Hlavní obsah

Zchátralá lesní hláska získala opravami původní podobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trampové se nyní mohou v lesích u Slatiňan zatoulat do nově otevřeného objektu, kterým je bývalá protipožární hláska. Kolem stavby byly vykáceny některé stromy, díky čemuž tu vznikl mimo jiné prostor pro ohniště a posezení.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Opravená lesní hláska u Slatiňan

Článek

Dřívější protipožární hláska ukrytá v lesích u Slatiňan je pro veřejnost volně přístupnou památkou. Patří do souboru památkově chráněných objektů navazujících na krajinnou památkovou zónu Slatiňansko-Slavicko.

Z hlásky, kterou na přelomu 19. a 20. století nechal vystavět kníže František Josef, kníže z Auerspergu, kvůli lepšímu výhledu v tehdejší myslivecké oboře, zbylo jen torzo. Když byla po 2. světové válce zdejší obora zrušena, nikdo se o hlásku nestaral. Po opravách ale zchátralá budova získala svoji dřívější podobu.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vyhlídka na dřevěném ochozu bývalé hlásky

Na kamenné podezdívce je znovu dřevěný ochoz, z něhož se výhledem na zalesněnou krajinu mohou kdykoli kochat zvědaví turisté. V okolí je možné navštívit třeba také slatiňanský zámek, Kočičí hrádek nebo naučnou stezku vedoucí okolo Kochánovických rybníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám