Hlavní obsah

Brno vystaví desítky lidských těl

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V areálu bývalé továrny Vlněna na ulici Dornych v Brně se v pátek otevřela výstava lidských těl Bodies Revealed. Až do konce listopadu mohou návštěvníci vidět na výstavní ploše 1000 metrů čtverečních na 230 exponátů lidských těl nebo jejich částí. Výstava se po Praze vrací do Brna po pěti letech.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radovan Hudák z Anatomického ústavu Lékařské fakulty Karlovy univerzity v Praze popisuje jeden z exponátů výstavy Bodies Revealed.

Článek

Na tělech upravených metodou polymerové konzervace, při níž je tekutina v těle nahrazena silikonem, mohou návštěvníci přesně zjistit, kde jsou v těle jaké svaly, kosti, šlachy, nervy nebo cévy. Pořadatelé dovezli do Brna i nové exponáty běžce a myslitele.

„Na těle běžce jsou vypreparovány všechny svalové skupiny po vrstvách tak, jak je v těle opravdu máme. Právě tuto složitou svalovou strukturu exponát dokonale odhaluje,“ popsal pořadatel výstavy Petr Suchánek.

Myslitel zase ukazuje složitost a rozvětvenost nervové soustavy. Exponát má nejen dokonale vypreparovaný mozek, ale i míchu s nervovými svazky, které vedou do celého těla. Výstavou budou provádět medici, kteří by měli návštěvníkům odpovědět na všechny zvídavé dotazy. Výstava bude otevřená denně od 9.00 do 19.00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám