Hlavní obsah

Kutnohorská muzea se zaměřila na dětské návštěvníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzea a galerie v Kutné Hoře se snaží přilákat dětské návštěvníky. Například České muzeum stříbra pro ně připravilo interaktivní program o historii ševcovského řemesla, nové prostory Galerie Středočeského kraje v Jezuitské koleji jim zábavnou formou přibližují svět výtvarného umění a v Sankturinovském domě čeká na děti nová expozice modelů ze stavebnice Lego.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kutnohorská Jezuitská kolej a její okolní prostranství jsou místem společenských akcí.

Článek

Za tajemstvím verpánku je název expozice, kterou kutnohorské muzeum stříbra otevřelo v Kamenném domě. Děti se dozvědí, jaké boty se nosily v dávných dobách nebo jak kdysi bota pod rukama ševců vznikala.

„V rámci interaktivního programu si mohou navrhnout reklamní plakát na svou ševcovskou dílnu či vyrobit sandálku. Na závěr každý účastník za své dovednosti získává výuční list," uvedla muzejní pedagožka Kateřina Vavrušková.

Umění jako běžná součást života

Výtvarný talent mohou děti rozvíjet i v obnoveném severním křídle Jezuitské koleje. Nové interaktivní prostory se snaží zbourat bariéry mezi návštěvníkem a uměním. Známá díla dostávají podobu stavebnic nebo náčrtků na zdech a děti je mohou volně dotvářet.

Součástí interiéru jsou pracovní stoly, podložky, na které lze malovat, nebo podlahové stavebnice. „Myslím si, že to je první krok k tomu, aby děti začaly vnímat výtvarné umění jako něco běžného, na co si mohou udělat i vlastní názor," uvedla autorka projektu Barbora Zachovalová.

Barevný svět stavebnice

Novinky čekají na děti také v Sankturinovském domě, kde byla nedávno otevřena soukromá expozice věnovaná stavebnici Lego. Pozornost návštěvníků se tam soustředí zejména na maketu kostnice, která je jednou z nejnavštěvovanějších kutnohorských památek.

Foto: Profimedia.cz

Stavebnici lego milují děti i dospělí. Jedna z kutnohorských expozic je zaměřená právě na ni. Ilustrační foto

Postavit zmenšeninu kostnice na půdorysu 1,2 krát 0,8 metru nebylo jednoduché. „Trvalo to zhruba tři měsíce včetně plánování, fotografií a shánění kostiček," řekl autor modelu Eduard Hybler. Nutná byla i návštěva památky, studium odborných publikací nebo vyhledávání dalších materiálů na internetu, pak přišlo na řadu shánění dílků.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

„Nemůžete si to koupit jako hotovou stavebnici, musíte si napsat, co potřebujete, a to se pak shání. Něco je snadno k sehnání, něco dá práci," řekl modelář, který z lega staví už od dětství. Na kontě má i šestimetrový model Karlova mostu v Praze, kopii brněnské vily Tugendhat, v Sankturinovském domě chce vystavit maketu chrámu svaté Barbory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám