Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na zámek za angličáky, do muzea k plyšovým medvědům

První srpnový víkend nabídne všem, kteří zrovna netráví letní dovolenou mimo ČR, akční program. Zavítejte během dne i ve večerních hodinách do zámeckých či muzejních expozic, rozkvetlých zahrad nebo si vyzkoušejte třeba rýžování zlata. Poučné bude také tavení skla dřevem.

Foto: M. Ošťádal, archiv Muzea regionu Valašsko

Výstava Autíčka z krabiček II. bude na zámku Kinských návštěvníkům k dispozici do 26. října.

Článek
Praha

Plavby lodí do zoo

Do pražské zoo se můžete vydat netradičně, a to na palubě lodi nebo parníku. Během 75 minut plavby vás čekají krásné výhledy z lodních salonů nebo z horní slunné paluby. Vyplouvá se z Rašínova nábřeží nebo od Čechova mostu. Po prohlídce zoo se můžete nalodit v přístavišti na Císařském ostrově. Více čtěte zde.

Pirátská akce v Království železnic

Další ze sobotních akcí pro děti, které si můžete užívat po celé prázdniny, nese název Hledání pokladu s piráty. V Království železnic si děti procvičí bystrost a důvtip při řešení indicií vedoucích k pokladu. Soutěžit se bude od 10:00 do 16:00. Více zde.

Hvězdný program v planetáriu

Bohatý víkendový program nabízí pro rodiny s dětmi také Planetárium Praha. V sobotu i v neděli tam můžete zavítat na několik představení zaměřených na nejmenší návštěvníky, a to dopoledne i odpoledne. Program uvidíte zde.

Středočeský kraj

Výstava medvídků v Mělníce

Mělnické medvídkování aneb život medvídků v muzeu je název výstavy plyšových medvídků ze sbírky Evy Šímové, kterou můžete vidět v malém sále zdejšího Regionálního muzea. Prohlídky se konají od 9:30 do 16:30 vždy každou hodinu. Do 23. srpna si také děti užijí soutěžní pátrání po plyšových medvědech. Více čtěte zde.

Dětský den ve Zlenicích

Akce Dětský den na Hlásce aneb jak se žilo ve středověku zabaví děti v sobotu. Slavnost se uskuteční na hradě Zlenice u Senohrab zvaném Hláska od 13:00 do 17:00. Putování začne v hostinci Baštírna a skončí na hradě.

Bitva na Mělníku

Bitva na Mělníku aneb Čtvrtá bitva vinařů mělnických se koná v sobotu při příležitosti 740 let města. Šermířská akce, letos situovaná do roku 1424, vypukne v Hořínském parku v 16:00. Mezi 13:00 a 22:00 uslyšíte hudbu, uvidíte divadlo, rytířský turnaj, akrobatku na volném laně, ukázky sokolnictví a ohňovou show. Chybět nebude středověký jarmark, ukázky tradičních řemesel, zbroje a zbraní. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Prohlídka zámecké zahrady v Lysicích

Od 9:00 do 17:00 můžete navštívit zámeckou terasovitou zahradu v Lysicích. Budete obdivovat sloupové kolonády a sala terrenu. Součástí prohlídky je i návštěva zámeckého zahradnictví s fíkovnou, oranžerií a skleníkem. Více se dozvíte zde.

Římané v Pasohlávkách

Akce Římané jsou tady! je věnovaná Římanům a Germánům. Zábavnou formou poznáte část evropské historie v sobotu od 10:00 do 17:00 v prostorách pavilonu Circus Maximus u vjezdu do ATC Merkur. Seznámíte se s táborovým životem a výcvikem římských legionářů, a pomocí rukodělných aktivit a her proniknete do tajů římské civilizace. Ochutnáte pokrmy připravené na římský způsob. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Rýžování zlata na Otavě v Kestřanech

Na Písecko o víkendu zavítají rýžovníci zlata z různých zemí. Uvidíte ukázky tradičních řemesel a čeká vás rýžovnická škola. V pátek zahraje od 21:30 skupina Parkán, v sobotu uslyšíte kapely Třetí sloka, Kotva, Marien, Schovanky, Navostro nebo Hastrmani. Soutěž v rýžování zlata o nejvíce vyrýžovaných zlatinek proběhne v sobotu od 9:30. Více se dočtete zde.

Ovčácké slavnosti v Borovanech

Borovanské slavnosti přivítají v neděli chovatele ovcí, řemeslníky, pletařky a přadleny. V zahradě v podzámčí bude mezi 9:00 a 16:00 přichystaný řemeslný trh s ovčí tematikou, výstava různých plemen ovcí, ukázky práce pasteveckých psů, ručního stříhání ovcí či spřádání nastříhané vlny. Chybět nebudou tvořivé dílny, ovčí speciality a zmrzlina vyrobená z ovčího mléka. Více hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Tavení skla dřevem

Experimentální tavení proběhne od pátku do neděle v Deštném v Orlických horách. Budete sledovat práci sklářů pod širým nebem a sami si tvarování skla zkusíte. Slavnostní zahájení bude připraveno v pátek v 16:00, večer zakončí country koncert. V sobotu začne foukání skla v 9:00. V 18:00 uslyšíte koncert v kostele sv. Máří Magdalény. V neděli v 10:00 můžete výrobky vydražit. Program si prohlédněte zde.

Noční prohlídka výstavy

Interaktivní výstava Play Broumovsko zve v sobotu na noční prohlídku v Broumově. Těšit se můžete na nasvícené objekty, netradiční průvodce a překvapení. Do areálu textilních závodů Veba a. s. můžete přijít od 21:00 do půlnoci. Více naleznete zde.

Pardubický kraj

Výstava k seriálu Dobrá voda

Výstavu Vzpomínky na Dobrou vodu navštivte v interaktivním muzeu Švýcárna ve Slatiňanech. Od 10:00 do 17:00 uvidíte dokument, desítky dosud nepublikovaných snímků ze soukromých archivů i rekvizity z natáčení seriálu. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Veteran Rallye

Po celý víkend si můžete užívat soutěž krásy historických automobilů. Osmdesátikilometrové jízdy vozidel městem a okolím se zúčastní auta a motocykly vyrobené do roku 1970. V pátek se vozy i program soustředí na zámek v Chyši, v sobotu ožijí Karlovy Vary a v neděli se zábava přesune do Jáchymova. Program si prohlédněte zde.

Biojarmark ve Verušicích u Žlutic

V sobotu se na Karlovarsku opět koná Biojarmark. Biofarma Epona otevře své brány v poledne a nabídne stánky s bio i jiným občerstvením, uvidíte rukodělné dovednosti a řemesla, děti zabaví soutěže a svezení na koních. Hudba a zábava budou připraveny až do nočních hodin i u táboráku. Více hledejte zde.

Liberecký kraj

Rytířské turnaje na Bezdězu

O víkendu propukne na hradě Bezděz rytířský turnaj o ruku princezny. Děti potěší gotická pohádka, uvidí kata a jeho právo útrpné, navíc budou připraveny soutěže. Skupina historického šermu Allgor ukáže své zbraně, brnění, prapory a štíty na I. nádvoří v časech 11:00, 12:45, 14:00 a 15:15. Bližší informace naleznete zde.

Pohádkový les v Liberci

Lidové sady Petra Bezruče budou v sobotu plné pohádek. Na děti bude od 10:00 do 13:00 čekat princezna, víla, vodník, pirát a spousta úkolů. Na kilometrové trase budou účastníci sbírat razítka. Více se dočtete zde.

Olomoucký kraj

Taneční show na Šternberku

Neděle bude na hradě Šternberk patřit dětem. Užijí si taneční odpoledne s jednou z nejoblíbenějších dětských umělkyň Míšou Růžičkovou. Program Zpíváme a tančíme s Míšou začne v 15:00 na Horním náměstí. Děti nadchne tancování, trampolína, malování na obličej, to vše v areálu hradního parku. Více čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Kočárkyáda na hradě Starý Jičín

V neděli se setkají na hradním nádvoří kočárky. Pro děti bude na zřícenině připraven skákací hrad a historická střelnice. Od 14 se dospělí utkají v pojídání knedlíků. Hrad můžete navštívit denně od 10:00 do 17:00. Více informací hledejte zde.

Rytířský turnaj na hradě Sovinci

Akce Na příkaz císaře zve do období gotiky. V sobotu se uskuteční večerní bitva s dobýváním horního hradu. Po oba dva dny bude připravený bohatý šermířský program. Hrad v Břidličné na Bruntálsku bude otevřen v sobotu od 9:00 do 23:00, v neděli do 18:00. Více se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Harcíři na Švihově

O víkendu si užijete na vodním hradě vystoupení skupiny historického šermu Harcíři z Rokycan. Představení budou na nádvoří švihovského hradu začínat v 11:00, 13:00 a 15:00. Více můžete do programu nahlédnout zde.

S čerty nejsou žerty

Do 24. srpna můžete na zámku v Horšovském Týně vidět výstavu kostýmů a rekvizit z filmové pohádky S čerty nejsou žerty. Kostýmy pochází z Barrandovského fundusu a uvidíte je v prostorách bývalé zámecké konírny od 9:00 do 17:00. Více čtěte zde.

Ústecký kraj

Švestková dráha na Litoměřicku

Mezi aleje plné švestek vyrazí o prázdninách vlaky na trase mezi Mostem a Lovosicemi na Litoměřicku. Motoráček jezdí na dnes již nepoužívané železniční trati každý víkend do konce prázdnin. Trasa měří 44 kilometrů (s úsekem do Litoměřic 52 kilometrů). Více hledejte zde.

Vysočina

Bitva v Jemnici

Jemnický zámecký park se v sobotu vrátí do středověku. Město bude čelit loupeživým lapkům při akci nazvané IV. Jemnická bitva. Středověké veselí zahájí páteční koncerty skupin Metanoon a Lady Kate. V sobotu vás od 14:00 čeká dobové tržiště, historické a orientální tance, dělostřelci, fakír, ohňová show a speciální turnaj. Děti zkusí lukostřelbu i jízdu na koni. Harmonogram akce naleznete zde.

Festival Šamajim

S židovskou čtvrtí Zámostí se v Třebíči originálním způsobem seznámíte díky festivalu židovské hudby Šamajim. Využijte speciální prohlídky Zadní synagogy a Domu Seligmanna Bauera s košer vínem i košer pitím pro děti v 9:30, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30 a 14:30. V pátek bude připravena přednáška, koncert a další program. V sobotu děti uvidí židovskou pohádku a zkusí si práci v dílničce. Podrobný program najdete zde.

Zlínský kraj

Zámecká výstava hraček

Výstava panenek, kočárků a medvídků bude k vidění do konce prázdnin na zámku Lešná. Prohlídky se konají denně v 10:15, 11:15, 12:15, 13:45, 14:45 a 15.45. Nezapomeňte navštívit také zoo, která se nachází hned u zámku.

Angličáky ve Valašském Meziříčí

Výstava Autíčka z krabiček je otevřena do 26. října na zámku Kinských. Děti nadchne více než 2000 modelů aut. Sbírka zahrnuje průřez celým obdobím, kdy se modely vyrábějí. Expozici si prohlédněte mezi 10:00 a 17:00. Vše se dozvíte zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám