Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na pečené kaštany do zoo, za loutkami do muzea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože Ježíšek už všechny dárky rozdal, vánoční tematika z muzeí, hradů a zámků ještě nemizí. Stále se tedy můžete vydat do jejich svátečně nazdobených interiérů i na výstavy betlémů. Pražská zoologická zahrada tento víkend láká mimo jiné na dobroty, ostravské muzeum zase na loutky. Na výběr je toho ale samozřejmě mnohem více.

Foto: Profimedia.cz

Pečené kaštany budete moci o víkendu ochutnat v Zoo Praha. Ilustrační foto

Článek
Praha

Skleněné Vánoce v muzeu

Na výstavu skleněných betlémů zve pražské Muzeum Karlova mostu. Výstavu můžete navštívit až do 3. února. Uvidíte také slaměný betlém v životní velikosti. Muzeum je otevřeno denně od 10:00 do 18:00. Více čtěte zde.

Tradice a dobroty v zoo

Jestli ještě po vánočních hodech dopnete kalhoty, vezměte své ratolesti koncem týdne do pražské zoo, kde se uskuteční akce Kolovrátku, toč se. Kromě toho, že zhlédnete ukázky českých tradic, tady také ochutnáte pečené kaštany, jablka nebo brambory. Další informace naleznete zde.

Středočeský kraj

Vánoční výstava v Polabském muzeu

Výstavu věnovanou vánočním pohledům, zvykům a obyčejům můžete navštívit až do 12. ledna v Polabském muzeu v Poděbradech. O víkendu je výstava otevřena od 9:00 do 17:00. Výstava obsahuje mnoho historických vánočních i novoročních pohlednic. Zpestřena je také ukázkami lidových zvyků, které se týkají sv. Martina, sv. Lucie nebo Tří králů. Více zde.

Za skřítky do Mladé Boleslavi

Do pohádkové země skřítků vstoupíte v Muzeu Mladoboleslavska až do 5. ledna. V muzeu se to hemží skřítky, lesními duchy, vílami nebo ostatními pohádkovými bytostmi, které jsou dílem Vítězslavy Klimtové. Muzeum je otevřeno denně kromě pondělí od 9:00 do 16:00 (s hodinovou polední pauzou od 12:00). Více se dočtete zde.

Jihomoravský kraj

Igráček ve Znojmě

Dům umění Jihomoravského kraje ve Znojmě láká až do 4. ledna na výstavu Igráčka. Uvidíte na ní historické postavičky i současné Igráčky. Připravena je i soutěž pro děti. O víkendu můžete přijít mezi 9:00 a 17:00. Více hledejte zde.

Jihočeský kraj

Lego výstava v Táboře

Až do konce ledna si v táborském Muzeu lega můžete prohlédnout zajímavé originální stavby z lego kostiček. Uvidíte například budovu Národního muzea v Praze, vilu Tugendhat nebo zámek Bojnice. Otevřeno je v pátek od 10:00 do 16:00, v sobotu od 10:00 do 17:00 a v neděli od 10:00 do 16:00. Bližší informace o muzeu i jeho expozici naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Vánoční prohlídky hradu Kost

Na vánoční prohlídku hradu Kost v Českém ráji můžete vyrazit až do Silvestra každý den mezi 11:00 a 15:00. Prohlídky se konají každou celou hodinu. Více hledejte zde.

Pardubický kraj

Výstava betlémů v Pardubicích

Do 5. ledna můžete navštívit stále ještě vánoční výstavu věnovanou vyřezávaným betlémům. Je k vidění ve Východočeském muzeu v Pardubicích. Muzeum je otevřeno od 10:00 do 18:00. Více zde.

Karlovarský kraj

Humorné pohádky v Chebu

Na pohádkové představení v Západočeském divadle v Chebu se můžete vydat v sobotu od 15:00. Těšit se můžete na chytré pohádky pro děti i rodiče – Lakomá Barka a Fimfárum. Více čtěte zde.

Liberecký kraj

Speciální prohlídky na Hrubém Rohozci

Vánočně vyzdobené interiéry zámku Hrubý Rohozec si prohlédnete v rámci vánočních prohlídek od pátku až do 1. ledna. Dozvíte se spoustu zajímavostí o vánočních zvycích a v zámecké kapli bude navíc k vidění vyřezávaný betlém. První prohlídka se koná vždy v 10:00, poté každou celou hodinu. Poslední prohlídka začíná ve 14:00. Bližší informace se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Vánoční tvrz Nemile

Vánočně vyzdobenou tvrz v Nemili nedaleko Zábřeha můžete navštívit oba víkendové dny od 14:00 do 21:00. Více hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Loutková výstava v Ostravě

Výstava k 60. výročí loutek v Ostravě je k vidění v Ostravském muzeu do 27. února. Interaktivní výstava Pimprlárium je určena mimo jiné dětem. Tak se přijďte i vy seznámit s „dřevěnými herci“. Vše si přečtěte zde.

Plzeňský kraj

Pohled do historie vaření

Jaké kuchyňské náčiní používaly hospodyně před desítkami let a co připravovaly za pokrmy? To se dozvíte v dobové kuchyni v Západočeském muzeu v Plzni. Výstava je otevřena až do 2. února, o víkendu od 10:00 do 18:00. Více zde.

Ústecký kraj

Adventní výstava v Žatci

Zajímavé staré vánoční ozdoby si přijďte prohlédnout až do konce roku do Galerie Sladovna v Žatci. Vystaveny jsou také nejrůznější dětské práce na téma Vánoce. Více hledejte zde.

Vysočina

Dětský Silvestr v Jihlavě

V sobotu od 10:00 je pro děti připraveno tak trochu předčasné rozloučení s rokem 2013. Silvestrovská show se koná v Dětském karnevalovém divadle Ježek. Více zde.

Zlínský kraj

Kouzlo betlémů ve Zlíně

Výstavu věnovanou betlémům z nejrůznějších materiálů si můžete prohlédnout v Muzeu Jihovýchodní Moravy ve Zlíně až do 5. ledna. Uvidíte historické i současné betlémy ze dřeva, keramiky, textilu nebo ze slámy. Muzeum je otevřeno o víkendu od 10:00 do 18:00. Více čtěte zde.

Vánoce na Arcibiskupském zámku

Od čtvrtka až do Silvestra můžete navštívit také zámek v Kroměříži, kde si můžete mezi 14:00 a 18:00 prohlédnout vánočně vyzdobené reprezentační prostory v 1. patře zámku. Těšte se také na vyřezávaný betlém, který uvidíte hned při vstupu na prohlídku. Děti mají vstup zdarma. Bližší informace hledejte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám