Hlavní obsah

Věže chotěšovského kláštera se poprvé zpřístupní veřejnosti

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo má rád romantiku a kouzlo nepoznaného, měl by si v kalendáři zaškrtnout sobotu 2. srpna. A ve zmíněný den odpoledne vyrazit do chotěšovského konventu na Plzeňsku, kde se bude konat již 12. ročník benefiční akce Večer pro klášter Chotěšov.

Foto: archiv kláštera Chotěšov

Chotěšovský klášter

Článek

„Každý rok se snažíme představit tu část komplexu, která je během roku uzavřená,“ uvedl Pavel Říha z pořádající organizace Chotěšovská vlna. „Letos jsme si připravili opravdovou specialitu - prohlídky severní a jižní věže, které tvoří charakteristickou siluetu kláštera, ale ještě nikdy nebyly zpřístupněny,“ uvedl Říha a dodal: „Unikátem jsou také prohlídky klášterních krovů, prohlídky barokních a gotických sklepů a samozřejmě hlavní budovy konventu.“

Návštěvníci se mohou těšit také na divadelní, hudební i šermířská vystoupení, prohlédnou si vojenské ležení z třicetileté války a uvidí i ukázky činnosti Červeného kříže z dob 1. světové války.

„Každoročně přijíždí kolem tisícovky lidí,“ řekl Právu Stanislav Tomanec ze zmíněného sdružení. Výdělek se pohybuje v řádu desetitisíců. „Peníze předáváme obci Chotěšov, která je vlastníkem kláštera, a ta je využívá na jeho opravy,“ sdělil Tomanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám