Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na piknik do Prahy, za Casanovou do Duchcova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradozámecká noc tento víkend odemkne místa a příběhy, o kterých jste možná neměli ani tušení. Vydejte se po jejich stopě nebo si odpočiňte u dobrého jídla a pití při pikniku na pražské Ladronce či ochutnávce vín v Lednici.

Foto: Profimedia.cz

O víkendu potkáte v duchcovském zámku Casanovu.

Článek
Praha

Noční otevření Valdštejnského paláce

Jeden z nejkrásnějších barokních komplexů v Praze se v sobotu otevře veřejnosti v rámci Hradozámecké noci. Na Valdštejnském náměstí vás přivítá vojevůdce Albrecht z Valdštejna spolu s šermíři. Provede vás hvězdář Seni, uvidíte barokní tance a prohlédnete si astrologickou výstavu. Palác bude otevřen od 19:00 do 23:00 a skupiny budou vycházet po 15 minutách. Více se dočtete zde.

F.O.O.D. piknik na Ladronce

Čtvrtý ročník gastronomické akce plné jídla a dobré zábavy proběhne v sobotu v parku Ladronka na Praze 6. Prvních 500 návštěvníků získá plný piknikový koš zdarma. Od 11:00 do 18:00 se těšte na kuchařské show Zdeňka Pohlreicha, Martina Polačka a Jany Vašákové, stánky, hudební a divadelní vystoupení. Více zde.

Pocta Michelangelovi

V letošním roce uplynulo 450 let od úmrtí renesančního umělce Michelangela Buonarrotiho. Komorní výstava ve Schwarzenberském paláci na Hradčanech připomíná jeho tvorbu grafickými listy jeho současníků i následovníků. Výstava je otevřena do 19. října. Přijít můžete od 10:00 do 18:00. Více se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Hradozámecká noc na zámku Loučeň

Konec prázdnin bude v zámeckých labyrintech patřit romantice bájného Sherwoodu. Proběhne rytířský turnaj o ruku Lady Marion, která zaslíbila srdce Robinu Hoodovi. Od 17:00 do 19:00 uslyšíte melodie z muzikálů. Od 19:00 budou připraveny ukázky dravých ptáků, střelnice, dobová kuchyně, kovárna, osvětlená zbojnická cesta a dobové tance. Slavnost ukončí ve 22:30 rituál ohně. Více naleznete zde.

Dobývání hradu Sion

V sobotu budete svědky posledního boje husitského hejtmana Jana Roháče z Dubé na autentickém místě. Hrad Sion se nachází v katastru obce Chlístovice u Malešova nedaleko Kutné Hory. V 16:00 vypukne boj o hrad za účasti více než 100 šermířů se střelnými a palnými zbraněmi.

Hradozámecká noc ve Zruči nad Sázavou

Koncert renesanční a raně barokní hudby i noční kostýmované prohlídky zámku nabídne Hradozámecká noc ve Zruči nad Sázavou. Noční program začne v 19:00 koncertem v zrcadlovém sále zámku. Prohlídky budou začínat od 20:30 do půlnoci každou půlhodinu.

Jihomoravský kraj

Světový den ledového vína v Lednici

Zámek Lednice se stane počtvrté rájem vinařů a sommeliérů. Od pátku do neděle zde proběhne mezinárodní soutěž ledových a slámových vín IceWine du Monde. Open Air Festival přinese v sobotu a v neděli degustace soutěžních vín, gastroshow, koncerty Hradišťanu a Janka Ledeckého, šermíře a soutěže v parku. Více zde.

Noční prohlídka kláštera

V sobotu se uskuteční poslední letošní Noční prohlídka kláštera Rosa coeli v Dolních Kounicích. Tajemnou atmosféru nejstaršího ženského kláštera na Moravě zažijete ve hře osvětlení a stínů. První prohlídka začne ve 20:00, další budou následovat po 30 minutách. Uvidíte klášterní kostel, kapitulní síň i rajskou zahradu. Více hledejte zde.

Jihočeský kraj

Výstava Země živitelka v Budějovicích

Mezinárodní agrosalon Země živitelka představuje různé zemědělské obory. Od čtvrtka do úterý uvidí návštěvníci na výstavišti v Českých Budějovicích nabídku stovek vystavovatelů. Připravený je také bohatý doprovodný program a každý den je věnován určitému tématu. Více se dozvíte zde.

Mistrovství v extrémním kayakingu

Na Čertových proudech se pojede o víkendu mistrovství ČR a otevřené mistrovství Evropy v extrémním kayakingu Devils Extreme Race. Mezinárodní závod se koná v disciplínách slalom, sprint, kajak-cross a team race. Po osmé se otevřou stavidla Lipenské přehrady. Start závodů proběhne v Loučovicích u mostu k papírně. Přichystán bude doprovodný program. Více hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Hradozámecká noc na zámku Opočno

Milovníky historie potěší Hradozámecká noc v Opočnu. V atmosféře nočních expozic vystoupí oživené postavy jako knížecí majordomus, Emil Holub a další. Dozvíte se informace o dobové hygieně, upíří hysterii nebo o loveckých úspěších šlechty. Prohlídky začnou každou půlhodinu od 18:00 do 20:30 a od 21:30 do 24:00. Nádvoří rozproudí historické tance a hudba. Více naleznete zde.

Horolezecký filmový festival

Jednatřicátý ročník mezinárodního festivalu horolezeckých filmů proběhne od čtvrtka do neděle v Teplicích nad Metují v kině, parku, infocentru, škole i na hřišti. Uskuteční se také koncerty a výstava. Více si přečtěte zde.

Pardubický kraj

Kejkle a kratochvíle v Moravské Třebové

Poslední srpnovou sobotu ožije náměstí T. G. Masaryka historickými slavnostmi. Ty zahájí v 14:00 průvod, poté bude připravena pohádka, šermíři, žoldnéři a kejklíři. Večer uslyšíte tři koncerty. Program si prohlédněte zde.

Specialized Bike Festival na Dolní Moravě

Cyklisté a milovníci cykloturistiky si užijí třídenní program v Relax & Sport resortu v Dolní Moravě. V pátek porovnáte svoje síly s ostatními při časovce na Slaměnku. V sobotu se poměříte v jednotlivých kategoriích na sedmikilometrovém okruhu plném výjezdů a překážek. V neděli zkusíte Single trail. Mimo závodění je připraven program v Mamutíkově vodním parku a na chatě Slaměnka. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Letecký den v Chebu

Pátý ročník letecké akce proběhne na chebském letišti o víkendu. V Horních Dvorech vás po oba dny zabaví letecký i pozemní program. Mezi 9:00 a 17:00 si můžete také dopřát tandemové seskoky a vyhlídkové lety. Více se dočtete zde.

Festival Folková Ohře

Tábořiště U Piráta v Kynšperku nad Ohří ožije od pátku do neděle folkovou hudbou. Kromě celodenního hudebního programu budou připraveny i jízdy na kánoích, raftech a kajacích, divadlo či výstava fotografií. Harmonogram akce uvidíte zde.

Liberecký kraj

Skotské hry na Sychrově

Tradiční skotské hry s kulturním programem proběhnou na zámku Sychrov v pátek a v sobotu. Čeká vás skotská a irská hudba, ukázky a výuka skotských tanců, mezinárodní soutěž skotských dudáků, klasické skotské těžkoatletické soutěže a spousta další zábavy. Hlavní program bude slavnostně zahájen v sobotu v poledne a potrvá do půlnoci. Veškeré informace naleznete zde.

Vinobraní u Máchova jezera

Hotel Port v sobotu pořádá třetí ročník akce Vinobraní v Portu. Od 14:00 budete moci ochutnat burčák a vína z Vinných sklepů Valtice za doprovodu cimbálové muziky. Děti potěší představení Autobus divadla Minor a okružní plavby lodí. Více zde.

Olomoucký kraj

Oslava maršála Radeckého

Oslava českého vojevůdce a stratéga, polního maršála Josefa Václava Radeckého, hraběte z Radče, proběhne o víkendu v Olomouci. Na Horním náměstí začne v pátek ve 14:00 Mezinárodní festival mažoretkových souborů a večer skončí ohňostrojem. V sobotu v 10:00 uvidíte vojenské hudby a příjezd maršála, odpoledne uslyšíte promenádní koncerty vojenských hudeb. Program si prohlédněte zde.

Hefaiston na hradě Helfštýn

Mezinárodní kovářské setkání Hefaiston proběhne v Lipníku nad Bečvou pod širým nebem na 10 pracovištích. Můžete obdivovat výrobky uměleckého kovářství, šperky, zbraně i kovoliteckou práci. Kováře z celého světa uvidíte také při práci. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Frýdecké historické slavnosti

Město Frýdek-Místek pořádá v sobotu a v neděli slavnosti. Sobotní představení začne ve 21:00 na zámeckém náměstí a představí šermíře a rytíře za doprovodu dobové hudby a ohňů. V neděli mezi 12:00 a 18:00 zámek a park ožijí soutěžemi pro děti a dospělé a historickým jarmarkem. Připraven bude rytíř s koněm a ukázky sokolníků s dravci. Více si přečtěte zde.

Memoriál ve skocích na lyžích

Další ročník Memoriálu Jiřího Rašky ve Frenštátě pod Radhoštěm připomene vítězství v závodě Turné čtyř můstků v roce 1969 v Bischofshofenu. Páteční a sobotní program v areálu Jiřího Rašky nabídne závody mužské i ženské kategorie. Doprovodný program připomeneme 30 let od zisku bronzové medaile Pavla Ploce na olympiádě v Sarajevu. Více informací hledejte zde.

Plzeňský kraj

Doteky řemesel ve Vrčeni

Do kovářské, tesařské, truhlářské, hrnčířské, kamnářské či řezbářské dílny vstoupíte na nedělní akci nedaleko Nepomuku. Uvidíte výrobu perníčků, sýru, medu nebo moštu. Sami si leccos vyzkoušíte. Mezi 10:00 a 17:00 představí myslivci své trofeje, hasiči historickou stříkačku a převozníci vás svezou na druhý břeh rybníka. Více zde.

Výstava historických vozidel

Foxinterier rally, jízda historických vozidel okolím Křimického zámku, proběhne v sobotu v Křimicích. Vozy vyjedou v 10:30 po značené trase měřící 50 kilometrů. Poté budou od 14:00 do 17:00 vystaveny v zámeckém parku. Na Zámeckém náměstí se návštěvníci zapojí do ankety o nej automobil a motocykl. Odpoledne zpříjemní country skupina Bobelin. Od 20:00 se bude promítat film Revival. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Casanova v Duchcově

Svůdník a dobrodruh Giacomo Casanova uvede návštěvníky zámku do říše svých přízraků. V sobotu budou mimořádně zpřístupněna i zámecká sklepení na Duchcově. Speciální prohlídky Casanova v říši přízraků a koncertní program začnou v 19:00. Více zde.

Otevření depozitáře Železničního muzea

V sobotu a v neděli bude pro veřejnost v Chomutově otevřen depozitář Národního technického muzea. Depozitář se nachází v sousedství areálu depa Českých drah a je přístupný z Černovické ulice. Od 10:00 do 17:00 uvidíte po oba dny 100 kolejových vozidel. V sobotu v rámci tradiční akce Z muzea do muzea vypraví České dráhy z Muzea ČD v Lužné u Rakovníka do Chomutova zvláštní vlak. Více se dozvíte zde.

Vysočina

Westernový den ve Stonetownu v Kamenici

Stylový den prožijete v sobotu ve westernovém městečku u Humpolce. Uvidíte napínavé příběhy z Divokého západu, mistry ovládající lasa. Indiáni předvedou své tance a představí život v prérii. Městečko bude otevřeno od 11:00. Více čtěte zde.

Zlínský kraj

Barum Czech Rally ve Zlíně

Automobilové závody Barum Czech Rally začnou ve středu ve Zlíně a skončí v neděli. Fanoušci se mohou těšit na nejmodernější speciály i veterány. Závod odstartuje v pátek v 17:00. V sobotu se pojede 1. etapa a v neděli 2. etapa. Vyhlášení výsledků vypukne v neděli v 16:00. Zábavu doplní vyhlídkové lety vrtulníkem a rally historických automobilů. Více zde.

Mezinárodní festival vojenských hudeb

Festival o víkendu rozezní také Kroměříž. Divákům se na Velkém náměstí představí dechové orchestry z Rakouska, Slovinska, Itálie, Německa, Ústřední hudba AČR a mažoretky Kontrasty Hulín. První koncert proběhne v sobotu v 19:00. Další program je naplánován na neděli na 14:30 a vše vyvrcholí Monsterkoncertem v 16:30. Veškeré informace naleznete zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám