Hlavní obsah

Tipy na víkend: Oslavte masopust nebo jeďte za dobrodružstvím do Ivančic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se, že masopustním oslavám a průvodům masek půjde tento víkend jen těžko uniknout. Narazíte na ně prakticky všude. Buď tedy oprašte maškarní kostým, nebo se schovejte do kina, divadla či muzea.

Foto: Profimedia.cz

Masek a převleků potkáte o víkendu nespočet. Ilustrační foto

Článek
Praha

Žižkovský masopust

Žižkov ožije od soboty do úterý masopustem. Sobota bude ve znamení dětské zábavy. Od 10:00 budou ve vyhřívaném stanu na náměstí Jiřího z Poděbrad připraveny výtvarné dílny a dětský průvod kolem kostela. V neděli od 12:00 do 15:00 proběhnou zabijačkové hody v hospodě U Vystřelenýho oka. V 15:00 bude připravena architektonická procházka, která provede pamětihodnostmi Prahy 3. Více se o programu dočtete zde.

Tibetský festival Losar

Tibetský nový rok oslaví účastníci festivalu Losar 2141. Uskuteční se na Novoměstské radnici na Karlově náměstí v sobotu ve 14:00. Multikulturní festival nabídne filmové projekce, speciality tibetské kuchyně, stolní hry, výtvarné dílny pro děti, dětský koutek s programem, přednášky a workshopy. Více zde.

Hlubočepský masopust

Také do Prokopského údolí v Praze 5 zavítá masopust. Ve 13:30 se sejdou maškary na nádraží, průvod navštíví hlubočepské sousedy a zakotví v Besední restauraci ve Slivenecké ulici. Zde bude připraven dětský program i večerní koncerty. O zábavu do nočních hodin se postará DJ. Bližší informace naleznete zde.

Středočeský kraj

Kutnohorská výstava voskových figurín

Výstava Katastrofy lidského těla vám ukáže anatomické anomálie, které jsou zapsány v Guinessově knize rekordů. Věrné napodobeniny z vosku představují skutečně žijící lidi. Výstava se na českém území objevuje po třinácti letech. Tentokrát ji hostí sklepení Spolkového domu v Kutné Hoře na Lierově ulici. Expozice končí už tuto neděli. O víkendu ji můžete navštívit od 10:00 do 18:00. Více zde.

Šibřinský masopust

Obec Šibřina, ležící východně od Prahy, pořádá v sobotu již 12. ročník masopustního veselí. Průvod bude tentokrát na téma Ptačí úlet. Od 11:00 uvidíte v Květnici u mlýna volbu masopustního krále, masostroj, koblihovou soutěž, ptačí mlýn a spoustu maškar a masopustních zvyků. Samozřejmostí bude dostatek dobrot k jídlu i pití. Veselit se budete i za doprovodu harmoniky. Více informací se dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Slavnosti moravského uzeného

Slavnosti moravského uzeného propuknou o víkendu ve Valticích. Pro všechny bude připravena velká nabídka klobás a dalších moravských uzenářských výrobků, zabijačkové speciality nebo také kuchařská a řeznická show. Děti pobaví soutěže, hry, divadlo nebo minizoo. Po oba dny od 10:00 do 17:00 bude náměstí Svobody vonět uzeným. Kompletní program si prohlédněte zde.

Pestrovečer v Mikulčicích

Už 10. ročník multižánrového festivalu Pestrovečer nabídne hudbu, divadlo, přednášky, promítání, autorská čtení, výstavy a bleší trh. V pátek a v sobotu se zaplní mikulčický kulturní dům uměním. V pátek program začne v 18:30, v sobotu potrvá celý den. Veškeré informace naleznete zde.

Někdy v sukni v Brně

Někdy v sukni. Umění 90. let! je název výstavy otevřené v Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie. Uvidíte tvorbu žen umělkyň, které se prosadily v 90. letech minulého století. Expozici můžete o víkendu navštívit mezi 10:00 a 18:00. Více zde.

Expediční kamera v Ivančicích

Putovní filmový festival Expediční kamera zavítá v sobotu do Ivančic. Expediční kamera nabídne sedm filmů o dobrodružství, divoké přírodě, extrémních zážitcích i sportech. Přijďte v 18:00 do kina Réna. Více se dočtete zde.

Jihočeský kraj

Masopust v Českém Krumlově

Českokrumlovský masopust potrvá od soboty do úterý. V sobotu se program odehraje v zahradách pivovaru Eggenberg na Latránu ve vytápěném stanu. Masopustní veselice nabídne od 11:00 zabijačkové speciality, cukrářské výrobky, stánkový prodej, koncert skupiny Corso a dětský koutek. Více hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Masopust na Šrámkově statku

K oslavám masopustu se v neděli připojí také Šrámkův statek Piletice. Statek nedaleko Hradce Králové ožije mezi 10:00 a 16:00 masopustním hodokvasem, nabídne venkovskou zabijačku, obchůzky masopustních maškar a taneční rej. Ochutnáte domácí piletický chléb, koblížky, jitrnice i jelítka. Program akce si prohlédněte zde.

Pardubický kraj

Masopustní průvod Vortová

Vortovou na Hlinecku v sobotu rozproudí masopust. Tradice z této oblasti byla zapsána na seznam kulturních památek UNESCO. V průvodu maškar chodí Laufr, muzika, Turci, Kominíci, Slamění, Ras s Kobylkou, Bába s dědkem či Medvědář. Masopustní obchůzka začne v 8:00. Více zde.

Oslava výročí v Litomyšli

Celý víkend bude v Litomyšli ve znamení akce Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek, která bude slavit 190. výročí narození Bedřicha Smetany. Sobota nabídne masopustní dílny a průvod ze Smetanova náměstí do zámeckého pivovaru, kde se odehrají maškarní bály pro děti i dospělé. V neděli zaplní zámecké nádvoří zabíjačkové hody. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Výstava cestovatelských fotografií

Klášterní kostel Zvěstování Panny Marie v Ostrově pořádá výstavu Melancholie severu. O víkendu zde uvidíte fotografie Vladimíra Vojíře z oblastí za severním polárním kruhem, jako jsou Špicberky, Lofotské ostrovy, Island či severní Norsko. Do kostela v Klášterní ulici přijďte buď od 9:30 do 12:30, nebo pak mezi 13:00 a 17:00. Více čtěte zde.

Liberecký kraj

Měsíc divadla v Jilemnici

V Jilemnici se březen ponese již podvacáté ve znamení divadla. Festival Březen, měsíc divadla představí pět ochotnických a dvě profesionální divadla. Uvidíte různé hry, od komedií po dramata. Ve Společenském domě Jilm v Roztocké ulici můžete v neděli v 17:00 vidět muzikál Malované na skle. Soupis her si prohlédněte zde.

Výstava hodin končí

Poslední šanci vidět výstavu Hodiny ze Schwarzwaldu máte o víkendu. Krkonošské muzeum v Jilemnici v Kostelní ulici je otevřeno od 8:00 do 12:00 a následně také od 13:00 do 16:00. Na výstavě uvidíte více než 60 exponátů dřevěných kolečkových hodin od hodinářů z jižního Německa i Čech. Bližší informace o výstavě čtěte zde.

Olomoucký kraj

Masopust Velká Bystřice

Bystřický masopust propukne v sobotu v 10:00. Na Zámeckém náměstí budou připraveny zabijačkové dobroty, masopustní koblihy, punč, svařák, čaj nebo pivní speciály z minipivovaru Kolštejn. Pobaví vás masopustní bonbónová tombola, vystoupení bystřických folklórních souborů nebo pouliční cirkus. Ve 12:00 začne obchůzka maškar. Více hledejte zde.

Výstava fotografií ve Šternberku

Vernisáž výstavy Cesta do nezn?ma se koná tento pátek v 17:00 v prostorách Expozice času ve Šternberku. V sobotu a v neděli pak můžete výstavu fotografií místního rodáka Miloslava Smolky obdivovat od 10:00 do 16:00. Více se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Severská filmová zima v Havířově

Festival severských filmů nabídne dávku drsného severského humoru a syrových lidských příběhů na pozadí skandinávské přírody. Od čtvrtka do neděle zavítá festival do havířovského kina Centrum. V pátek uvidíte film Strašidla a duchové, v sobotu Synové Norska a v neděli Smích racků. Promítání začne vždy v 18:00. Více zde.

Portášská hlídka na Ondřejník

Portášská hlídka bude v sobotu směrovat na Ondřejník a Skalku. Sraz účastníků bude u turistické chaty Ondřejník blízko Frýdlantu nad Ostravicí v 9:30. Cestou se pobavíte s Portáši z Čeladenského desátnictva o jejich historii, činech a výzbroji. Více si přečtěte zde.

Plzeňský kraj

Výstava Trapulky do bulky

Národopisné muzeum Plzeňska představí graficky krásně ztvárněné karty trapulky určené pro hru trappola neboli bulka. Tuto zapomenutou hru měli rádi i Jan Neruda, Bedřich Smetana nebo Václav Kliment Klicpera. Unikátní výstavu můžete o víkendu vidět od 10:00 do 18:00. Bližší informace se dozvíte zde.

Smetanovské dny ve městě piva

Březen bude v Plzni ve znamení již 34. ročníku festivalu Smetanovské dny. Hudební část festivalu začne v neděli v 19:00 koncertem Mnichovských symfoniků v Měšťanské besedě v Kopeckého sadech. V 15:00 proběhne Slavnostní pietní akt u Památníku Bedřicha Smetany. Více zde.

Ústecký kraj

Fotografie Lorety Rumburk

Obnova Lorety Rumburk ve fotografiích je výstava přibližující restaurování barokní sakrální památky. V křížové chodbě Lorety Rumburk uvidíte téměř sto fotografií z obnovy, která trvala 17 let. Do expozice zavítejte v sobotu mezi 9:00 a 16:00. Více se dočtete zde.

Chomutovské komorní koncertování

Akustického večera se budete moci zúčastnit v pátek od 20:00 v chomutovské kavárně Strada Caffé. Vystoupí hudebníci Bob O´Keeffe, Xoana Michelena Castro a Tchei - chan. Vstupné vyjde na 60 korun.

Kadaňský masopust

Jako mnoho jiných měst bude i Kadaň první březnový den oděná do masopustního veselí. Celodenní program začne v 10:00 na Mírovém náměstí. Zahrají zde kapely a vystoupí kouzelník. Nebude chybět trh s ukázkami řemesel nebo zabijačkové hody. Průvod s maskami a Švejkem vyrazí ve 13:00 z hradu k radnici. Na náměstí bude pokračovat program až do 17:00. Harmonogram akce si prohlédněte zde.

Vysočina

Masopust v Telči

Telšské náměstí Zachariáše z Hradce bude v sobotu patřit Masopustu s Podjavořičanem. Tradiční lidová veselice nabídne od 10:00 vepřové hody a od 14:00 průvod masek. Ty se sejdou Na Parkaně ve 13:45. K dobré náladě zahraje hudba Antonína Kernstocka. Více informací hledejte zde.

Zlínský kraj

Kamélie v Kroměříži

V Rotundě Květné zahrady v Kroměříži můžete vidět do 30. března výstavu téměř staletých kvetoucích rostlin kamélií. Na výstavu přijďte mezi 10:00 a 16:00. Budete obdivovat desítky vzácných kamélií nebo si můžete zakoupit některou z mladých rostlinek. Více zde.

Fašank ve Strání

Do 4. března bude obec Strání na Uherskobrodsku žít masopustem. Festival masopustních tradic Fašank hostí hned několik folklórních souborů. Uslyšíte mnoho lidových písní a ochutnáte spoustu dobrot. Sobotní program se odehraje na Zámečku, v obecním úřadě, v základní škole a v celém venkovním areálu obce. V neděli bude na Zámečku připraven karneval a beseda. Více o akci hledejte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám