Hlavní obsah

Tipy na víkend: V Třebíči vás nadchne umění žonglérů, v Brně svištící motocykly

S ubývajícím létem naštěstí neubývá víkendových výletních příležitostí. I tentokrát nabídne konec týdne vystoupení na pódiích hudebních festivalů, pestré jarmarky, gastronomické zážitky, ale také motoristické události.

Foto: Profimedia.cz

O víkendu se v Brně pojede nejprestižnější motocyklový šampionát světa. Ilustrační foto

Článek
Praha

Prohlídky depa Zličín

V sobotu v 10:00 a 14:00 se konají prohlídky depa v ulici Na Radosti. Zavítáte třeba do stanice Smíchovské Nádraží, Anděl a Florenc. Poznáte trasu metra B, jak byla otevřena v roce 1985. Uvidíte i zličínskou zkušební trať metra. Prohlídka potrvá 170 minut. Více se dočtete zde.

Výstava v Botanické zahradě

Botanická zahrada hl. města Prahy připravila unikátní výstavu Květiny našich prababiček. Zaměřuje se na rostliny, které pěstovali naši předkové. Je umístěna v severní části zahrady. Přijďte denně od 10:00 do 19:00. Každý víkend výstavu navíc doplní program. V sobotu od 11:00 do 15:00 ukáže svoje umění Iveta Dandová a v 15:00 bude připravena komentovaná prohlídka. Více informací naleznete zde.

Letní festival Opera Barocca

Pátý ročník festivalu začne v pátek a potrvá do 7. září. Představení v Clam-Gallasově paláci ukážou hudbu, tanec a zpěv v původním provedení. V pátek a v neděli večer se hraje představení Pod hvězdami, v sobotu Slasti východní. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Veteran rallye a Srpnové hodování

Tradiční mezinárodní závod historických vozidel proběhne o víkendu v Kutné Hoře. Vozy vystartují v obou dnech z Lorecké ulice v 10:00 a zamíří do místní části Kaňk. Srpnové hodování bude připraveno na Palackého náměstí též od 10:00. Doprovodný program přinese vystoupení, dobové přehlídky a soutěže. Těšit se můžete na Janka Ledeckého, YoYo band a Kašpárka v rohlíku, stánky i sobotní ohňostroj. Více zde.

Svatovavřinecké slavnosti

Kladno v sobotu provoní tradiční kulinářské slavnosti. Ochutnáte gurmánské speciality a exotické lahůdky. Kuchařská show bude v podání Petra Stupky. Mezi 10:00 a 23:00 vystoupí například YoYo band či Petr Spálený. Děti nadchne Michal Nesvadba, divadlo Dokola, zábavné atrakce a soutěže. V zámecké zahradě se představí fachtýřská a divadelní skupina Thorax. Více si přečtete zde.

Historické slavnosti v Kolíně

Kolínské slavnosti letos nesou název Císařský den. Přenesou vás do doby přelomu 19. a 20. století. Na Kmochově ostrově bude v sobotu flašinetář, polní kuchyně a pekárna, historické velocipedy, dobová módní přehlídka, vojenský tábor a výcvik vojáků, kejklíř, výstava zbraní, divadlo, dobový fotoateliér, stará řemesla, naučná stezka pro děti, tržiště a mnoho dalšího. Program proběhne od 10:00 do 18:00 na dvou scénách. Bližší informace naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Napoleonské hry na Slavkově

Víkend bude ve znamení oslav výročí narození Napoleona Bonaparte. Hlavním motivem bude císařovna Josefína, která zemřela před 200 lety. V zámeckém parku v sobotu uvidíte ukázky výcviku zbraní, přehlídky uniforem a řemeslný jarmark. V 16:00 dojde k bitvě, celý den budou připraveny kostýmované prohlídky. Mezinárodní výstava vín Grand Prix Austerlitz 2014 navíc umožní ochutnávky. Sobotní program uzavře ohňostroj. Veškeré informace se dozvíte zde.

Mistrovství světa silničních motocyklů

Grand Prix České republiky, nejprestižnější motocyklový šampionát na světě, se pojede o víkendu v Brně na Masarykově okruhu. Vypsány jsou tři závodní třídy. Hlavní závod odstartuje v Ostrovačicích v neděli ve 14:00. Fanoušci se mohou těšit na domácí jezdce Karla Abrahama, Karla Haniku a Jakuba Kornfeila. Více zde.

Jihočeský kraj

Festival šumavských pivovarů

Na Prachaticku v obci Buk se návštěvníci v sobotu seznámí s kvalitními šumavskými minipivovary. V malebné vesničce Buk pod Boubínským pralesem ochutnáte 20 vzorků z osmi pivovarů. Od 12:00 nebude chybět občerstvení, živá hudba či opékání buřtů. Zábavu doplní pivní hry a soutěže. Více informací získáte zde.

Gastronomický festival Naše chutě

Vybrané lahůdky ochutnáte v neděli v prostorné zahradě restaurace Střelnice na starém městě v Táboře. Od 11:00 tam zavoní jídla z deseti táborských restaurací vytvořena ze surovin od místních farmářů a výrobců. Součástí programu bude farmářský trh, semináře a workshopy. Užijete si také koncert táborského jazzového kvarteta Trim4. Více čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Neratovské poutní slavnosti

Neratov je malá horská vesnice v okrese Rychnov nad Kněžnou, která se chlubí kostelem Nanebevzetí Panny Marie se skleněnou střechou. Slavnosti, jejichž tradice sahá do 17. století, se uskuteční od pátku do neděle a nabídnou kulturní i duchovní program. V pátek vyrazí do Neratova pěší procesí z Rokytnice. V sobotu proběhne jarmark, workshopy pro děti, charitativní Běh naděje i koncert. V neděli vás pobaví Spirituál Kvintet a šermíři. Více naleznete zde.

Trutnoff Open Air Festival

Amfiteátr Na Bojišti bude od čtvrtka do neděle hostit 30. ročník oblíbeného festivalu. Naplno vypukne v pátek odpoledne. Uslyšíte rock, pop i alternativní hudbu, můžete ale také přijít na bohoslužby. Zazáří například Patti Smith s kapelou, českou scénu bude reprezentovat Jiří Suchý s Evou Pilarovou. Vše se o akci dozvíte zde.

Pardubický kraj

Pernštejnská fortuna ve městě perníku

Hudební festival ve folkovém duchu hostí od středy do neděle pardubický zámek. Hlavní scéna festivalu bude tvořena pěti koncertními večery na zámeckém nádvoří od 19:30 a vedlejší scénou na Příhrádku od 17:00. V pátek se můžete těšit třeba na Spirituál kvintet, v sobotu na Lenku Filipovou a v neděli na Žalman & Spol. V sobotu a v neděli mezi 10:00 a 12:00 bude připravený program pro nejmenší. Více zde.

Hrad divadelníků na Kunětické hoře

Festival proběhne o víkendu na hradě nedaleko Pardubic. Od 10:00 do večera bude připravený program pro děti i dospělé. Divadelní představení doplní šermíři, panstvo a kovář. Chybět nebude ani občerstvení. Více se dočtete zde.

Karlovarský kraj

Chopinův festival v Mariánských Lázních

Festival Fryderyka Chopina začne v Mariánských lázních ve čtvrtek a potrvá do 24. srpna. Společenský dům Casino bude v pátek hostit slavnostní zahajovací koncert. V sobotu si poslechnete v Anglikánské kapli matiné, v sobotu i v neděli bude v Městském divadle připravený klavírní recitál. Do programu nahlédněte zde.

Městské slavnosti

Mariánské Lázně budou o víkendu žít také Městskými slavnostmi. V pátek si užijete na centrálním parkovišti kapely Lola běží, Kofe-In a Chinaski. Pak bude až do rána bavit návštěvníky kapela Pralessanka. Sobota bude patřit Jaroslavu Uhlířovi, kapelám Coda, Poletíme? a Stan and Tony revival. Více hledejte zde.

Liberecký kraj

Letní slavnost Eurion ve Smržovce

Smržovka na Jablonecku bude žít od pátku do neděle slavnostmi. V pátek bude připravený v Parkhotelu hudební festival. Sobotní hudební program proběhne v lesoparku, střelecká soutěž ve Střeleckém areálu Loyd, projedete se vyhlídkovým vláčkem. V neděli bude v lesoparku připravený sportovní program. Proběhne také Pivrncova jízda veteránů. Harmonogram akce si prohlédněte zde.

Století kávy v Turnově

Turnovské muzeum připravilo výstavu, která provází pěstováním, zpracováním i přípravou kávy. V Kavárně Muzeum uvidíte polozapomenuté typy kávovarů, kávovník i neupražená zrnka. Výstava je otevřena do konce prázdnin od 9:00 do 17:00. Více zde.

Olomoucký kraj

Letní etapa Flory Olomouc

Od čtvrtka do neděle ožije olomoucké výstaviště květinovou expozicí. Vyrostou tam prodejní trhy květin, okrasných dřevin, potřeb pro zahradníky a zahrádkáře. Uvidíte záplavu letních květin a trvalek převážně v prostorách nově zrekonstruovaného výstavního pavilonu A. Navštivte expozici skleníků výstaviště Flora. Přijít můžete denně od 9:00 do 18:00. Více informací naleznete zde.

Mezinárodní folklorní festival

Několik set členů folklórních souborů se sejde od středy do neděle v Šumperku. Na třech podiích a na Hlavní třídě města se vystřídají muzikanti, zpěváci a tanečníci z různých zemí. Dále proběhne soutěž o nejlepší kotlíkový guláš, dožínkový průvod, ohňostroj a mnoho dalšího. Do programu nahlédněte zde.

Moravskoslezský kraj

České hrady v Hradci nad Moravicí

Druhým místem na Moravě, kam zavítá hudební festival České hrady, je Hradec nad Moravicí. V pátek si poslechnete od 19:00 Visací zámek, Portless a Horkýže Slíže. V sobotu je první vystoupení připraveno v 11:30 a až do půlnoci si užijete kapely Divokej Bill, Monkey Business, Olympic či No Name. Celý program si pročtěte zde.

Plzeňský kraj

Historické slavnosti v Tachově

Slavnosti plné hudby budou letos na téma doby gotické. S názvem Pouť za pravdou aneb 600 let co Jan Hus Tachovem putoval do Kostnice proběhnou od pátku do neděle. Zahájení se koná v sobotu na náměstí Republiky a uslyšíte mnoho koncertů. Uvidíte průvod v dobových kostýmech a ohňostroj. Více zde.

Veteráni na Plzeňsku

Poslední jízdou série Czech Hero Ride bude plzeňská 70 kilometrů dlouhá trať. Jízda historických vozidel s názvem Memoriál F. A. Elstnera je určená pro vozy do roku výroby 1948. V pátek se sjedou na zámek Nebílovy, v sobotu se přesunou do Dobřan a svoji pouť skončí v neděli v Hracholuskách. Vše se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Osecké slavnosti

V Oseku na Teplicku se jako každoročně i letos konají slavnosti spojené s tradiční poutí. Chystá se slavnostní průvod, historický řemeslný trh na nádvoří cisterciáckého kláštera, divadla, hudba, kejklíři. Na Klášterním náměstí uslyšíte kapely, užijete si pouťové atrakce i ohňostroj. Připravena bude výstava chovatelů a modelového kolejiště. Bližší informace naleznete zde.

Litoměřicko na starých mapách

Litoměřické muzeum zve do expozice, která představí výběr historických map od 16. do 20. století. Seznamte se na Mírovém náměstí s Litoměřickem v dobách minulých. Na výstavu přijďte od 10:00 do 17:00 až do 26. října. Více hledejte zde.

Vysočina

Festival Flaming Nights

Hudebně-žonglérský open air festival proběhne v pátek a v sobotu v Třebíči. Již potřetí bude na Sokolském stadionu přichystán i bohatý program pro rodiny s dětmi. Na akci vystoupí například kapely Tata bojs, Žlutý pes, Skyline a N.O.H.A. V ohnivé galashow uvidíte špičku žonglérské scény z různých zemí. Více zde.

Historické slavnosti v Telči

Slavnosti Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna proběhnou již podesáté a připomenou významné renesanční osobnosti Telče. Slavit se začne v pátek v 16:00 na náměstí Zachariáše z Hradce a užijete si místní gastronomii. V sobotu slavnosti začnou v 10:00 dopoledne a nabídnou setkání Pánů z Hradce, historický průvod, šermíře, kejklíře, ukázky tradičních řemesel i vojenský tábor. Více čtěte zde.

Zlínský kraj

Gulášfest ve Vsetíně

V areálu výstaviště u Sandriku si od pátku do neděle vychutnáte Vsetínský Gulášfest. V pátek bude znít areálem bigbít. V sobotu začne boj o titul „Vsetínský gulášový král“. Během dne zahrají kapely různých žánrů. V neděli se utkají dosavadní králové a budou vařit v Souboji králů ve zvěřině a opět nebude chybět hudební doprovod. Pro děti bude připravený dětský a tvořivý koutek. Další informace naleznete zde.

Food Festival v Luhačovicích

Pětice hotelů Resortu Luhačovice se představí v sobotu na druhém ročníku gastronomického festivalu. Akce proběhne v prostorách sportovního areálu u wellness hotelu Augustiniánský dům. Ochutnáte regionální kuchyni a valašské speciality, program pak završí večerní after party. Více se dozvíte zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám