Hlavní obsah

Fanoušci geocachingu se mohou vydat po stopách Jana Palacha

K výročí pětačtyřiceti let od smrti studenta Jana Palacha připravila Univerzita Karlova, kde mladík studoval, hru pro příznivce populárního geocachingu. Při hledání schránky umístěné v širším centru metropole, se lidé seznámí s Palachovým životem, o němž se mluví zejména v souvislosti s jeho koncem. Student se 16. ledna 1969 zapálil na Václavském náměstí, aby vyburcoval občanskou společnost z letargie po sovětské okupaci. O tři dny později v nemocnici zemřel.

Foto: Profimedia.cz

S tabletem i chytrým telefonem se můžete od konce týdne dozvědět díky geocachingu více o životě Jana Palacha. Ilustrační foto

Článek

Schránku, která je pomyslným pokladem ve hře odhalující život Jana Palacha, hledají nadšenci do geocachingu podle souřadnic navigačního systému GPS, které zadají nejčastěji do svého mobilního telefonu nebo tabletu. Od neděle jsou tyto údaje k dispozici na stránkách projektu, které naleznete zde. Stejně tak je od konce týdne schránka neboli keška, schována na svém místě.

Konkrétní souřadnice lze zjistit zodpovězením několika otázek souvisejících s pražskou Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy, Václavským náměstím a také s popáleninovým centrem v Legerově ulici. Právě tato místa jsou totiž spojená s posledními měsíci a dny Palachova života.

Jsou skoro všude

Po světě je v současnosti rozmístěno více než 1,5 miliónu kešek. Systém, kdy k ukryté schránce vedou indicie spojené s poznáváním památných míst, využívá ke své propagaci a nalákání návštěvníků řada turistických lokalit.

Kešky se v ČR můžete vydat hledat třeba na Vysočinu na zámek Vilémov nebo na židovský hřbitov v Habrech, také do Pardubického kraje za místními rodáky, k rybníku Schoř do Středočeského kraje nebo na tisíce dalších míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám