Hlavní obsah

Turisté se už brzy podívají do podzemních chodeb Telče

V části telčského podzemí se dokončuje vnitřní technické vybavení a náplň naučně-zábavné prohlídky. Chodby vedou od spodní brány k loubí a směrem k radnici v délce kolem 150 metrů. Návštěvníci ve zpřístupněných starých sklepích a spojovacích chodbách najdou interaktivní expozici věnovanou minulosti i současnosti města.

Foto: Profimedia.cz

Historické náměstí v Telči

Článek

Pro turisty se telčské podzemí otevře 18. srpna. Telč se tak stane druhým městem na Vysočině, které zpřístupní podzemí pro turistické účely.

Sklepení a propojovací chodby z přelomu 14. a 15. století v Telči kdysi sloužily jako klasické skladovací prostory a částečně také jako kryty před nepřáteli. O jeho zpřístupnění usiluje město od roku 2010, kdy byly chodby odborně zaměřeny, o dva roky později vznikl projekt. Úprava chodeb a sklepení, vybudování vstupu do podzemí, únikových cest, odvětrávání, osvětlení a zřízení expozice stálo kolem 13 miliónů korun. Většinu nákladů uhradila dotace z regionálního operačního programu.

Návštěvníci si v interaktivní expozici města budou moci zvolit informace, které je budou zajímat. Mohou se dozvědět o minulosti i přítomnosti města, prohlédnout si fotografie, poslechnout si rozhovory s pamětníky nebo získat vědomosti o městských spolcích či kulturních akcích.

„V budoucnu bychom chtěli pokračovat dál pod náměstím," uvedl starosta Roman Fabeš. Považuje za důležité připravit pro návštěvníky města co nejbohatší nabídku, aby měli důvod se v Telči ubytovat. Zatím přijíždějí hlavně na jednodenní výlet. Láká je hlavně zámek a historické náměstí.

Foto: Profimedia.cz

Telčský zámek

Zpřístupněné podzemí by podle představ radnice mohlo přispět k ještě větší turistické atraktivitě města, které bylo pro svůj jedinečný architektonický komplex v roce 1992 zapsáno společně s Prahou a Českým Krumlovem jako první v zemi na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Telčský zámek je dlouhodobě nejnavštěvovanější památkou ve správě Národního památkového ústavu na Vysočině.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám