Hlavní obsah

Zámek v Sazené je nově vyhlášen kulturní památkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek v Sazené na Kladensku je nově vyhlášen kulturní památkou. V objektu se dochovala část původního dřevěného renesančního stropu, velkou část objektu poznamenaly úpravy po požáru v roce 1948.

Foto: Sandra Bejšáková, ČTK

Zámek v Sazené na Kladensku.

Článek

Zámek Sazená slouží jako sídlo obecního úřadu, restaurace a kulturní dům. Obec v něm také opravuje byty, které budou určeny jako startovací pro mladé lidi. Řekl to starosta Sazené Karel Nešetřil.

Současná podoba zámku vychází z přestavby v roce 1606, kdy byl sídlem Gryspeků. Obec zámek převzala v roce 1921, kdy byl šlechtě konfiskován majetek. Původní ráz stavby je ovlivněn opravami z posledních desetiletí. Jsou zde například plastová okna a plechová střecha, která byla původně mosazná.

Obec s třímiliónovým rozpočtem podle starosty nemá peníze na zásadní investice, ale bude usilovat o získání dotací na opravy, které by zámku pomohly vrátit jeho historickou podobu. „Chceme do obce přilákat turistický ruch,“ uvedl starosta.

Foto: Sandra Bejšáková, ČTK

Vzácný dřevěný renesanční strop

Nejvzácnější částí zámku je dřevěný renesanční strop. Jsou na něm vyobrazeny postavy svatých, andělé a rostlinné motivy. V rámci dílčích oprav v zámku kromě dvou startovacích bytů vznikne i obřadní síň, která bude právě v místnosti s malovaným stropem.

V Sazené jsou také barokní mlýn a barokní most s pískovcovými sochami. Přímo uprostřed obce se nachází objekt československého předválečného opevnění, který je jednou měsíčně přístupný veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám