Hlavní obsah

Tipy na víkend: V Praze oslní světelné umění, v Kutné Hoře pobaví Tyjátrfest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatele festivalů, jarmarků, slavností všeho druhu či tematických prohlídek naštěstí chladnější srpnové počasí neodrazuje. I na tento víkend je tedy přichystaná zábava. Od poučných výstav až po pití, jídlo a hudbu.

Foto: archiv Signal festivalu

Nenechte si o víkendu v centru metropole ujít světelnou výstavu.

Článek
Praha

Kočáry v Jízdárně Pražského hradu

Výstava Zapřažená krása: kočáry, saně a nosítka 18. – 20. století, která je k vidění v Jízdárně Pražského hradu, se věnuje historickým dopravním prostředkům z Čech, Moravy a Slezska. Od 10:00 do 18:00 si prohlédnete také dobové hračky, kočár T. G. Masaryka, zlatý vůz olomouckých biskupů nebo lafetu užívanou k pohřbu českých prezidentů. Více čtěte zde.

Čajomír Fest na Vyšehradě

Šestý ročník festivalu bude v neděli na Vyšehradě od svítání do soumraku oslavovat čaj a kulturu s ním spjatou. Program začne již v 5:00. Na hlavním programu se od 10:00 představí 35 čajoven. Závěrečný koncert zazní ve 20:00. Do programu nahlédněte zde.

Výstava světelného umění

Expozice velkoformátových fotografií bude v centru Prahy ke zhlédnutí do neděle. Čtrnáct nejlepších fotografií prvního ročníku festivalů světla Signal v Praze a Czech The Light v českých regionech upoutá na druhý ročník Signalu, který proběhne v Praze od 16. do 19. října. Více se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Noir Film Festival na Křivoklátě

Přehlídka filmů proběhne od čtvrtka do neděle na hradě Křivoklát. Čtyřicet projekcí v devíti programových sekcích přinese noir filmy klasické americké éry 40. a 50. let, britské či československé/české provenience. Zakončení festivalu je naplánováno na neděli v 15:30 v sále Glenna Forda. Program naleznete zde.

Průhonické jiřinky

Dendrologická zahrada v Průhonicích bude do 28. září hostit výstavu jiřinek. V prostoru u živých plotů budete obdivovat dva sto metrů dlouhé záhony s 300 druhy jiřinek. Otevřeno je od 9:00 do 18:00. Více informací hledejte zde.

Tyjátrfest Kutná Hora

Letní multikulturní festival v Kutné Hoře přinese od čtvrtka do neděle přehlídku autorských divadel malých forem. V kaňkovském areálu zahradního divadla vystoupí také hudebníci, výtvarníci, filmaři a umělci řemesla kejklířského, žonglérského, siláckého, kouzelnického i ohňového. V sobotu proběhne ohňostroj, v neděli vypukne ve 13:00 dětský mejdan. Program najdete zde.

Jihomoravský kraj

Výstava Bodies v Brně

Výstava o lidském těle sídlí v brněnské Galerii Vlněna do konce listopadu. Expozice Bodies Revealed ukáže kolekci skutečných lidských těl uchovávaných unikátní konzervační metodou. Otevřena je od 9:00 do 18:30. Více se dočtete zde.

Dobývání boskovického hradu

V sobotu se strhne v Boskovicích bitva o hrad, a to hned třikrát: v 10:30, 14:00 a 16:00. Bude tu mezi 9:00 a 18:00 připravený i doprovodný program pro děti a vystoupení historické hudební skupiny Weytora. Další informace naleznete zde.

Jihočeský kraj

Rybářské slavnosti v Třeboni

Jubilejní 10. ročník třeboňských slavností ve jménu ryb se uskuteční od pátku do neděle na Louce u Zlaté stoky a na sádkách. Poznáte rybářské řemeslo a ochutnáte rybí speciality. Program doplní rybářské závody, vystoupení, cyklistický závod či prohlídka sádek. Veškeré informace jsou k dispozici zde.

Mezinárodní dudácký festival

Další ročník dudáckého festivalu proběhne od čtvrtka do neděle ve Strakonicích. Těšit se můžete na stovky účinkujících, průvod, staročeský jarmark u hradu a Pod Jelenkou, na jarmark na Palackého náměstí, výstavu fotografií krojů a historických dud. Program si prohlédněte zde.

Královéhradecký kraj

Cihelna v Králíkách

Milovníci vojenské historie si přijdou na své o víkendu v areálu Vojenského muzea v Prostřední Lipce v Králíkách. Akce začne v pátek spanilou jízdou vojenské techniky. Po oba dny budou připraveny dobové tábory. Hlavní sobotní program přinese bojové ukázky a prezentace klubů vojenské historie. Budou zpřístupněny všechny expozice v pevnostních objektech. Neděle bude dnem pevnostních muzeí na Králicku. Více zde.

Codex gigas v Potštejně

Repliku Codexu gigas, největší rukopisné knihy světa, můžete do konce srpna vidět na zámku Potštejn. Jedinou repliku vytvořenou v Čechách si prohlédnete od 9:00 do 17:00. Bližší informace se dozvíte zde.

Pardubický kraj

Airshow v Žamberku

Letecký den na žamberském letišti vypukne v sobotu. Od 14:00 uvidíte historické kluzáky, akrobatické speciály, letouny Armády ČR, obří modely či horkovzdušný balón. Připravena bude tombola, dětský koutek i občerstvení. Více zde.

Pardubický festival vína

Pardubický vinný festival proběhne v pátek a v sobotu. Na zámku ochutnáte za doprovodu cimbálu česká i moravská vína. Součástí programu bude páteční Pardubická vinařská noc na Perštýnském náměstí, která nabídne stánky, koncert nebo exhibici sommelierů. Více naleznete zde.

Karlovarský kraj

Zámecké barokní slavnosti

Běžně uzavřený zámek Štědrá ležící mezi Toužimí a Žluticemi občas pořádá kulturní akce. V sobotu se zde chystají slavnosti s názvem Na zámku a v podzámčí. Vojenský oddíl generála Laudona představí své vojsko a ukázky palných zbraní. Zabaví vás tajuplná alchymie, kejklíř, šermíři a dobové tržiště. Prohlédnete si také zámek. Více zde.

Večerní prohlídka kláštera

Ostrovské příběhy, to je oživlá prohlídka kláštera v Ostrově, která vás v sobotu seznámí s historií místa. Program bude podbarven hudbou flétnistek. Prohlídky začnou v Klášterní ulici v 18:00 a 20:00. Více hledejte zde.

Liberecký kraj

Borůvková sobota na Zubačce

Železniční společnost Tanvald nabídne v sobotu ozubnicové vlaky, borůvkové dobroty, divadlo i historický autobus na Příchovice, kde můžete navštívit akci Přijďte do minulosti (a rychle zpět). Kvůli rekonstrukci stanice Tanvald pojedou vlaky mezi Desnou, Kořenovem a Harrachovem, další místa obslouží autobusy. V Kořenově budou připraveny borůvkové hody a prohlédnete si Muzeum ozubnicové dráhy. Více se dozvíte zde.

České hrady na Bezdězu

Další zastávkou hudebního festivalu České hrady se stane hrad Bezděz. V pátek si užijete od 19:00 Sto zvířat, Portless a Horkýže Slíže. V sobotu je první vystoupení připraveno v 11:30 a až do půlnoci uslyšíte třeba Monkey Business, Miro Žbirku nebo No Name. Součástí vstupenky je prohlídka hradu. Do programu nahlédněte zde.

Olomoucký kraj

Ramzovský bikemaraton

Ramzová v okrese Jeseník hostí v sobotu 3. ročník bikemaratonu, který je zařazený do Šumperského poháru horských kol. Připraveny jsou trasy na 40 a 18 kilometrů. Start i cíl je na parkovišti u apartmánů Ramzová. Začíná se ve 12:00. Od 14:00 bude připravena živá hudba. Další informace najdete zde.

Kovářské fórum na Helfštýně

V sobotu 23. srpna začne před historickou kovárnou na III. nádvoří hradu Helfštýn Kovářské fórum. Během týdne se zrodí monumentální plastika pro hrad. Dílo bude kovat skupina mistrů z Izraele. Fórum potrvá v Lipníku nad Bečvou do pátku 29. srpna, kdy na něj naváže mezinárodní kovářské setkání Hefaiston. Více čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Beskydské rekordy ve Frýdku-Místku

Cílem akce Beskydské rekordy ve Frýdku-Místku je zapsat město do České knihy rekordů. Startovat se bude v 9:00 na náměstí Svobody slavnostním šlápnutím do pedálů spinningového kola. Pomyslně se projedete turistickou oblastí Beskydy-Valašsko. Šestý ročník akce přinese soutěže, vystoupení kapel Pískomil se vrací, Fleret nebo zpěvačky Debbi. Uvidíte klauna, mažoretky i ohňovou show. Více zde.

Pouť v Kravařích

Kravařský odpust proběhne na Opavsku od pátku do pondělí 25. srpna. Čtyřdenní akce přinese velkolepý ohňostroj, atrakce a velkou hudební scénu, na které uslyšíte třeba kapelu Děda Mládek Illegal Band. Atrakce a stánky se potáhnou od mostu na Dvořisko až na Náměstí a ulici Nábřežní. Více informací naleznete zde.

Plzeňský kraj

Večerní prohlídky Plzně

Páteční oživené plzeňské prohlídky povedou do středověku. Na radnici se setkáte s Rudolfem II. a Kateřinou Stradovou. Začne se ve 20:00 a 20:30 na náměstí před vchodem do katedrály. V ceně prohlídky je vstup do Pivovarského muzea. Více zde.

Festival Šídlovák Oupn Ér

Na festival folkové hudby zavítejte od pátku do neděle do Plzně. Nebude chybět zábava pro děti ani občerstvení. V areálu ranče Šídlovák se u Šídloveckého rybníka vystřídají kapely Druhá Tráva, Poutníci, Semtex a další. Program najdete zde.

Ústecký kraj

Svatovavřinecké slavnosti v Roudnici

Hotel Vavřinec na Karlově náměstí v Roudnici nad Labem připravil na sobotu mezi 11:00 a 19:00 slavnosti, které nabídnou dobový jarmark s lidovými řemesly, divadelní představení, živou hudbu a prohlídku hotelu. O zábavu se postará také skupina historického šermu Allgor.

Metal Monsters v Teplicích

Do konce srpna je v nákupním centru Olympia v Teplicích k vidění výstava filmových příšer. Mezi 9:00 a 21:00 tu potkáte řadu sci-fi postav, příšer, vetřelce, predátory i Transformera. Více hledejte zde.

Vysočina

Slámování na zámku

Víkendová akce zaplní zámek Červená Řečice objekty ze slámy. Akce začne v sobotu v 10:00. Ze slámy si vytvoříte pejska, loutku, draka, brýle, lyžaře nebo cokoli jiného. Program doplní hudba, divadlo, výtvarné dílny i soutěže. Více čtěte zde.

Slavnosti tří kápí v Třebíči

Historické oslavy zápisu třebíčských památek na seznam UNESCO proběhnou v pátek a v sobotu. Velkolepé oslavy vás přenesou do slavné minulosti města. V Podzámecké nivě uvidíte historickou bitvu, noční průvod, vojenské ležení, středověké tržiště, koncerty a ohňostroj. Více se dozvíte zde.

Zlínský kraj

Mimořádné prohlídky vizovické kaple

Vnitřní prostor kaple zámku Vizovice bude poprvé po 240 letech možné vidět ve stavu, v jakém byl před svým dokončením v 18. století. V dubnu 2013 začala celková revitalizace kaple a v listopadu by měla být ukončena. O víkendu můžete kapli na Palackého náměstí navštívit s průvodcem vždy v 11:00, 14:00 a 16:00. Více zde.

Trnkobraní ve Vizovicích

Jestliže zavítáte do Vizovic, můžete se zúčastnit také festivalu Trnkobraní. Nabídne dva dny hudby, třetí den zábavu v ulicích města. Hlavní program se uskuteční v pátek a v sobotu v areálu likérky Rudolf Jelínek. Uslyšíte třeba kapely Kryštof, Tři sestry, Mandrage, Inekafe či Mig 21. V sobotu se zde také utkají jedlíci knedlíků. V neděli naváže folklorní program v areálu u Sokolovny. Program si prohlédněte zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám