozvíte zde.

Jablonecké podzimní slavnosti

Městské slavnosti navazují na tradici výročních jarmarků. Kromě stylového trhu na Dolním náměstí a v ulici U Muzea na Letní scéně se těšte v pátek a v sobotu na kulturní program, který začne vždy v 10:00. Připravena bude výtvarná dílnička a v Ekocentru ukázka moštování. Bližší informace naleznete zde.

Olomoucký kraj

Podzimní festival duchovní hudby

Olomoucké chrámy rozezní koncerty 21. ročníku festivalu, který potrvá od 21. září do 12. října. Během této doby vyslechnete pět koncertů. Ten první nedělní představí dvě díla Antonína Dvořáka v 19:00 v chrámu svatého Michala. Více čtěte zde.

Extrémní duathlon Koutyman

Závod pro širokou veřejnost se poběží a pojede v sobotu v Koutech nad Desnou v okolí přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně. Závodit se bude v jednotlivých kategoriích i štafetách v nadmořské výšce 1300 metrů s převýšením 3400 metrů. Trasa začíná i končí na Kouteckém náměstí. Více se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Dny NATO v Ostravě

Největší letecko-armádně-bezpečnostní akce ve střední Evropě proběhne o víkendu v Ostravě. Show ve vzduchu i na zemi bude plná stíhaček a ukázek výcviku speciálních armádních jednotek. Hlavní program na Letišti Leoše Janáčka přinese vojenskou, policejní i záchranářskou techniku, prezentaci výzbroje a výstroje. Chybět nebudou besedy, projekce a semináře. V sobotu je program připravený od 8:30 do 17:00, v neděli do 16:00. Bližší informace naleznete zde.

Jízda veteránů v Jeseníkách

V sobotu odstartuje podhorská jízda veteránů Trofeo Ski v čele s vítěznou Tatrou a Karlem Lopraisem. Veterány projedou v sobotu těmito místy: Avalanche Dolní Moravice, Annaberg Andělská Hora, Myšák Malá Morávka a Kopřivná Malá Morávka. V neděli vozy zakotví v Horských lázních Karlova Studánka. Doprovodný program bude připravený ve všech střediscích. Více hledejte zde.

Plzeňský kraj

Oživené prohlídky v Nepomuku

V rodišti Sv. Jana Nepomuckého proběhnou v sobotu prohlídky Pod pěti hvězdami. Během programu nahlédnete do běžně nepřístupných památek v čele s gotickým chrámem sv. Jakuba. Kostýmovaná vystoupení provedou Janovým životem. Premiéra bude připravena od 17:00 na Přesanickém náměstí, končí se hudebním vystoupením v hotelu U Zeleného stromu. Více se dočtete zde.

Festival minipivovarů v Plzni

Desítky piv z produkce minipivovarů ochutnáte v sobotu na 7. ročníku festivalu s názvem Slunce ve skle v Plzni-Černicích. Pivovar Purkmistr na Selské návsi otevře svoje brány ve 13:00. Ochutnáte 150 druhů piv i speciálů z produkce 50 tuzemských i zahraničních pivovarů. Dvůr pivovaru a pivovarská zahrada zaplní také soutěže, hudební a taneční vystoupení, užijete si prohlídky. Program si prohlédněte zde.

Ústecký kraj

Litoměřické vinobraní

Oslavy vína a burčáku si užijte v pátek a v sobotu v historickém centru Litoměřic. Městská slavnost přinese rytířské souboje, ukázky katovského řemesla, ohňové kejkle, tanec, hospodské zpěvy a půtky, jarmark, palné zbraně, ohňostroj i pouťové atrakce. Chybět nebude slavnostní průvod císaře Karla IV. Program najdete zde.

Botanicko-vlastivědný výlet z Libochovan

Oblastní muzeum v Litoměřicích pořádá v sobotu výlet k polabským vinicím. Z Libochovan povede trasa přes Kalvárii do obce Velké Žernoseky. Sraz účastníků je v 9:35 na železniční zastávce Libochovany. Více zde.

Vysočina

Bramborová Bystřice nad Pernštejnem

Slavnosti proběhnou o víkendu v Centru Eden. Můžete se těšit na desítky odrůd brambor, delikatesy z brambor, slavnostní pětichodové bramborové menu, kuchařskou show, workshopy a semináře, soutěže, farmářské produkty, řemeslný trh, dětský koutek s živými zvířátky a zemědělskou olympiádu. Areál se po oba dny otevře v 9:30 a zavře v 17:00. Více hledejte zde.

Zlínský kraj

Moštování v Huštěnovicích

Třetí ročník Moštování ovoce a košt burčáku hostí Huštěnovice u Uherského Hradiště. Před muzeem si od 14:00 užijete soutěž o nejlepší regionální klobásku a chleba, soutěž o nejzručnější dojičku krav nebo ukázku zemědělské techniky. Vystoupí dětský folklorní soubor Marenka a folková kapela Děvčice. Více čtěte zde.

Běh rodným krajem Emila Zátopka

Další ročník memoriálu olympijského vítěze proběhne v sobotu v Rožnově pod Radhoštěm. Hlavní běh s délkou 22,3 kilometru začne v Kopřivnici a skončí v Rožnově. Další dva běhy se uskuteční v Kopřivnici v parku Edvarda Beneše. Doběh do Dřevěného městečka v rožnovském skanzenu je plánovaný mezi 12:40 a 14:30. Připraveno je slavnostní vyhlášení vítězů a cimbálová muzika. Více zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám