Hlavní obsah

Běžkařská trať pod vysokou pecí? Pro Ostravu žádný sen

Právo, Pavel Karban

V běžkařský ráj se na pár dní proměnila národní kulturní památka Dolní oblast Vítkovice v Ostravě. A zatímco se tráva pod vysokými pecemi krásně zelená, o pár metrů vedle si milovníci běžek užívají zároveň sluníčka i sněhu.

Městské lyžování v Ostravě má úspěchVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Přibližně 250 metrů dlouhá a sedm a půl metru široká trasa vznikla kvůli sobotním závodům v běžkařském sprintu. Pořadatelé kvůli ní svezli na místo přes tisíc kubíků sněhu, od Ostravy nedaleko vzdáleného Vaňkova kopce, a zbytky ledu, které vznikly při údržbě obou zimních stadiónů v Ostravě.

„Celý projekt je postavený na tom, aby finance, které se do toho dávají, byly využity, že dráha bude k dispozici nejen elitním závodníkům při závodu, ale i pro širokou veřejnost,“ vysvětlil Martin Kráčalík, šéf Seven Days Agency, která sprinterský závod pořádá.

O sportovní atrakci je zájem

Lyžování v industriální zóně je zcela zdarma, u dráhy je půjčovna běžek, celý set lze pořídit za symbolických 50 korun, lidé mají k dispozici také vosky a mazací stolice. Podle Kráčalíka mohou lidé v Dolní oblasti Vítkovice lyžovat každý den od 7 do 20 hodin až do neděle 16. března. „Trať budeme i udržovat, obden rolbovat,“ doplnil s tím, že o využití běžkařské dráhy mají zájem také školy.

Že mají nejen obyvatelé Ostravy o lyžování v ocelovém srdci zájem, dokázalo hned nedělní dopoledne. V jeho průběhu dorazilo s lyžemi na 300 lidí. „U nás není sníh, tady je to fantastické. Poprvé jsem si to tady vyzkoušel loni. Když si vezmu, že se tady proháněl Kožíšek. Paráda,“ řekl padesátiletý Libor Lepík z Frýdku-Místku. Přiznal, že běžky už zazimoval. „Je to spíš firnový sníh, takový už jarní,“ popsal.

Také čtyřiadvacetiletá Lucie si pochvalovala možnost nazout běžky ve městě. „Je to nenáročné, teda až na ten kopec. Jsem ale ráda, že to tady je,“ smála se. Ostravan Radomír Pach vytáhl díky okruhu v Dolní oblasti běžky v letošní zimě dokonce poprvé.

„Aspoň jsem je vyvětral. Je to tady trošku crazy, ale když si vezmu, že se nesměla používat ani sněžná děla… Je to zpestření ostravské zimy,“ poukázal s tím, že ho překvapil počet lidí, kteří si přišli zalyžovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám