Hlavní obsah

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí je od letoška certifikovaný jako rodinný

Právo, Jarmila Kultová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Empírový Nový zámek v Kostelci nad Orlicí byl postaven v letech 1829 až 1833 pro hraběte Josefa Kinského podle plánů rodinného architekta Jindřicha Kocha. Rodině kostelecké panství patřilo od roku 1796.

Foto: Profimedia.cz

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí

Článek

Na zámku pobývala také Žofie Chotková, která zahynula se svým chotěm Františkem Ferdinandem d’Este v roce 1914 při atentátu v Sarajevu. Po znárodnění se stal zámek v roce 1948 sídlem Výzkumného ústavu pro chov prasat.

Rodina Františka Josefa Kinského mohla původně obývat dvě místnosti, ale i ty musela v roce 1951 opustit. Poté bydlela na faře v Kostelci nad Orlicí. V Čechách zůstal po únorových událostech jako jediný z pěti dětí Františka Josefa syn Josef.

Nedávná obnova

Naprosto zdevastovaný zámek s propadlými stropy získala rodina Kinských zpět v roce 1992. Ve svých 79 letech a takřka bez finančních prostředků se Josef Kinský ujal svého majetku a rozhodl se ho zrekonstruovat. V jeho díle pokračuje od roku 2003 starší syn František.

Do zámku se po rozsáhlých stavebních opravách vrátil i mobiliář, který bylo nutné zrestaurovat, a tak mohla být na konci dubna 2012 poprvé otevřena zámecká expozice Život v biedermeieru v reprezentačních místnostech prvního patra zámku.

Dnes František také několikrát za sezónu na zámku sám provádí návštěvníky. O poutavé vyprávění, okořeněné rodinnými příhodami, je mezi návštěvníky tak velký zájem, že bez rezervace se na takovou prohlídku ani nedostanete.

Foto: Profimedia.cz

Nový zámek je obklopen zahradou

V Zrcadlovém sále nyní pořádá zámecký pán koncerty, při nichž dává dohromady umělce různých žánrů. Pověst o jejich jedinečné atmosféře se již rozkřikla i za hranicemi města.

Například v září se tu koná 4. ročník Swingového festivalu. Ve druhém patře se nachází Galerie Kinský a v přízemí muzejní expozice historie města Kostelce nad Orlicí.

Certifikát Baby Friendly

Hned u zámku Kinští otevřeli Toniovu kavárnu, pojmenovanou po Antonínovi, mladším bratru Františka, kde se vaří podle originálních rodinných receptů. Třeba takový zvěřinový guláš z vlastních zdrojů nemá široko daleko konkurenci. Matka, paní Bernadetta Kinská, vdova po Josefu Kinském, i ve svém pokročilém věku se svým vnukem Kristiánem dohlíží na chod kuchyně.

„Náš zámek je od letošního roku certifikován jako „baby friendly“ a nově jsme otevřeli také přírodní dětské hřiště. Věřím, že všichni ocení ideální pohled z terasy kavárny. Dámy mohou obdivovat osobité modely návrhářky Jarmily Vondráčkové, jejíž šaty se na čas staly součástí expozice interiérů našeho zámku. Vítáni jsou i cyklisté, které k zámku navádí směrovka z cyklostezky Třebechovice–Doudleby nad Orlicí,“ láká návštěvníky František Kinský.

Reklama

Výběr článků

Načítám