Hlavní obsah

Česká střediska chystají léto v pohybu

Nové cyklostezky, bike parky, půjčovny koloběžek, lanové parky, lezecké stěny nebo naučné stezky. Oblíbené destinace, kam v létě míří obyvatelé Česka, jsou na nápor zájemců připraveny. A zdá se, že lenošení o dovolených už odzvonilo.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho Čechů volí aktivní dovolenou, lenošení je nebaví. Ilustrační foto

Článek

„Máme nově otevřené lanové centrum se sedmnácti překážkami,“ uvedla vedoucí Sportcentra na Klínovci v Krušnohoří Kateřina Samotná. „Půjčujeme terénní koloběžky a horská kola, nově máme postavené obří trampolíny, nabízíme lukostřelbu nebo střelbu ze vzduchovek a také se tu dá hrát diskgolf,“ dodala.

Letní provoz už zahájili i ve Sportareálu Klíny na Mostecku. V provozu je lanovka pro pěší i cyklisty, středisko o víkendech pořádá například sjezdy na koloběžkách do Litvínova, má i lanový park. „Novinkou je bike park, kde máme dvě trasy pro horská kola a terénní koloběžky,“ řekl Právu spoluprovozovatel areálu Josef Dlouhý s tím, že nabízejí i multifunkční hřiště, lezeckou stěnu, školu lezení, saunu, masáže i animační programy.

Cyklotrasy pro děti

Řadu novinek turistům naservíruje i Železná Ruda na Šumavě. Jedním z taháků letní sezóny je otevření rozhledny na vrcholu Špičáku. Lesy ČR navíc letos upravily lesní cesty k Čertovu jezeru a na Rozvodí. „Opravou vznikl báječný okruh,“ říká šéf areálu Ski & Bike Špičák Vladimír Kasík a zmiňuje další lákadlo, novou šotolinovou cyklotrasu Sleeping Snake.

V dolní části špičáckého bikeparku ji vybudovalo město Železná Ruda. „Je plynulá a není moc z kopce, vhodná je i pro začátečníky a děti,“ dodává Kasík. Hotely a penzióny v Krkonoších plní od květnového začátku letní sezóny hlavně víkendoví turisté.

Ceny pobytů se vesměs neliší od těch loňských. Horská střediska ale letos žádnou převratnou novinku nechystají. I tak Krkonoše hrají celorepublikový prim v možnostech volnočasových aktivit.

Hitem jsou elektrokola

Turistům mimo jiné slouží bobové dráhy ve Špindlu, Peci pod Sněžkou a Harrachově, lanové parky ve skoro všech horských centrech, špindlerovský aquapark a řada dalších atrakcí. Ty lze podobně jako v Orlických horách pořídit v Krkonoších výrazně laciněji s kartou hosta.

Mezi největší rekreační lákadla středočeského regionu patří kempy v okolí Vltavy a Orlické přehrady. „Ceny máme poslední roky stejné. Za dospělého je to 28 korun za noc, stan za 42, automobil za 37, přívěs je za 53 korun za noc,“ vypočítávala správcová kempu Trhovky-Bor Denisa Válová.

Z atrakcí si mohou návštěvníci vybrat například tenisové nebo volejbalové kurty, pořádají se tady diskotéky nebo si lidé mohou zahrát bowling. V Lipně nad Vltavou zažívají zatím velmi úspěšnou sezónu a v prázdninových měsících jsou už ubytovací kapacity zamluvené asi ze tří čtvrtin. „Ceny za ubytování jsou stále na úrovni loňského roku,“ konstatovala ředitelka společnosti Lipensko Jitka Fatková.

Nejdelší sjezd pro koloběžky

„Hitem by měly být elektroskútry a elektrokola z místních půjčoven. Mezi nejvyhledávanější patří také Stezka korunami stromů, vodní sporty nebo levobřežní cyklostezka,“ upozornil Jiří Falout z Active parku Lipno. Také nejvýše položený region Vysočiny, Novoměstsko se chystá na nápor cykloturistů. Ti už nyní ve velkém zaplňují kapacity zdejších ubytovacích zařízení.

Z lyžařského areálu Bílá v Beskydech hlásí, že by měli mít o 100 procent lepší letní sezónu než vloni. „Zřejmě i díky novým atrakcím, které jsme zprovoznili. Od podzimu máme singl trail pro horská kola a teď v květnu jsme otevřeli oboru s daňky, jeleny a další zvěří,“ vyjmenoval provozovatel skiareálu Bílá na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula.

Dodal, že přemýšleli i o zavedení zorbingu, avšak po tragédii, která se stala v Třinci-Košařiskách před pěti lety, do toho nešli. Tehdy se totiž při školním výletě při zorbingu zabil učitel a vážně zranil jeho žák. Provozovatelé této atrakce dostali u soudu podmíněné tresty.

V oblíbeném areálu v Koutech nad Desnou rozšíří letos půjčovnu koloběžek. Půjčit si je bude možno nově i u horní stanice lanovky a také u horní nádrže přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně.

„Zájemcům tak nabídneme nejdelší sjezd na koloběžkách v Česku. Od horní nádrže až k nám dolů do Koutů pojedou z kopce 18 kilometrů,“ řekl Právu spolumajitel areálu David Kestl.

Pro mladé i seniory

I když zima nedopadla z pohledů provozovatelů lyžařských středisek nejlépe, nechystají se například ve Skiareálu Kyčerka ve Velkých Karlovicích v Beskydech ceny za služby a ubytování v létě zvyšovat.

Největším hitem sezóny tady i letos zůstává speciální bike park. Upraveny jsou tři cyklistické trati, ještě v létě přibude čtvrtá trať, aby si zde přišly na své všechny generace od dětí až po seniory. Do kopcovitého terénu se navíc bikeři nemusejí dostávat vlastní silou. K tomu jim poslouží lyžařský vlek.

Anketa

Jak trávíte nejraději dovolenou vy?
Aktivně - sportem či poznávacími výlety...
57,4 %
Odpočinkově - opalování u vody, kratší procházky...
7,4 %
Kombinací sportovních aktivit a odpočinku.
35,2 %
Celkem hlasovalo 54 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám