Hlavní obsah

Na vyhlídku ostravské radnice se turisté výjimečně dostanou po schodech

Novinky, fis

Aktivní výletníci tento víkend zajásají nad možností vyšlápnout si cestu na vrchol nejvyšší radniční věže Česka takzvaně po svých. Schodiště na vyhlídku Nové radnice v Ostravě se veřejnosti otevírá jen dvakrát ročně. Jedna z mála příležitostí nastane tuto sobotu.

Foto: archiv Ostravského informačního servisu

Vyhlídková věž ostravské radnice patří k dominantám města.

Článek

Po schodech na věž – tak se jmenuje víkendová akce, při níž se návštěvníkům vyhlídkové věže ostravské radnice otevře běžně nepřístupné schodiště. Po tom budou moci na vrchol věže vystoupat společně s průvodcem, který prohlídku doplní výkladem o historii stavby. Ty, které výstup lákat nebude, sveze na vyhlídku výtah.

Při stoupání po 292 schodech uvidí turisté kromě jiného 16 šroubů držících 155 tun vážící věž, jejíž ochoz je ve výšce 72 metrů. Celá věž pak dosahuje výšky 85,6 metru. Radniční budova vznikla v letech 1925 až 1930. Její průčelí zdobí čtveřice bronzových soch symbolizující hornictví, hutnictví, obchod a vědu.

Budova, postavená ve funkcionalistickém stylu, je největším radničním komplexem ČR, ale podle některých původních návrhů mohla společně s věží vypadat docela jinak. Například vyhlídková věž mohla být výrazně menší. Také o tom bude v sobotu mluvit průvodce. Prohlídky budou probíhat v půlhodinových intervalech mezi 9:00 a 17:00. Dospělí zaplatí za vstupné 50 Kč, děti 40 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám