Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vydejte se za módními designéry nebo na cestu kolem světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední březnový víkend láká především na hradní a zámecká nádvoří. Mnoho památek se totiž chystá právě na konci tohoto týdne zahájit novou návštěvnickou sezónu. Kromě toho zve například Brno na trh nezávislé módy a Olomouc na dobrodružné besedy s cestovateli.

Foto: Profimedia.cz

V Brně se o víkendu podíváte na módu pořádně zblízka. Ilustrační foto

Článek
Praha

Zahájení letní sezóny na Hradě

Pražský hrad zahájí letní sezónu sobotním dnem otevřených dveří. Mezi 10:00 a 16:00 uvidíte domečky ve Zlaté uličce, interiér katedrály sv. Víta, Vladislavský sál, expozici Příběh Pražského hradu, vnitřek baziliky sv. Jiří nebo Rožmberský sál. V letošním roce také poprvé nahlédnete do hradních zahrad – Jižní a Královské. V 10:15, 12:30 a 14:30 budou připraveny krátké scénky, kde herci vystoupí v roli Karla IV., Rudolfa II. a Marie Terezie. Více čtěte zde.

Tim Burton a jeho svět

Výstavu ze soukromého archivu Tima Burtona připravila Galerie hlavního města Prahy. Celkem 500 kreseb, maleb, fotografií, skicářů, animovaných děl a sochařských instalací uvidíte v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí až do 3. srpna. O víkendu se nechte strhnout dílem tohoto jedinečného umělce od 10:00 do 20:00. Veškeré informace se o výstavě dozvíte zde.

Veletrh For Bikes

Jarní veletrh For Bikes již popáté zahajuje cyklo sezónu v Praze. Brány výstaviště Letňany se otevřenou od pátku do neděle vždy od 10:00 do 18:00. Souběžně můžete navštívit také veletrhy Sport Show a For Caravan. Samozřejmostí je i bohatý doprovodný program. Více se o doprovodném programu dočtete zde.

Středočeský kraj

Výstava paleontologie v Novém Strašecí

Výstava Krása zaniklých světů, aneb co je paleontologie je otevřena v Muzeu Nové Strašecí. Expozici si můžete prohlédnout v sobotu od 9:00 do 13:00 a v neděli od 13:00 do 17:00. Potrvá až do 20. dubna. Více hledejte zde.

Jarní výstava v Čáslavi

Oblíbená prodejní výstava květin se každoročně koná na Kalabousku u Čáslavi. Zahradnictví Starkl ji pořádá od 20. března do 13. dubna. Nechte se v sobotu od 8:30 do 18:00 a v neděli od 10:00 do 18:00 okouzlit kvetoucími cibulovinami i jarními trvalkami v netradičních aranžích doplněnými okrasnými stromy a keři. Více čtěte zde.

Kutnohorská výstava obrazů

Spolkový dům v Kutné Hoře zve na výstavu Řeky a lesy v obrazech Ladislava Červinky. Uvidíte olejomalby detailů krajiny inspirované Vlkavou, Mrlinou a Labem nebo lesní zákoutí. Výstava je o víkendu otevřena od 10:00 do 17:00. Více zde.

Jihomoravský kraj

Slavnosti mandloní a vína

Hustopeče víkend věnují symbolům města – vínu a mandloním. Slavnosti mandloní a vína budou plné gurmánských, uměleckých i turistických zážitků. V sobotu začne program v 10:00 na Dukelském náměstí. Uvidíte různá vystoupení, připraven bude jarmark nebo jízdy koňským povozem. Můžete se projít Mandloňovou stezkou nebo mezi 12:00 a 19:00 navštívit vinné sklepy. Více čtěte zde.

Factory Fashion Market v Brně

Jubilejní 10. trh nezávislé módy Factory Fashion Market letos poprvé zavítá do Brna. Otevřený bude v pátek od 13:00 do 22:00 a v sobotu od 10:00 do 22:00 v prostorách BuranTeatr Sokolského stadionu. Představí se na něm 60 designérů. O hudbu se postarají DJs a připraveny budou módní přehlídky. Bližší informace naleznete zde.

Zahájení turistické sezóny v Mikulově

V sobotu se oficiálně otevřou všechny památky Mikulova. Představí se také nové expozice. Hlavní program se odehraje v sobotu na zámeckém horním nádvoří od 14:00. Liechtensteinské slavnosti nabídnou tanec, divadlo i průvod. Celý víkend bude také provázet víno a cimbálovka. Podrobný program si můžete prohlédnout zde.

Jihočeský kraj

Odemykání Lužnice

Již 35. ročník odemykání Lužnice proběhne v sobotu. Zájemci se sejdou v 9:30 na tábořišti v Suchdole nad Lužnicí. Bližší informace čtěte zde.

Výstava Jiřího Müllera v Budějovicích

V českobudějovické Galerii Hrozen je k vidění výstava ilustrací, kreseb a grafiky významného jihočeského malíře a grafika akademického malíře Jiřího Müllera. Výstava je připravena k oslavě 80. narozenin autora. Můžete přijít v sobotu od 9:00 do 12:00. Více zde.

Královéhradecký kraj

Výstava Play Broumovsko

Expozice nazvaná Play Broumovsko bude v areálu textilních závodů Veba otevřena od pátku až do 1. března příštího roku. Tato interaktivní expozice dovolí návštěvníkům dotýkat se exponátů a rozvíjet vlastní fantazii. O víkendu výstavu navštivte mezi 10:00 a 18:00. Expozice je pokračováním mezinárodního projektu putovních výstav Orbis Pictus Play. Veškeré informace naleznete zde.

Festival Jazzinec v Trutnově

Mezinárodní festival jazzové hudby rozezní Trutnov během března i dubna, tedy i tento víkend. V sobotu bude připraveno Festivalové finále, na němž vystoupí ve Společenském centru UFFO například Rosťa Fraš, Tingvall Trio nebo Rudy Linka. Koncert začne v 19:00 na náměstí Republiky. Celý program si prohlédněte zde.

Festival o zdraví a harmonii v Hradci

Festival o zdraví, pohodě a harmonii se o víkendu již počtvrté koná v Adalbertinu. Dozvíte se na něm spoustu informací o alternativní medicíně, astrologii nebo numerologii. Přijďte se příjemně naladit v sobotu od 10:00 do 18:00 a v neděli mezi 10:00 a 17:00. Více se dozvíte zde.

Pardubický kraj

Pivovarnictví ve Vysokém Mýtě

Putovní výstava Pivovarnictví v Pardubickém kraji bude k vidění do 11. května v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě. Do tajemství vaření piva a jeho vývoje od roku 1913 se o víkendu ponořte od 9:00 do 12:00 a od 13:30 do 17:00. Více zde.

Karlovarský kraj

Barvy domova v Lokti

Výstavu krušnohorského krajináře Gustava Zindela s názvem Barvy domova připravila Městská knihovna Loket. Výstavu obrazů si prohlédnete v sobotu nebo v neděli od 10:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Další informace hledejte zde.

Liberecký kraj

Liberec pro Člověka v tísni

V sobotu v 16:00 začne hudební charitativní festival Liberec pro člověka v tísni. Výtěžek z akce bude věnován právě této organizaci. Koncerty proběhnou v libereckých Lidových sadech. Vystoupí kapely Kohout plaší smrt, Těla, Exil 51, Instorm a další. Do programu nahlédněte zde.

Výstava šperků v Turnově

V Muzeu Českého ráje v Turnově můžete o víkendu naposledy obdivovat výstavu Jiří Urban, šperkař, klenotník, restaurátor. K vidění jsou kopie středověkých klenotů – císařské koruny Svaté říše římské a parléřovské monstrance ze Sedlce u Kutné Hory. Po oba víkendové dny se sem dostanete mezi 9:00 a 16:00. Více čtěte zde.

Olomoucký kraj

Expediční kamera na Šternberku

Filmový festival Expediční kamera tradičně zahajuje novou sezónu na hradě Šternberk. To nejlepší, co vzniklo na poli outdoorových snímků v minulé sezóně, uvidíte v sobotu na Horním náměstí od 17:00 do 21:30. Bližší informace najdete zde.

Beatlemánie na Hané

Jaký vliv měla Beatlemánie na kulturu na Olomoucku, zjistíte díky výstavě Muzea umění Olomouc. V Denisově ulici uvidíte mnoho autentických materiálů včetně unikátního souboru tří dopisů z roku 1996, korespondence mezi prezidentem Václavem Havlem, Ringo Starrem a Paulem McCartneyem. Zavítejte sem o víkendu od 10:00 do 18:00. Více hledejte zde.

Festival Kolem světa v Olomouci

Vlastivědné muzeum Olomouc bude od pátku do soboty hostit festival Kolem světa. Cyklus přednášek nabídne například besedy Trabantem až na konec světa, Všechny barvy Kanady nebo Škodovkou na hranice Číny. V pátek program startuje v 16:00 a skončí ve 22:00, v sobotu budou účastníci festivalu virtuálně cestovat od 10:00 do 20:30. Celý program si prohlédněte zde.

Moravskoslezský kraj

Irský hudební festival Ostrava

Ostrava hostí do soboty 10. ročník Irského kulturního festivalu. Zájemci se díky festivalu seznamují s irskou hudbou, gastronomií, tancem, literaturou i filmem. Jako každý rok vyvrcholí i letos festival megakoncertem v Bonver Aréně. Začne v 18:00. Do programu nahlédněte zde.

Plzeňský kraj

Plzeňské farmářské trhy

Oblíbené farmářské trhy začínají již tuto sobotu. Každých 14 dní vždy v sobotu od 8:00 do 12:00 můžete na nádvoří hotelu Gondola ochutnat kvalitní místní potraviny. Seženete zde sezónní zeleninu a ovoce, mléčné a masné výrobky, pečivo i rukodělné výrobky. Více se dočtete zde.

Výstava fotografií v Plzni

Výstavu fotografií z ateliéru Foto Vaneš, které zobrazují Plzeň a Plzeňský Prazdroj v průběhu 100 let, uvidíte v Pivovarském muzeu. Výstavu tří generací plzeňských fotografů si prohlédněte mezi 10:00 a 17:00. Bližší informace naleznete zde.

Ústecký kraj

Zahájení sezóny v Libochovicích

Státní zámek Libochovice otevře své brány pro návštěvníky poslední březnový víkend. Velkým lákadlem se stane k zemi spuštěný barokní dvanáctiramenný mosazný lustr v Saturnově sále. Zámek bude otevřen od 10:00 do 16:00, poslední prohlídka začne v 15:00. Veškeré informace najdete zde.

Výstava designu v Ústí

Výstava Design pro život – Něžnosti představuje designérské oděvy, textil, design interiéru, grafiku nebo skleněné předměty. Výstava ukáže v sobotu od 13:00 do 17:00 práce sedmi studentek uměleckých fakult. Výstava je otevřena v Armaturce v Jateční ulici do 11. dubna. Více hledejte zde.

Otevření zámku Benešov nad Ploučnicí

Zámek Benešov nad Ploučnicí se pro veřejnost otevírá v sobotu. Po oba víkendové dny bude renesanční zámek přístupný od 10:00 do 16:00. Poslední prohlídka Dolního zámku začne ve 14:30, do Horního zámku se nejpozději dostanete v 15:00. Více zde.

Vysočina

O Peruáncích v Jihlavě

Výstava Báječní Peruánci mapuje jak tradiční způsob života obyvatel v zapadlých údolích And, tak i hektický rytmus moderní Limy. Snímky této země jsou vystaveny v Muzeu Vysočiny Jihlava do 21. dubna. O víkendu si sem udělejte výlet mezi 9:00 a 12:00 nebo pak od 12:30 do 17:00. Více čtěte zde.

Start sezóny na hradu Lipnice

Další z památek, která o tomto víkendu chystá slavnostní otevření, je hrad Lipnice. V sobotu sem můžete přijít nejen na prohlídku, ale také se zúčastnit pochodu spřátelených hradů Orlíka a Lipnice. Vyjít lze jak z hradu Orlík, tak i z Lipnice mezi 8:30 a 9:30. Více hledejte zde.

Zlínský kraj

Zpěvohra ve Vsetíně

Benefice pro léčebnu dlouhodobě nemocných Vsetínské nemocnice nabídne představení lidové zpěvohry Osloboděná slibka na motivy pověstí z Velkých Karlovic. Valašský orchestr uslyšíte v Domě kultury na Svárově. Velký sál se zaplní v 17:00. Více se dozvíte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám