Hlavní obsah

Východočeské muzeum odhalí v nové expozici Pardubice v troskách

Východočeské muzeum připravuje výstavu k 70. výročí náletů na Pardubice. Představí život zdejších obyvatel v roce 1944, kdy se část města ocitla v troskách. Bombardování spojeneckých vojsk nepostihlo jen strategické cíle, zemřely stovky civilistů. Výstava bude ve Východočeském muzeu k vidění od dubna do října letošního roku.

Foto: Profimedia.cz

Historický snímek bombardování Pardubic 24. srpna 1944

Článek

„Před mnoha lety jsme měli výstavu k výročí náletů, která si všímala roku 1944 v Pardubicích po vojenské stránce. Nová výstava bude z pohledu civilního obyvatelstva," uvedla kurátorka Renáta Tetřevová.

Pardubice měly tři významné strategické cíle, Fantovu rafinerii minerálních olejů (dnešní Paramo), letiště a železnici. Bomby během tří náletů zabily nebo zranily stovky lidí a z části města zůstaly jen ruiny. „Nálety nepostihly jen průmyslové objekty, ale těžce poškodily celou infrastrukturu města a samozřejmě výrazně ovlivnily život civilního obyvatelstva,“ potvrdila Tetřevová.

První nálet zasáhl město v noci z 21. na 22. července a zničil kvůli navigační chybě převážně obytnou čtvrť na východním okraji města. Druhý nálet 24. srpna už mířil přímo na továrnu, nádraží a okolní průmyslovou oblast. Také při třetím náletu 28. prosince spadly letecké bomby na rafinerii a tentokrát ji poškodily natolik, že se v ní až do konce války nevyrábělo.

TIP: Do expozic Východočeského muzea v Pardubicích můžete zavítat během celého roku denně kromě pondělí mezi 10:00 a 18:00.

Výstava ukáže návštěvníkům domácí potřeby, exponáty z civilní a protiletecké obrany nebo dobové fotografie. Například na jednom ze snímků jsou dvě malé dívky sedící na kufru, jedna z nich pláče, a za nimi je zřícený dům. Muzeum také oslovuje pamětníky, kteří mají doma upomínky na válečnou dobu.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám