Hlavní obsah

Novým Jičínem zní čtyřikrát denně zvonkohra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malebným městem Nový Jičín od středy zní čtyřikrát denně zvonkohra umístěná na věži zdejší radnice. Starosta Jaroslav Dvořák ji pokřtil v úterý v podvečer. Celkem 17 zvonů lemujících na radniční věži obě strany hodin hraje v tříhodinovém časovém intervalu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Starosta Jaroslav Dvořák křtí novou zvonkohru.

Článek

Melodie písniček Generál Laudon jede skrz vesnici nebo Až do Jičína vede úzká pěšina si mohou místní i návštěvníci města poslechnout od předposlední prosincové středy v Novém Jičíně. Zvonkohra umístěná na radniční věži by o sobě měla dát vědět vždy před devátou hodinou ranní, okolo poledne, v 15:00 a naposledy kolem 18:00.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zvonky budou hrát z nasvícené radniční věže s hodinami.

„Velmi rádi bychom zvonkohru využívali jako hudební nástroj, proto chceme vyzvat všechny hudebníky, především ty mladé, aby se pokusili pro zvonkohru složit nové melodie,“ řekla mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Patří k největším

Jaroslav Dvořák, starosta Nového Jičína, věří, že by zvonkohra mohla do města přilákat více návštěvníků, než sem mířilo doposud. „Věřím, že se stane vedle už tradičního klobouku, osobnosti generála Laudona či jedinečného náměstí dalším poznávacím znakem našeho krásného města,“ uvedl.

Podle Stanislava Bartoně z novojičínského městského úřadu patří zvonkohra se 17 zvony k největším v republice. „Například v Brně na Špilberku mají 15 zvonů, v Českých Budějovicích 18 zvonů a v Ostravě na Staré radnici 22 zvonů. Zvonkohra je také speciálně upravena pro venkovní prostředí. Životnost takového zařízení pak počítáme v desítkách let," řekl Bartoň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám