Hlavní obsah

Domy slavných českých legend

Někteří turisté dávají při svých cestách přednost poznávání skrze lidské příběhy, historická fakta je zajímají méně. Skvělým místem k takovému výletu bývají rodné domy významných osobností. Některé z těch českých se paradoxně proslavily dříve v zahraničí než ve své vlasti.

Foto: Archiv Malých Svatoňovic

Památník bratrů Čapkových v Malých Svatoňovicích.

Článek
Malé Svatoňovice: rodný dům Karla Čapka

V domě na náměstí v Malých Svatoňovicích se narodil Karel Čapek (1890–1938), spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Jeho otec Antonín Čapek působil ve zdejších lázních jako lékař, a tak se domu říkalo „U doktorů“.

Dnes je tady Muzeum bratří Čapků, kde si prohlédnete stálou expozici zachycující spisovatelův rodný kraj, připomíná i jeho studia a cestování do různých koutů Evropy. Nechybějí ani rodinné fotografie ze všech období Čapkova života a nejrůznější dokumenty.

Příbor: rodný dům Sigmunda Freuda

Lékaře, psychiatra a neurologa Sigmunda Freuda (1856–1939) připomínají v Příboře, městě v předhůří Beskyd, dvě expozice. První najdete v Zámečnické ulici v jeho rodném domě, zrekonstruovaném v duchu druhé poloviny 19. století. Poznáte ho už zdálky, a to díky kurióznímu uměleckému dílu – před domem totiž stojí měděná kopie Freudovy vyšetřovací pohovky v reálné velikosti.

Foto: Kudyznudy.cz

Zrekonstruovaný rodný dům Sigmunda Freuda

Druhou expozicí je Pamětní síň v příborském muzeu v budově bývalé piaristické koleje. Kromě muzejní expozice a rodného domu ve městě Freuda připomíná také busta a několik regionálních specialit.

Vratislavice nad Nisou: rodný dům Ferdinanda Porsche

Geniální konstruktér a zakladatel významné automobilky Ferdinand Porsche (1875–1951) se v automobilovém průmyslu proslavil nejenom konstrukcí různých osobních i nákladních vozů, traktorů a tahačů, ale také úspěšných závodních aut. Na začátku 30. let 20. století založil v Německu vlastní firmu, která se stala špičkou ve svém oboru.

Foto: Kudyznudy.cz

Pamětní deska na domě, kde se narodil Ferdinand Porsche.

V Čechách prožil Ferdinand Porsche své mládí a až do 59 let měl české občanství. V Kulturním domě ve Vratislavicích si můžete prohlédnout malou expozici, na rodném domě připomíná Porscheho pamětní deska.

Vražné: rodný dům Gregora Johanna Mendela

Gregor Johann Mendel (1822–1884) byl přírodovědec, muž vědy, kultury a víry. Na základě pokusů s křížením hrachu a dalších rostlin jako první formuloval zákonitosti přenosu genetických znaků z generace na generaci. To se stalo základem moderní genetiky. Kdo se vydá po stopách slavného badatele, může začít přímo tam, kde se narodil.

Foto: Kudyznudy.cz

Malebný rodný dům Gregora Johanna Mendela

Mendelův rodný domek stojí ve Vražném, což je přibližně v polovině cesty mezi městy Odry a Nový Jičín. Život a práci slavného přírodovědce tu připomíná stálá expozice. Zároveň se můžete podívat i do zahrady s původními druhy ovocných stromů, které mu byly první inspirací.

Brtnice: rodný dům Josefa Hoffmanna

Architekt a designér Josef Hoffmann (1870–1956) se nezabýval jen navrhováním luxusního nábytku, látek, šperků a dekorativních předmětů ze skla, porcelánu a keramiky, ale také koncepty rodinných vil. K jeho nejvýznamnějším stavbám patří palác Stoclet v Bruselu zapsaný mezi památkami UNESCO. Hoffmann navrhl vše – od nábytku přes úpravy zahrady až po nádobí, koberce či dlaždičky v koupelně, dekorace interiérů jsou dílem jeho spolupracovníka Gustava Klimta.

Foto: Kudyznudy.cz

Interiér Hoffmanova rodného domu je vkusný a elefantní.

Palác Stoclet je pro veřejnost nepřístupný, ale podívat se místo toho můžete do Hoffmannova rodného domu v Brtnici, který si upravil podle vlastního vkusu. Projděte se do architektovy pracovny, podívejte se na ornamentální výmalbu i na předměty, které se podle originálních Hoffmannových návrhů vyrábějí dodnes.

Kudy z nudy v Česku

Portál www.kudyznudy.cz nabízí přes 15 tisíc tipů na výlety po celém Česku pro rodiny s dětmi, party mladých lidí, romantiky i velké sportovní fajnšmekry. Zároveň je to jeden z hlavních nástrojů, kterým agentura CzechTourism zdarma pomáhá podnikatelům v propagaci jejich nabídek. V sezóně stránky využije 700 tisíc návštěvníků měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám