Hlavní obsah

Kam vyrazit při toulkách Šumavou

Novinky, fis

Zbytek prázdnin a zkracující se léto vyzývá k poznávání krás tuzemska. Jednou z nejmalebnějších a turisty nejoblíbenějších oblastí Česka je Šumava. Blíže ji můžete poznat jak pěšky v pohorkách, tak i s větrem ve tváři v sedlech jízdních kol či skútrů.

Foto: Profimedia.cz

Plešné jezero

Článek
Národní park Šumava

Kdo při výletě na Šumavu nenavštívil území národního parku, snad jako by tam vůbec nebyl. Národní park Šumava nabízí turistům propracovanou infrastrukturu pro pěší túry, cyklovýlety i poznávací vyjížďky na elektroskútrech. Ty nemají klasicky dvě kola, ale rovnou čtyři, takže poskytují dostatečné pohodlí handicapovaným návštěvníkům i seniorům.

Foto: archiv NP Šumava

Na speciálním skútru lze v NP Šumava projet hned několik tras - s průvodcem i samostatně.

A kam v NP Šumava vyrazit? Podívejte se třeba k Plešnému jezeru. Toto ledovcové jezero se rozprostírá v někdejším karu na severním úbočí hory Plechý (1378 metrů). Bývá nazýváno perlou Šumavy a i když smrkový les v okolí jezera uschl, velmi rychle se obnovuje. A to i bez pomoci člověka. Atmosféra pralesa je na tomto místě stále přítomná.

Dalším možným cílem je Bílá strž, největší vodopád Šumavy. Najdete ho v rokli Bílého potoka nedaleko Černého jezera u Železné Rudy. Je téměř 14 metrů vysoký a schází se k němu po prudkém dřevěném chodníčku. Národní přírodní rezervace kromě vodopádu drží ochrannou ruku také nad okolními pralesovitými zbytky lesa.

Foto: archiv NP Šumava

Vodopád Bílá strž

Zážitkem je také návštěva největší soví voliéry v ČR, otevřené loni v květnu. Její plocha dosahuje okolo 1500 metrů čtverečních. Vyskytuje se tu všech osm druhů šumavských sov, nevyjímaje vzácného puštíka bělavého. Podívat se sem turisté mohou denně kromě pondělků.

Archeopark Prášily

Šumavská vesnička Prášily zve turisty na návštěvu archeoparku. Ten návštěvníkům ukazuje, jak vypadal život Keltů. Jejich každodenní rutinu si turisté mohou vyzkoušet dokonce na vlastní kůži. Výukové programy autenticky připomínají proces výroby šperků, pečení placek, rozdělávání ohně i souboje dřevěnými meči.

Foto: archiv Archeoparku Prášily

Archeopark Prášily

Archeopark Prášily je otevřený od května do října vždy mezi 9:00 a 18:00. Kromě stálé expozice a pravidelných aktivit pořádá park také množství krátkodobých, například víkendových, akcí.

Hrad Velhartice

V malebné šumavské krajině byl vystavěn také hrad Velhartice. Jeho základy pocházejí z konce 13. století, kdy byl budován jako sídlo pánů z Velhartic. Zatímco hradní prohlídkový okruh přenese návštěvníky do dob středověku, ten zámecký odhalí období pozdní renesance.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Velhartice

Do konce srpna můžete hrad Velhartice navštívit od úterý do neděle mezi 10:00 a 18:00, v září se pak otevírací doba o hodinu zkrátí, a během října se sem můžete podívat až do začátku jara naposledy. A to pouze o víkendech mezi 10:00 a 16:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám