Hlavní obsah

Brandýský zámek býval oblíbeným sídlem králů

Právo, Eva Martínková

Několik kostelů, měšťanských domů, historických staveb a zámek s parkem, to je Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. Je to město dvou náměstí a také obě historická jádra byla roku 1992 vyhlášena památkovými zónami.

Foto: Archiv zámku Brandýs nad Labem

Nádvoří brandýského zámku

Článek

Boleslavská část města vešla nesmazatelně do povědomí vraždou knížete Václava roku 935 jeho bratrem Boleslavem. Ke krvavé události došlo ve chvíli, kdy Václav přicházel na mši, v místech dnešní románské baziliky sv. Václava s kryptou sv. Kosmy a Damiána. Po třech letech od této události bylo tělo Václava převezeno do rotundy sv. Víta v Praze a roku 973 byl prohlášen za svatého. Přímo na boleslavském náměstí stojí i socha sv. Václava, který se stal symbolem české státnosti.

Poblíž náměstí s městskou bránou ze 14. století se vypíná impozantní barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie z počátku 17. století, ve kterém je uloženo nesmírně vzácné Palladium země České. Je to reliéf Panny Marie s Ježíškem z tzv. korintské mědi, který má chránit českou zem. Podle legendy tuto cennost daroval sv. Ludmile k jejímu křtu sv. Metoděj.

Sakrálních památek a historických měšťanských domů je tady samozřejmě ještě mnohem víc. Každoročně se ve Staré Boleslavi konají náboženská setkání a mše.

Hopsa hejsa do Brandejsa

Tuto větu pronesl Jan Werich v nesmrtelné roli Rudolfa II. ve filmu Císařův pekař... A také to tak bylo, císař Rudolf II. rád jezdil na zámek v Brandýse nad Labem, aby si tam vyhodil z kopýtka. Zámek Brandýs nad Labem stojí na základech gotického hradu ze 14. století. Je významnou renesanční památkou, která se roku 1547 stala majetkem české královské komory. V letech 1581 byl Brandýs povýšen císařem Rudolfem II. na královské komorní město.

Foto: Archiv zámku Brandýs nad Labem

Část brandýského podzámčí

Na zámku během staletí sídlili Habsburkové, již zmíněný císař Rudolf II., císař Karel VI., zámek byl osudový i pro císařovnu Marii Terezii, která se tady zamilovala do Štěpána Lotrinského. Pobýval zde císař František I., který na zámku přijal i ruského cara Alexandra I. a pruského krále Fridricha Viléma III.

Čas tu trávil také syn Marie Terezie, císař Josef II., arcivévoda Ludvík Salvátor a nakonec tady přebýval i poslední císař rakouský a poslední český král Karel I. Spolu se svou manželkou Zitou prohlásili, že na zámku v Brandýse prožili nejkrásnější období svého života.

Karel I. se snažil o rychlé ukončení 1. světové války, měl silné sociální cítění, proto byl velmi oblíben i u místních občanů, se kterými se dokázal dobře domluvit česky. Město za jeho vlády prosperovalo a rozvíjelo se. V roce 1917 koupil zámek do osobního vlastnictví. Po zrušení monarchie odešel Karel I. do exilu na ostrov Madeira, kde v nuzných podmínkách zemřel na španělskou chřipku v pouhých čtyřiatřiceti letech.

Brandýský zámek dnes patří městu, které se věnuje citlivé rekonstrukci a snaží se mu vrátit původní podobu. Interiér zámku je zajímavý. Ať už mluvíme o sále s ukázkou dragounského oblečení, expozici historických palných i studených zbraní císařské kavalerie, zámecké obrazárně s portréty císařů a králů nebo o muzeu vědce a velkého cestovatele arcivévody Ludvíka Salvátora.

V zámku i podzámčí

Zámek má poměrně rozlehlou zahradu. Ta byla zřízena pro krále a císaře Ferdinanda I. roku 1563 a dnes slouží s pozůstatkem renesanční chodby Rudolfinka jako veřejný městský park. Pod zámkem najdeme renesanční mlýn, který byl za doby Rudolfa II. největším v Českém království, a u řeky Labe barokní budovu zámeckého pivovaru s kamenným mostem.

Sezóna zde začala 1. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám