Hlavní obsah

Areál miniatur nabízí procházku mezi českými památkami

Právo, Bohuslav Smítka

Poblíž Mariánských Lázní v obci Zádub stojí už téměř 30 let v nádherném prostředí krajinného parku Krakonoš v nadmořské výšce 760 m areál miniatur. V poměru 1:25 tu najdete makety nejen hradů a zámků, ale i mostů, lanovek, vodních či větrných mlýnů. Během jediného dne tak můžete poznat více než šedesát historických staveb.

Foto: archiv parku Boheminium

Miniatura zámku Červená Lhota

Článek

Hned za pokladnou podlehnete kouzlu vláčků, dobových nádraží a kolejí. Vláček zastavuje na miniaturním nádraží s cestujícími, semafor mu dává zelenou, závory se stahují dolů, dětské oči září a dospělí se vracejí do dětství. Stačí pár kroků a jste v Horním Hanychově, lanovka na Ještěd je připravena a vyjíždí, maličký pracovník na malém billboardu upravuje vývěsní plochu, po stožáru lezou horolezci.

Zámek Červená Lhota umístěný na vodní ploše je k nerozeznání od skutečného. Až uvidíte minaret z Lednice, kolesový parník, podvědomě zpomalíte tempo, abyste si stihli vše vychutnat.

První byl zámek Červená Lhota

Park je umístěn v překrásném přírodním prostředí, před sluncem návštěvníky chrání velké množství stromů a voda. Modely mají mezi sebou dostatečný prostor, jsou zakomponovány do prostředí, které je blízké skutečnému umístění staveb.

Foto: archiv parku Boheminium

Zmenšenina lednického minaretu

Park miniatur u Mariánských Lázní byl založen v roce 1985 na místě, kde dříve stály chatky patřící k hotelu Krakonoš. Místo bylo v té době zanedbané a hledalo se pro ně využití. Cílem bylo vytvořit turisticky přitažlivý areál, který by lákal návštěvníky Mariánských Lázní.

S nápadem, že by místu slušel park miniatur, přišel Radek Míka, výrobce map a autor leteckých snímků historických památek České republiky. Pro iniciativu si zajel spolu s modeláři do nizozemského Madurodamu a rakouského Klagenfurtu, aby zjistili, jak se miniatury dělají. Jako první model vyrobili zámek Červená Lhota, následovaly Ratibořice se Starým bělidlem a mlýnem, českobudějovický kostel sv. Mikuláše s Černou věží, rotunda na Řípu a vláček.

Foto: archiv parku Boheminium

Rotunda na hoře Říp

Od té doby přibývají ročně tři až čtyři modely. Park Boheminium má vlastní modelářskou dílnu, pracují v ní dva modeláři a malířka. Některé komponenty vyrábějí i vězni z věznice v Horním Slavkově, s níž správa parku spolupracuje. Model řetězového mostu ve Stádleci už dokonce vyrobili celý. Modely jsou věrnou replikou existujícího památkového objektu a jsou vyrobeny v jednotném měřítku 1:25, což je norma pro parky miniatur.

Návštěvník si snadno porovná velikost jednotlivých staveb, zjistí například, jak obrovský je rozdíl mezi rotundou na Řípu a hradem Karlštejn. Modely jsou z plastu, musí vydržet extrémní podmínky, jelikož park leží v nadmořské výšce 760 m, je zde vysoká vlhkost, vydatné srážky, v zimě napadne pravidelně hodně sněhu. Menší modely se na zimu uklízejí, velké jsou už vyrobeny tak, že chladné období vydrží. Park je na zimu uzavřen, v plánu snů je jeho zpřístupnění celoročně za podmínek, kdy malé modely by byly umístěny v interiéru.

Největší model bude Les Království

Výroba větších modelů, například Karlštejnu či Bezdězu, náročná na přesnost a kvalitu zpracování, trvá i dva roky a stojí statisíce korun. Nejdříve je třeba získat mnoho fotografií stavby, plány, dokumentaci, letecké snímky a teprve poté je možno začít se stavbou. Není to však jen zhotovení modelu, je třeba seznámit se s historií stavby, zjistit, jak model umístit do přirozeného prostředí. Návštěvník by měl při procházce vycítit atmosféru stavby.

Foto: archiv parku Boheminium

Model hradu Bezděz byste skoro nerozeznali od skutečné předlohy.

Některé modely nemají předlohu, například u hradu Plzeň, z něhož se dochoval jen půdorys, byla nutná historická rekonstrukce místa. Jde o nikdy nekončící práci, zhruba po pěti letech je třeba udělat renovaci modelu. Původní předpoklad byl, že modely vydrží deset let, Červené Lhotě je nyní sedmnáct a pořád drží.

Park miniatur se v roce 2005 přejmenoval na Park Boheminium, název je odvozen od historického pojmenování naší země – Bohemia. Díky dostatečnému prostoru chystá park další modely a vymýšlí nové aktivity, takže každý rok čeká návštěvníky nejedno překvapení. Připravuje se model nejkrásnější přehrady v České republice Les Království, asi čtyři kilometry od východočeského Dvora Králové nad Labem. Tato impozantní stavba přehrady bude v koruně široká osm metrů a bude největším modelem parku.

Houby se nesbírají

Posedět lze na kultovním místě (vyrobeném v měřítku 1:1), které je rekonstrukcí z lokality Chotěbuz. Zvláštností je dvanáct sedáků umístěných do pravého úhlu, obrácených na západ. Jde o paralelu pohádky o dvanácti měsíčkách, tady se podle polohy slunce určovalo, kdo bude ve kterém měsíci vládnout.

Toto místo je zasvěceno kultu Krakonoše, který patří do všech míst, kde vyvěrají prameny, a tudíž i do Mariánských Lázní. V areálu původního hotelu z roku 1902, vedle Parku Boheminium, je socha Krakonoše, kterou by měl každý třikrát obejít bez nadechnutí a poté vyslovit své přání.

Nakonec si můžete zahrát prastarou hru – kuličky, která má v parku své hřiště. Kdy se začaly hrát kuličky, se neví. Kamenné kuličky z 3500 let před n. l. byly nalezeny v Pákistánu, hráli je faraóni i indiánské kmeny. Se vstupenkou dostáváte kuličku, takže si můžete zacvrnkat i vy.

Díky přirozenému lesnímu prostředí roste v parku vždy na podzim ohromné množství hub. Houby jsou však chráněné, sbírat se nesmějí, tudíž mají vynikající podmínky. V minulém roce bylo na jednom místě sto hřibů. Na podzim se chystá akce Houby v parku.

Více informací

Otevřeno: od dubna do listopadu, denně od 10.00 do 17.30 hodin.

Jak se tam dostanete: Park je u obce Zádub. Pojedete-li z centra M. Lázní, odbočte u kolonády se Zpívající fontánou na Karlovy Vary.

Pojedete-li od K. Varů (přes Bečov), odbočte před M. Lázněmi na obec Zádub a potom na hotel Krakonoš.

Pěšky se tam dostanete od kolonády po turistické značce, můžete využít i kabinkovou lanovou dráhu.

Po prohlídce překrásné české krajiny se zajímavými stavbami navštivte Obůrku Hvozd, kde uvidíte z blízkosti daňky i jeleny. Zhruba čtvrt hodiny trvá cesta k rozhledně Hamelika, která je postavena ve stylu romantické zříceniny a na jejíž vrchol vede rovných sto schodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám