Hlavní obsah

Tipy na víkend: V Týnci odemkněte Sázavu, v Náchodě zámek a v Děčíně zahrady

První dubnový víkend zve většinou na akce pořádané pod širým nebem. Slavnostně zahájí příchod další turistické sezóny zámky i jejich zahrady, řemeslníci znovu obsadí trhy a pozadu nezůstanou ani sportovci. Ti mohou pohyb tento víkend v Praze spojit s návštěvou památek.

Foto: Archiv zámku Náchod

Náchodský zámek

Článek
Praha

Velikonoční trhy v metropoli

Od 5. do 27. dubna bude Staroměstské i Václavské náměstí laděné do velikonočních barev. V centru Prahy zavládne atmosféra rozkvetlých zahrad a dětského světa her. Samozřejmostí bude doprovodný program na pódiu Staroměstského náměstí v podobě folklóru, lidové hudby, tance, divadel a dětských představení. Chybět nebudou stánky s dobrotami a velikonoční výzdobou. Více informací najdete v uvedených termínech zde.

Orientační běh Pražské věže

Čtvrtý ročník orientačního běhu Pražské věže aneb velká historicko – rozhlížecí hra pro malé i velké proběhne v neděli. Na startu obdržíte herní plán a mapu. Ke každé věži patří jeden úkol. Mezi 10:00 a 20:00 se zastavíte u Prašné brány, Muzea Kampa, Malostranské mostecké věže, Muzea policie, Vyšehradu, památníku na Vítkově a ne mnoha dalších místech. Startuje se v Novoměstské radnici na Karlově náměstí. Více zde.

Road Show aneb zkuste golf v Praze

Sobota bude v Driving Range Rohanský ostrov ve znamení zábavy. U Libeňského mostu na Praze 8 zdarma vyzkoušíte golf a uvidíte exhibiční vystoupení. Program je připravený od 15:00 do 18:00. Více hledejte zde.

Středočeský kraj

Odemykání Sázavy v Týnci

V sobotu se můžete přijít podívat na Odemykání Sázavy. V 10:30 se účastníci sejdou v Týnci nad Sázavou pod budovou půjčovny lodí Bisport. Vodáci pokoří sedm jezů, které bývají na jaře sjízdné. Více se dozvíte zde.

Řemeslný jarmark v Lysé

Druhý řemeslný jarmark nabídne v sobotu na náměstí Bedřicha Hrozného ukázky řemesel, tvůrčí dílny pro děti i dospělé i prodej materiálu pro tvoření. Při příznivém počasí se návštěvníci mohou těšit na ukázku agility. Mezi 10:00 a 18:00 bude připraveno divadélko pro celou rodinu, hra na flašinet nebo kouzla z obřího bublifuku.

Zámek Hořovice zahajuje sezónu

Hořovický zámek vstoupí o víkendu do další sezóny. V sobotu i v neděli tam budou otevřeny všechny prohlídkové okruhy od 10:00 do 16:00. Zámecký park bude přístupný mezi 9:00 a 19:00. Den si můžete zpříjemnit prohlídkou výstavy Pohádková země Vítězslavy Klimtové nebo posezením v zámecké kavárně. Více čtěte zde.

Jihomoravský kraj

Výstava o kávě ve Šlapanicích

Cestu kávového zrnka z plantáže až do šálku budete moci projít díky Muzeu ve Šlapanicích. O pěstování, výrobě a podávání kávy tam zjistíte opravdu vše. Přijďte si také prohlédnout historické soupravy na kávu. Do expozice můžete zavítat mezi 13:00 a 17:00. Více informací naleznete zde.

Třetí trhy na zámku Křtiny

Další zámecké trhy připravil zámek Křtiny na tuto sobotu. Od 8:00 do 12:00 zde nakoupíte čerstvé potraviny a farmářské výrobky nejen z Moravského krasu. Zkusit můžete oplatky, medovinu nebo třeba kváskové pečivo. Více zde.

Jihočeský kraj

Koncert v Jindřichově Hradci

Mozartovo Requiem vyslechnete v neděli na Jarním koncertu Jindřichohradeckého symfonického orchestru. Ten se rozezní od 19:00. Účastníci si kromě hudby vychutnají krásné prostředí Rytířského sálu Státního hradu a zámku Jindřichův Hradec. Více se dozvíte zde.

Jarní výstava v Prachaticích

Galerie Dolní brána připravila již osmou česko-slovenskou výstavu Asociace jihočeských výtvarníků. Výstavu s názvem Probuzení jara - Prebúdzanie jari si prohlédněte v sobotu od 9:00 do 12:00 a od 12:30 do 15:00. Více zde.

Královéhradecký kraj

Odemykání zámku Náchod

Zámek Náchod zahájí v sobotu sezónu akcí Odemykání zámku s Ottaviem Piccolominim. Při této příležitosti budou v 10:00, 12:00 a 14:00 připraveny prohlídky I. okruhu. Piccolominskou expozicí provede kníže Ottavio Piccolomini a přiblíží návštěvníkům své honosné zámecké sídlo. Více hledejte zde.

Výstava o eleganci

Ke 115. výročí narození R. A. Dvorského připravilo Městské muzeum ve Dvoře Králové nad Labem výstavu Elegance doby R. A. Dvorského. Ve výstavním sále v budově Špýcharu uvidíte dobové oblečení a doplňky. O víkendu mezi 13:00 a 17:00 nahlédnete do skříní a zásuvek vokálních seskupení Sester Allanových a Sester Havelkových. Veškeré informace naleznete zde.

Pardubický kraj

Festival Cesta duše

Od pátku do neděle hostí Kulturní dům Hronovická festival zaměřený na zdravý životní styl, duchovní rozvoj a esoteriku. Bude připravena prodejní a vzdělávací výstava, přednášky, semináře a workshopy. V pátek se odehraje v 18:00 divadlo, v sobotu bude připravený program od 9:00 do 18:00 a v neděli do 16:00. Více zde.

Karlovarský kraj

Febiofest ve Varech

Již 21. ročník filmového festivalu Febiofest se v sobotu přesune do Karlových Varů. Od soboty do pondělí uvidíte v kině hotelu Thermal osm filmů. Kompletní festivalový program si prohlédněte zde.

Liberecký kraj

Výstava na zámku Zákupy

Na výstavě Zapomenuté zámky, která je k vidění na zámku Zákupy, uvidíte historické fotografie, předměty a portréty majitelů dnes nepřístupných nebo neexistujících šlechtických sídel v Libereckém kraji. Zajímavou výstavu můžete vidět o víkendu od 9:00 do 15:00. Bližší informace se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Výstava obrazů v Litovli

Sobotní dopoledne si můžete zpříjemnit návštěvou výstavy obrazů olomoucké malířky Silvie Forsyth. Obrazy budou k vidění ve Výstavní síni Městského klubu Litovel na náměstí Přemysla Otakara. V sobotu mezi 10:00 a 13:00 nebo poté do konce dubna si můžete prohlédnout portréty či malebná olomoucká zátiší. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Přízrak temné věže na Sovinci

Hrad Sovinec připravil na sobotu historickou akci s celodenním programem. Od 9:15 do 18:00 bude možný neomezený pohyb po hradě včetně výstupu na vyhlídkovou věž. Budou připraveny kostýmované prohlídky, stánky s řemeslnými výrobky, šarvátky a souboje nebo středověká módní přehlídka. Uvidíte také nově zrekonstruovanou podélnou dělovou baštu. Bližší informace se dozvíte zde.

Zahájení sezóny v Hradci nad Moravicí

Státní zámek Hradec nad Moravicí zahajuje v sobotu návštěvnickou sezónu. Nejen tuto sobotu a neděli, ale i další dubnové víkendy bude otevřeno od 10:00 do 16:00. Prohlídky budou zpříjemněny velikonoční výzdobou. Další informace čtěte zde.

Plzeňský kraj

Jarní trhy ve Spáleném Poříčí

Trhy ve Spáleném Poříčí proběhnou v sobotu mezi 13:00 a 17:00 na náměstí Svobody. Prohlédnete si jarní i velikonoční zboží tradičních českých řemeslníků. Chybět nebude ani kulturní program a občerstvení.

Ústecký kraj

Odemykání zámeckých zahrad v Děčíně

Sobota bude v Děčíně ve znamení zahájení návštěvnické sezóny zámeckých zahrad. Zámek Děčín připravil mezi 10:00 a 18:00 příjemný den s hudbou a překvapením pro děti. Do zahrad včetně Růžové zahrady v ulici Dlouhá jízda bude volný vstup. Více hledejte zde.

Roztančené Litoměřice

Městská kulturní zařízení Litoměřice hostí v sobotu Festival tanečního mládí. V ulici Na Valech proběhne semifinále 12. ročníku Mistrovství České republiky v parketovém tanci. Nejlepší amatérské taneční soubory regionu se od 11:30 utkají v regionální postupové přehlídce v disciplínách: Plesová předtančení, Parketové taneční kompozice, Show předtančení, Street dance předtančení, Disco dance předtančení. Více zde.

Vysočina

Výstava fotografií v Jihlavě

Více než 60 fotografií z Vysočiny bude vystaveno v prostorách arkád Muzea Vysočiny Jihlava. Fotografie Milana Slavingera nabídnou převážně přírodní tématiku. Snímky si můžete o víkendu prohlédnout od 9:00 do 12:00 a od 12:30 do 17:00. Bližší informace se dočtete zde.

Zlínský kraj

Vsetínský filmový maraton

Třídenní filmová přehlídka již posedmé představí kinematografii zemí Balkánského poloostrova. Ve vsetínském Kině Vatra uvidíte ty nejzajímavější snímky, letos s podtitulem Cinema Montenegro. První projekce 15 filmů ze současné černohorské filmové produkce se odehrají v pátek odpoledne a pokračovat budou další dva dny. Více hledejte zde.

Výstava Egyptologie v Napajedlech

Expozice Egyptologie představí v Muzeu Napajedla práci českých egyptologů prostřednictvím fotografií, dvacetimetrové panoramatické fotky Abúsíru a několika trojrozměrných předmětů. Poznejte Egypt blíže v neděli od 14:00 do 18:00. Podrobné informace o výstavě se dozvíte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám