Hlavní obsah

Beskydy mají první horskou cyklostezku

V Beskydech začala fungovat první horská cyklostezka. Pilotní okruh měří tři kilometry a je v blízkosti areálu skokanských můstků Horečky ve Frenštátě pod Radhoštěm. V budoucnu by mělo vzniknout až 17 dalších kilometrů. Úsek nazvaný Beskydské traily bude napojen na stávající síť cyklostezek.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Terénních stezek v Beskydech časem přibyde.

Článek

„Lesní stezky se stanou součástí mnohem rozsáhlejších cyklistických okruhů. Těch vznikne celkem devět a povedou po stávajících cestách a cyklotrasách. Do několika let by tak celou oblast Beskyd mělo křižovat až 300 kilometrů cyklotras, jejichž středem a základnou budou právě Horečky," uvedl Marian Žárský z Městského kulturního střediska Frenštát pod Radhoštěm.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Beskydské traily poskytují zdatnějším cyklistům náročnější terén.

Práce v lesním terénu v okolí Frenštátu a Trojanovic trvaly tři měsíce. Oběma městům se podařilo projekt realizovat z vlastních prostředků. Podle Žárského se náklady pohybovaly kolem 500 000 korun.

„Za tuto částku by se to ale udělat nedalo. Nebýt dobrovolníků, kteří odvedli velkou část práce zadarmo," řekl. Autoři projektu zážitkových cyklotras Beskydských trailů při stavbě spolupracovali s kolegy, kteří stojí za stavbou vyhlášených Rychlebských stezek.

Foto: ČTK

Beskydské traily jsou pro sportovně zaměřené turisty horkou novinkou.

Lokalitě Horečky, v jejímž okolí vznikla horská cyklostezka, dominuje areál skokanských můstků Jiřího Rašky. Horečky se rozkládají na pomezí Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic a v minulosti byly hojně využívány turisty, rekreanty a sportovci.

Po letech zapomnění se tam opět vrací život díky pořádání kulturních a sportovních akcí a také z důvodu budování potřebné infrastruktury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám