Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Blíže k tajům archeologie nebo do dolu za netopýry

Poslední prázdninový víkend se blíží mílovými kroky. Před pondělním návratem do školních lavic si toho děti mohou ještě spoustu užít. V sobotu i v neděli pro ně bude připraven program v zoologických zahradách, na hradech a zámcích, na náměstích, vsích i zábavních areálech. Stačí si jen vybrat.

Foto: Profimedia.cz

Netopýry tento víkend uvidí ti, kdo vyrazí k dolu Jeroným.

Článek
Praha

Prague Harley Days v Holešovicích

Na holešovickém výstavišti se v pátek a v sobotu zabaví nejen pánové. O dámy a děti se postará speciálně vybudovaná Family zóna s dětským koutkem. Na venkovních plochách a v Průmyslovém paláci proběhne mezinárodní moto sraz, uvidíte thajský box a uslyšíte koncerty kapel. Areál bude otevřený v pátek od 10:00 do 2:00 a v sobotu již od 9:00. Program akce si prohlédněte zde.

VyšeHrátky na Vyšehradě

Od neděle se ve vyšehradském areálu bude již pojedenácté hrát, malovat a zpívat. Letošním tématem VyšeHrátek je trenažér komunismu, který seznámí děti s dobou před 25 lety. Program doplní slavní tatínci a jejich čtení pohádek, dospělé večer pobaví představení a koncerty. V neděli začne první program v 10:00. Více zde.

V zoo kolem světa

Zoo Praha přichystala pro zvídavé návštěvníky cestovatelskou víkendovou akci Kolem světa za 1 den. Jestliže jste toho přes léto moc nenacestovali, můžete to dohnat poslední prázdninový víkend mezi výběhy se zvířátky. Uvidíte také komentované krmení a zúčastnit se můžete i večerních prohlídek. Více hledejte zde.

Středočeský kraj

Tankový den v Lešanech

Den hlavně pro tatínky a syny pořádá v sobotu Vojenské technické muzeum na Benešovsku. Témata budou: vylodění vojsk v Normandii a boje na východní frontě u Dukly v roce 1944. Brány se otevřou v 9:30, program začne v 10:30. Ohromí vás velká bojová ukázka, těžká technika, statické ukázky, vojáci v dobových uniformách. Program je připravený do 19:00. Více čtěte zde.

Narozeniny Centra Na Fialce

Volnočasové zařízení v Říčanech oslaví v neděli první narozeniny. Od 9:00 do 22:00 si tam můžete zaplavat, pro děti bude připraveno pásmo filmových pohádek, v 15:00 vystoupí Kašpárek v rohlíku a v sále centra uvidíte v 19:00 divadelní one man show Caveman. Více se dozvíte zde.

Dětský archeologický den v Sázavě

Pro děti, které se zajímají o historii, je připravena sobotní akce v Sázavském klášteře. Zkusí si na několika stanovištích práci archeologa a restaurátora. Mezi 13:00 a 19:00 také poznají běžné činnosti předků, jako mletí mouky, předení, tkaní nebo výrobu keramiky. Další informace naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Slovácké hody v Brně

Městská část Brno – Jundrov pořádá o víkendu 90. Slovácké hody. Po oba dny vyjde od Sokolovny krojovaný průvod ve 13:00. V 15:00 nastoupí krojované páry na hřiště, chasa odtančí jundrovské tanečky. Od 20:30 začne večerní zábava pro dospělé. Program si blíže prohlédněte zde.

Výstava jiřinek ve Velkých Opatovicích

Mezinárodní výstava Jiřinkové slavnosti proběhne o víkendu v Moravském kartografickém centru a na zámeckém nádvoří ve Velkých Opatovicích, kde se uskuteční také doprovodný program. Mezi 9:00 a 19:00 budou připravena hudební vystoupení, řemeslný jarmark a program pro děti.

Jihočeský kraj

Slavnosti těstovin v Boršově nad Vltavou

Zajímavá akce proběhne v sobotu také v kempu Poslední Štace nedaleko Českých Budějovic. Od 13:00 si budete moci naplánovat den plný hudby a jídla. Na děti se těší divadélko Máma a Táta, kolotoč, skákací hrad, zábavné malování, ukázky hasičů a projížďky na lodích. Dospělí ocení koncert Nezmarů, jarmark, soutěže v jedení a pití a multimediální laser show na vodě.

Veletrh pravěké a středověké kultury

Veletrh s názvem Kupecká osada Krumbenowe proběhne o víkendu v pivovarské zahradě Eggenberg v Českém Krumlově. V sobotu od 10:00 do 18:00 a v neděli do 14:00 se těšte na kovotepce, zbrojíře, ševce, tkadleny, kameníky, skláře, šperkaře, léčitele, síťaře či barvíře. Na tržišti a v dílnách v Latránu poznáte dovednosti předků z období paleolitu a mezolitu, mladší doby kamenné, doby bronzové a železné i raného středověku. Více čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Pravěké dožínky ve Všestarech

Archeopark Všestary pořádá o víkendu další akci z cyklu Dny živé archeologie zaměřenou na zemědělství. Program bude u Hradce Králové připravený od 9:00 do 17:00. Každé dvě hodiny uvidíte v kinosále komentovanou projekci o době přechodu k zemědělství. Poznáte také pečení chleba a placek, okusíte „pravěký“ sýr a budete svědky vaření v keramických nádobách. Děti si vyrobí picí keramický roh. Více zde.

Poslední prázdninová jízda v Hradci

Jízda Sprint bike se koná v neděli v Hradci Králové. Parkoviště u hypermarketu Tesco bude patřit dětem do deseti let. Závodit budou od 10:00 do 13:00 na odrážedlech, koloběžkách a dětských kolech. K vidění bude vybavení hasičů i zdravotníků, nebude chybět malování na obličej, tvoření v kreativní dílničce, střelba na basketbalový koš a spousta balónků. Více hledejte zde.

Pardubický kraj

Hradozámecká noc v Litomyšli

Co se dělo 21. dubna 1798, kdy se litomyšlský zámek připravoval na premiéru v novém divadle rodiny Waldsteinů, se dozvíte v sobotu. Noční prohlídky začnou v 19:00 a budou dle zájmu pokračovat ve 20:00, 21:00 a 22:00. Nahlédnete do reprezentačních pokojů západního křídla a do zámeckého divadla. Více zde.

Adámkovy folklorní slavnosti v Hlinsku

Betlém, součást Souboru lidových staveb Vysočina, hostí o víkendu již 19. ročník slavností v Hlinsku. V sobotu ve 14:30 vystoupí dětské soubory. V neděli od 14:00 vypukne galaprogram dospělých souborů. Po oba dny se koná jarmark lidových výrobků. V dílnách si děti namalují svoji panenku nebo vyrobí šperk. Více si přečtete zde.

Karlovarský kraj

Netopýří noc u dolu Jeroným

V sobotu se u vchodu do středověkého dolu Jeroným ve Slavkovském lese uskuteční Mezinárodní noc pro netopýry. Středověký důl najdete mezi Krásnem a Podstráním na Sokolovsku. Během dne budou připraveny prohlídky v 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00 a 18:30. Noční program začne ve 20:00 a odchyt netopýrů potrvá do 1:30. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Dětské závody Bikeclinic Cup

Osmý závod seriálu Bikeclinic Cup přivítá v neděli areál Vesec v Liberci. Cyklozávody jsou určeny pro děti do 16 let. Každá věková kategorie bude mít připravený svůj okruh. Děti také zabaví jízda zručnosti, taneční lekce hip hopu, skákací hrady, trampolíny a odpočinkové zóny. Další informace naleznete zde.

Zámecké veselí

Na zámku Horní Libchava na Českolipsku se bude v sobotu slavit jeho výročí 440 let. Od 13:30 do 19:00 budou probíhat pohádkové prohlídky s princeznou Zdeničkou. Připraveno bude bubnování s indiánem, pohádkový příběh Když se staví zámek, dětský koutek. Navíc si děti zatančí a zazpívají s princeznou. Více se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Prázdninové loučení ve Velkých Losinách

V sobotu bude na zámku Velké Losiny připravený program pro rodiny s dětmi. Čeká vás řemeslná dílna, jarmark, šermíři, soutěže, hudební i divadelní vystoupení, loutkové divadýlko, knihtisk a dětský karneval. Večerní prohlídky v rámci Hradozámecké noci proběhnou s baterkami od 19:00 do 22:00. Více hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Strašidelná noc na hradě

V pátek a v sobotu prokážete svoji odvahu a statečnost. Na Slezskoostravském hradě uvidíte strašidelné a tajemné bytosti. Hrad bude speciálně nasvícen. Program doplní dobový jarmark a malování na obličej, od 20:00 do 23:00, hrad se uzavře o půlnoci. Více informací naleznete zde.

Sportovní akce v Ostravě

Dům kultury Akord v Ostravě připravil na sobotu Sport Akord Fest pro amatéry i zkušené sportovce. Od 11:00 do 20:00 se seznámíte s novinkami z oblasti sportu. Na náměstí SNP si zahrajete lidský stolní fotbal, discgolf, indoor curling, kubb, kroket… Připraveny budou koncerty kapel Už jsme doma a Persona. Více čtěte zde.

Plzeňský kraj

Dožínky na Bylinkovém panství Rochlov

Bylinkové panství nedaleko Plzně bude v sobotu slavit dožínky. Lidová veselice přinese mezi 14:00 a 20:00 každou půlhodinu oživlé prohlídky zámku obohacené o příběh Ze života zámeckého pána. Užijete si řemeslný trh i výtvarné dílny. Otevřen bude Hostinec 1749 a zámecký park. Více zde.

Dožínkové slavnosti v Plzni

V sobotu zavítejte s celou rodinou do areálu plzeňských Štruncových sadů na pohádkové Dožínky. Děti potěší od 10:00 do 16:00 kouzelný svět hrátkobraní, nezapomenutelné stezky a pohádkové koutky s poklady. Grily rozvoní čerstvé ryby z Rybářství Kolář z Vysočiny. Více se dočtete zde.

Ústecký kraj

Rozloučení s prázdninami v Růžové

Indiánská vesnička u Děčína se spolu s dětmi v sobotu rozloučí s létem. Od 14:00 do 17:00 uvidíte indiánské tance a písně, divadlo, zatančíte si Hadí tanec a naučíte se indiánskou seznamovací píseň. Prohlédnete si dobově zařízená týpí a děti potěší soutěže o ceny, malování na obličej a opékání buřtů. Více se dozvíte zde.

Loučení s prázdninami v Libochovicích

Zábavné odpoledne pro děti proběhne v neděli v městském parku v Libochovicích. Program začne ve 14:00 a do 19:00 se ponese v indiánském duchu. Připraveno bude divadlo, mistři Evropy ve vrhání nožů, indiánský oheň nebo opékání buřtů.

Vysočina

Svět hraček na zámku Světlá nad Sázavou

Zámek Světlá nad Sázavou zve všechny na festival hraček, který proběhne od čtvrtka do neděle. Budou připraveny aktivity pro rodiče, děti i pro seniory, zkrátka pro každého, kdo si rád hraje. Uvidíte řemeslné ukázky prací. V dílnách si sami práci se dřevem, kovem i ostatními materiály vyzkoušíte. Více hledejte zde.

Zakončení sezóny na Šiklově mlýně

Program To nejlepší nakonec k rozloučení s 21. sezónou proběhne v sobotu. Dění začne ve Zvoli na Žďársku v 10:00. Těšte se na divadlo, taneční vystoupení, historické kostýmy, zvířecí a westernovou show i diskotéku. Děti si užijí jízdu na koni, lukostřelbu, zrcadlový labyrint, skákací hrady, vyhlídkové jízdy Safari vláčkem. Od 10:00 do 18:00 uvidíte s průvodcem indiánskou vesnici. Více čtěte zde.

Národní pouť rodin ve Žďáru nad Sázavou

Biskupové Čech a Moravy vyhlásili Národní pouť rodin, protože je letošek Rokem rodiny. Páteční program nabídne mši svatou a koncert. V sobotu bude ve Žďáru nad Sázavou připravena mše, koncerty, pohádka, biblická zahrada pro děti, výtvarné dílničky, lukostřelba, komentovaná prohlídka baziliky a procesí do poutního kostela na Zelené hoře. Vstup do všech muzeí, včetně Zelené hory, bude zdarma. Více zde.

Zlínský kraj

Loučení s prázdninami v Lešné

Den před nástupem do školy se děti rozloučí s prázdninami v zámeckém parku u Valašského Meziříčí. Od 13:00 do 19:00 se o zábavu postarají místní hasiči a připraví pěnové hrátky. Děti si také užijí plnění úkolů na stanovištích, výrobu masek, jízdu na ponících a malování na obličej za podkresu živé hudby. V sobotu bude připraven Festival v parku, kde na dvou scénách uslyšíte mnoho žánrů. Více zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám