Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Do kovové zoo, na pomlázku nebo do světa včel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože prodloužený velikonoční víkend nabízí především tradiční zábavu s malováním vajíček a pletením pomlázek, můžete se tradicím i vyhnout. Například Kovozoo oslaví v sobotu s menším předstihem Den Země.

Foto: Archiv Kovozoo

Výběhy s kovovými zvířaty nepotřebují oplocení.

Článek
Praha

Fenomén Igráček na Chvalském zámku

Zámecké sklepení Na Chvalské tvrzi se promění v domov igráčků různých povolání a vzhledu. Děti se dozvědí mnoho informací o věcech, s nimiž si hráli už jejich rodiče. Připraven pro ně je také interaktivní koutek s igráčky. Výstava je přístupná od 9:00 do 17:00. Více se dozvíte zde.

Výstava o matematice v galerii GUD

Výstava Matematika na dotek chce pobavit jak milovníky matematiky, tak i její odpůrce. Prostřednictvím experimentů a her se do této vědy ponoří každý. Zájemci budou skládat puzzle, stavět mosty, přemýšlet nad hlavolamy a vyrábět bubliny. O víkendu mezi 10:00 a 18:00. Mezinárodně úspěšná výstava bude do 9. května k vidění na náměstí Franze Kafky. Více hledejte zde.

Velikonoční výstava o venkově

Akce z cyklu Aspoň na víkend… odpoví na otázky, které zvyky jsou spojeny s Velikonocemi a jak se slaví v různých zemích. V sobotu prozkoumáte výstavu Venkov, stálou expozici a samotný Letohrádek Kinských. Děti si vyrobí pomlázku, ozdobí kraslice a perníčky. Program v Kinského zahradě proběhne od 13:00 do 17:00. Více čtěte zde.

Středočeský kraj

Dětské prohlídky zámku Hořovice

Dětské prohlídky zámku O zakleté paní aneb pozor na klobouky! budou připraveny v sobotu a v neděli. Tato prohlídka děti aktivně zapojí a zavede je do nejkrásnějších reprezentačních prostor zámku. Ten projdou spolu se zakletou hraběnkou, na konci ji zkusí vysvobodit a budou odměněny malým dárečkem. Prohlídky proběhnou v obou dnech mezi 10:45 a 15:45. Více informací naleznete zde.

Rodinný den v Milovicích

Tankodrom a pohádkový svět Mirakulum zahajují sezónu ve čtvrtek. Na sobotu v Milovicích připravili rodinný den. V neděli a v pondělí od 10:00 do 17:00 se tam zabaví opravdu každý. V Mirakulu uvidíte sokolníka a kouzelníka Navara, navíc bude připraven workshop Cirkusová škola. V Tankodromu proběhnou dobové bojové ukázky a ve 12:00 přijede kolona vojenských vozidel. Více zde.

Včelí svět Hulice slaví Velikonoce

Včelí svět oslaví o víkendu velikonoční svátky. Od 10:00 do 16:00 si zkusíte ozdobit vajíčka včelím voskem nebo uplést pomlázku. Děti nadchne hledání čokoládových vajíček, dospělí ochutnají medovinu. Další informace hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Hon na velikonoční vajíčka v Brně

V okolí lanového parku Jungle Park v Brně Pisárkách čeká na děti v sobotu 4500 vajíček schovaných v lese. Malé účastníky pobaví také hry a soutěže s velikonoční tématikou, pletení pomlázek, výroba píšťalek či malování na obličej. Pátý ročník akce se koná od 10:00 do 13:00. Veškeré informace naleznete zde.

Velikonoce na zámku Rájec nad Svitavou

Prodloužený velikonoční víkend přinese na zámek v Rájci-Jestřebí velikonoční výzdobu. Prohlídkovou trasu tam zpříjemní od 9:00 do 16:00 jarní a velikonoční výzdoba. Více hledejte zde.

Jihočeský kraj

Velikonoční Jindřichův Hradec

Sobota bude v Jindřichově Hradce rušným dnem. V Muzeu fotografie a okolním parku bude pro návštěvníky od 9:00 do 17:00 připravený sváteční program. Děti si užijí třeba Velkou rodinnou poznávací hru. Bude připraveno mnoho vystoupení i velikonoční jízda parním vlakem. Nebude samozřejmě chybět malování kraslic a pletení pomlázek. Více čtěte zde.

Velikonoce v zoo s Flopem

Zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou připravila na sobotu tradiční vítání jara. Děti si užijí od 11:00 do 16:00 Velikonoce s Flopem a spoustu soutěží. Nadchnou je také jízdy na ponících, komentované krmení vyder a medvědů, ukázka dravců, křest mláďat nebo procházka po zoo s lamou a poníkem. Více zde.

Lipno dětem

Akce Vítání jara aneb velká jarní dětská olympiáda bude v sobotu připravena v Lipně nad Vltavou. Od 10:00 do 16:00 si děti užijí spoustu zábavy a výtvarnou dílnu. Objeví se i zvířecí návštěva ze Zoo Dvorec. V 15:00 začne diskotéka na parníku. Více se dočtete zde.

Královéhradecký kraj

Velikonoce v broumovském klášteře

Přijďte s dětmi v neděli do kláštera v Broumově a pomozte s hledáním zatoulaných kuřátek. První hledání začne v 9.30 a druhé ve 13:00. S mapou budou děti pátrat po pěti kuřátkách a získají za to sladký balíček. Poté se naučí plést pomlázku nebo zdobit kraslice. Více informací naleznete zde.

Pohodové Velikonoce v Hradci

Rodinné centrum Pohoda pořádá v sobotu velikonoční akci plnou workshopů. Děti si mezi 9:00 a 13:00 zkusí uplést pomlázku, nabarvit vajíčka v cibuli nebo upéct jidáše. Více si přečtěte zde.

Velikonoční jarmark na Potštejně

V sobotu se na Potštejně koná šestý ročník Velikonočních oslav. Od 13:00 bude připravený velikonoční jarmark s ukázkami řemesel. Děti budou ve výtvarných dílnách plést pomlázky, péct jidáše a zdobit kraslice. Proběhnou i soutěže či poznávání velikonočních zvyků. Veškeré informace se dozvíte zde.

Pardubický kraj

Velikonoční malování v Hlinsku

Na Bílou sobotu je v památkové rezervaci lidové architektury Betlém Hlinsko připravené velikonoční malování s hračkářem Zdeňkem Bukáčkem. V Příčné ulici si od 13:00 do 17:00 děti namalují tradiční dřevěnou panenku, ptáčka nebo dřevěné kraslice. V rámci programu si prohlédnete expozici Příběh dřevěné panenky. Více hledejte zde.

Hry a klamy

Putovní výstava libereckého IQ parku přicestovala také do Hlinska. Nejenže se návštěvníci této interaktivní výstavy smějí dotýkat předmětů - dokonce je to žádoucí. Téměř 80 exponátů uvidíte ve zdejším Společenském domě. O víkendu je expozice přístupná od 9:00 do 17:00. Více zde.

Karlovarský kraj

Odpoledne ve hvězdárně

Karlovarská Hvězdárna Františka Krejčího připravila na sobotu pestrý program. Od 14:00 začne Pohádkové odpoledne, kde si děti zkusí spoustu netradičních aktivit. Při jasné obloze se podíváte dalekohledem. Od 15:00 propukne Astronomické odpoledne, kde si vyzkoušíte různé přístroje. Více informací naleznete zde.

Veliko-noční prohlídka Horního hradu

Neobyčejná hornohradská prohlídka je připravena na sobotu. Mezi 19:00 a 21:00 projdete ztemnělým hradem za svitu loučí. Atmosféru umocní představení Pouličního divadla Viktora Braunreitera, šermířská představení i ohnivé divadlo. Více čtěte zde.

Liberecký kraj

Za pokladem turnovských skřítků

Park u restaurace Šetřilovsko zaplní v sobotu pohádkové postavičky. Děti se ve 12:00 vypraví za turnovskými skřítky, kteří pro ně schovali poklad. Cestou potkají čerta, vílu, loupežníka, princeznu, čarodějnici, vodníka a bílou paní. Po splnění úkolů děti dostanou razítko. Program skončí v 15:00. Více informací se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Velikonoce na zámku Jánský Vrch

Prodloužený víkend nabídne prohlídky zámku s velikonoční výzdobou. V sobotu je navíc doplní kulturní program. Uvidíte velikonoční zvyky a uslyšíte hudební doprovod. Na nádvoří zámku v Javorníku nakoupíte na velikonočním trhu a děti se zabaví ve výtvarné dílně. Otevřeno bude od 9:00 do 16:00. V neděli a v pondělí budou připraveny pouze prohlídky vyzdobeného zámku, a to do 15:00. Více zde.

Velikonoce na Šternberku

Tradiční dětský velikonoční jarmark je jednou z největší jarních událostí na hradě Šternberk. V sobotu budou připraveny tvořivé dílničky v prostorách hradu, nádvoří a hradního parku, děti uvidí letové ukázky dravců. Jarmark proběhne od 10:00 do 16:00. Hrad bude otevřen o celém prodlouženém víkendu. Na Velikonoční pondělí zazní v hradní kapli moravská lidová poezie a písně. Více hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Hurá do zoo

Areál ostravské zoologické zahrady se na Velikonoční pondělí otevře o hodinu dříve, tedy v 8:00. Celé dopoledne bude návštěvníky vítat velikonoční pomlázka. Návštěvníci si kromě jiného prohlédnou řadu mláďat.

Velikonoce v Miniuni

Přijďte o víkendu oslavit Velikonoce do ostravského Miniuni světa miniatur. Děti budou hledat velikonočního zajíčka. Bude pro ně připravena naučná stezka, díky které se dozvědí, jak se Velikonoce slaví i jinde než u nás. Program proběhne na Černé louce po oba dny od 10:00 do 18:00. Informace o vstupném naleznete zde.

Rekviem za rytíře na hradě Sovinec

Již 12. ročník oblíbené historické akce s celodenním programem zažijete na hradě Sovinec nedaleko Rýmařova. Akci doplní tradiční jarmark lidových řemesel spojených s příchodem jara. Po všechny tři dny prodlouženého víkendu bude připraveno velké množství účinkujících. Účastníky pobaví vždy od 10:00 do 18:00. Více uvidíte zde.

Plzeňský kraj

Velikonoční jarmark na zámku Zbiroh

V sobotu pořádá zámek Zbiroh na nádvoří tradiční velikonoční jarmark. Od 10:00 do 18:00 budou připraveny ukázky staročeských velikonočních tradic, bude hrát lidová hudba, chybět nebudou zajímavé hry pro děti. Můžete také navštívit zámek nebo ochutnat ve středověké krčmě velikonoční speciality. Více hledejte zde.

Velikonoce na Bylinkovém panství

Tradiční české velikonoce proběhnou v pondělí na Rochlově. Děti od 14:00 uvidí velikonoční zvyky, ochutnají pohoštění, vyzkoušejí výtvarné dovednosti, uslyší velikonoční písně a pohladí si jarní mláďátka. V 15:00 nebo 16:00 si prohlédnete vyzdobený zámek, večerní prohlídka při svíčkách proběhne v 19:00. Více zde.

Ústecký kraj

Pohádková pomlázka v Růžové zahradě

Zámek Děčín pořádá v pondělí Velikonoční odpoledne v růžové zahradě. Od 14:00 do 17:00 bude připravena zámecká koleda se soutěžemi a výtvarnou dílnou. Děti pomohou komtesám hledat velikonoční vajíčka. V 15:00 bude připravena loutková pohádka Plaváček. Bližší informace se dočtete zde.

Úštěcké Velikonoce

V sobotu proběhne už 14. ročník Úštěckých Velikonoc. Během celodenního programu uvidíte a uslyšíte řadu hudebních a divadelních vystoupení. Novinkou bude vystoupení živé sochy nebo rytířský turnaj pro děti. Pro ty bude připravena i loutková scéna se soutěžemi. Přijďte mezi 9:00 a 18:00 na Mírové náměstí. Více zde.

Vysočina

Velikonoční výzdoba zámku Telč

Zámek Telč bude do Velikonočního pondělí zdobit sváteční a květinová výzdoba na prohlídkové trase A - renesanční sály. Od 10:00 do 16:00 uvidíte sály vonící beránky, velikonočními perníčky, stoly budou ozdobeny pomlázkami či kraslicemi, vše zkrášlí jarní květinová výzdoba. Více čtěte zde.

Zlínský kraj

Den Země v Kovozoo

Zavítejte v sobotu mezi 13:00 a 18:00 do Kovozoo ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Návštěvníky tam čeká pestrý program zaměřený nejen na kovová zvířátka, ale také na ekologii. Můžete si vyzkoušet například cykloelektrárnu, moštování či jízdu na koníkovi. Děti se na chvíli stanou farmáři ve speciální farmě. Akce se bude konat k příležitosti Dne Země, který připadá na 22. dubna.

Velikonoce na Valašsku

Program Velikonoce na Valašsku oživí na celý prodloužený víkend Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Bílá sobota bude ve znamení velikonočního jarmarku s řemeslnými ukázkami, na Hod boží velikonoční uvidíte tradiční zvyky a na Červené pondělí šmigrust. Všechny části programu proběhnou od 9:00 do 17:00. Kompletní harmonogram si prohlédněte zde.

Interaktivní výstava ve Zlíně

Pro hravé návštěvníky je v hlavní galerii zlínského obchodního a zábavního centra Zlaté jablko interaktivní expozice IQ park – věda jako zábava. Přímo na vystavených modelech si děti i dospělí zkusí svoji zručnost a postřeh. Více čtěte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám