Hlavní obsah

Tipy na víkend: Za zimním kinem do Brna, na Šternberk za kuchařským uměním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všudypřítomné adventní atmosféře budete asi jen těžko unikat. Zpestřit si ji můžete tematickými programy či hudebními koncerty. Pokud vás přece jen bude lákat něco zcela mimo Vánoce, zkuste speciální filmové promítání v Brně nebo gastronomickou show na Šternberku.

Foto: Archiv hradu Šternberk

Hukvaldy o víkendu provoní kulinářské speciality.

Článek
Praha

Módní market v Holešovicích

Od pátku do neděle se můžete zajít podívat třeba na holešovický Fashion Market s podtitulem „Naděluj stylově“. Jak název napovídá, bude zde spousta možností a inspirace, co nadělit známým a přátelům pod stromeček. Těšit se můžete na nabídku českých designérů, módních návrhářů i šperkařů. Bližší informace naleznete zde.

Perníkové Ctěnice

V areálu zámku Ctěnice je o víkendu od 10:00 do 17:00 připraven bohatý adventní program. Můžete se těšit na tradiční pečení vánočních perníčků v historických formách s mistrem perníkářem. Vyzkoušet si budete moci i zdobení perníčků. Více čtěte zde.

Středočeský kraj

Královský advent na Karlštejně

V neděli bude na karlštejnském náměstí slavnostně zahájen královský advent. Od 10:00 tady začne historický jarmark a v 11:00 odstartuje také kulturní program, jehož součástí bude průvod s královnou Eliškou, vystoupení tanečních a šermířských skupin nebo podvečerní loučový průvod. Program završí večerní rozsvícení vánočního stromu a ohnivé kejkle metačů ohně. Více zde.

Adventní tvoření na zámku Veltrusy

Kouzlo Vánoc o víkendu očaruje také zámek Veltrusy. Od 9:00 do 17:00 si zde v Rudolfově sále budete moci vyrobit adventní věnec či jinou dekoraci za pomoci zámeckých zahradníků. Zhlédněte také výstavu Adventní zvyky. Další informace hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Předvánoční čas na zámku Lysice

Zámek Lysice a jeho vánočně vyzdobené interiéry si můžete přijít prohlédnout o víkendu mezi 10:00 a 17:00. Prohlídky se budou konat v 10, 11, 13, 14 a v 15:00. Kromě toho budou na nádvoří vystaveny nejrůznější vánoční stromky a v renesančním salónku bude připravena prodejní vánoční výstava. Více čtěte zde.

Vánoční trhy v Brně

Brno se od pátku rozzáří do adventní nálady. Slavnostní zahájení trhů proběhne od 16:30 na náměstí Svobody, od 17:00 bude následovat rozsvícení vánočního stromu. Po dobu adventu zde bude připraven speciální kulturní program. Zároveň můžete v době adventu navštívit běžně nepřístupnou část Labyrintu pod Zelným trhem. Letošní novinkou je „zimní kino“ na náměstí Svobody promítající každý den od 19:00 především české filmy. Další informace naleznete zde.

Jihočeský kraj

Advent v Písku

Zahájení adventu v Písku proběhne v neděli od 16:00 tradičním rozsvícením vánočního stromu na Velkém náměstí. Při této příležitosti můžete využít služeb nebeské pošty a poslat Ježíškovi své přání na balónku. Součástí programu bude také vystoupení skupiny Devítka. Více zde.

Tradiční trhy v Budějovicích

České Budějovice zahájí advent už v pátek tradičními trhy, které na náměstí Přemysla Otakara II. budou probíhat až do 23. prosince. Připraven je také bohatý doprovodný program. V sobotu od 10:00 do 17:00 vás zveme na tvůrčí dílny pro dospělé do Galerie Pod kamennou žábou. Na náměstí pak od 16:00 zazní vánoční písně. V neděli od 18:00 můžete na náměstí vyrazit na jazz-swingový koncert. Další informace si přečtěte zde.

Královéhradecký kraj

Jarmark v Kostelci nad Orlicí

Vánoční jarmark s názvem Vánoční ulička se koná v Kostelci nad Orlicí v neděli od 10:30 na Jiráskově náměstí. Od 14:00 bude na Palackého náměstí probíhat žehnání vyřezávanému betlému. Od 17:15 si účastníci poslechnou adventní zpívání a v 17:30 přiletí čerti s Mikulášem a anděly na pekelnický průvod. Advent přivítání cinkání zvonečků. Více zde.

Pardubický kraj

Výstava na Veselém Kopci

Vánoční výstava přibližující tradiční vánoční zvyky se koná ve skanzenu Veselý kopec od soboty až do 8. prosince. Uvidíte tady také nejrůznější vánoční pečivo, dárky i krásné historické ozdoby. Otevřeno je denně od 9:00 do 16:00. Bližší informace hledejte zde.

Tradice a zvyky na Svojanově

Přijďte si prohlédnout vánočně vyzdobený hrad Svojanov v sobotu od 10:00 do 15:00. Kromě jiného zjistíte, jak trávili Vánoce naši předkové před více než 130 lety. Více se dočtete zde.

Karlovarský kraj

Advent v Muzeu Cheb

Muzeum Cheb připravilo na sobotu tradiční předvánoční setkání, na kterém načerpáte příjemnou adventní náladu. Vůně jehličí či skořice příjemně omámí snad každého. Celý den tu od 10:00 do 17:00 bude probíhat adventní trh s bohatým doprovodným programem. Další informace hledejte zde.

Liberecký kraj

Zámecké trhy na Sychrově

Již tradiční předvánoční trhy proběhnou na zámku Sychrov o tomto víkendu od 9:00. Těšit se můžete na ukázky řemesel a prodej tradičního vánočního zboží. V prostorách čestného dvora je připraven také doprovodný program pro děti i dospělé. Více naleznete zde.

Rozsvěcení stromu v Harrachově

V neděli v 16:00 bude v krkonošském Harrachově zahájen adventní čas rozsvícením vánočního stromu. Akci doprovodí zpívání koled, ochutnávka cukroví a dalších tradičních dobrot. Více hledejte zde.

Olomoucký kraj

Gurmánský den na Šternberku

Kulinářskou sobotu připravil pro všechny gurmány hrad Šternberk. Těšit se můžete na ochutnávky a prodej kulinářských specialit po celý den od 10:00 do 17:00. Uvidíte mimo jiné také kuchařského mistra Pavla Dudu. Více čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Pouť na Hukvaldech

Na Ondřejskou pouť zve turisty hrad Hukvaldy v neděli mezi 8:00 a 16:00. Od 9:00 se koná v kapli sv. Ondřeje mše svatá. Po celý den pak bude připraveno pro zahřátí občerstvení ve formě medoviny, svařeného vína a dalších pochutin. Další informace najdete zde.

Rozsvícení vánočního stromu v Ostravě

V neděli od 12:00 bude na náměstí SNP v Ostravě probíhat zajímavý program, který zakončí slavnostní rozsvícení vánočního stromu. V poledne bude zahájen jarmark a ve 14:00 začnou kulturní aktivity venku i uvnitř kulturního domu Akord. Vánoční strom bude rozsvícen v 16:15. Více zde.

Plzeňský kraj

Vánoční trhy v Plzni

Od středy až do 23. prosince probíhají na Náměstí Republiky v Plzni vánoční trhy. Kromě tradičního občerstvení a možnosti prohlédnout si typické vánoční zboží, se můžete těšit i na bohatý kulturní program. V pátek od 16:00 vystoupí Stanislav Hložek, v sobotu od 15:00 si účastníci poslechnou folkovou kapelu Fregata. V neděli bude rozsvícen vánoční strom. Harmonogram události si prohlédněte zde.

Ústecký kraj

Advent v Kadani

Také kadaňské Mírové náměstí v sobotu od 10:00 zaplní vánoční trhy. Kromě ukázek řemesel tady uvidíte i hudební a divadelní vystoupení. Po podvečerním ukončení programu na náměstí bude akce pokračovat u balkonu Kostela Povýšení sv. Kříže. Tam bude předáno hornické světlo sv. Barbory havíři, rozsvítí se první svíce na adventním věnci a na závěr se můžete těšit na ohňostroj a rozsvícení vánočního stromu. Vše naleznete zde.

Tvoření ve Šluknově

V pátek od 15:00 bude na náměstí Míru ve Šluknově zahájen asi nepříliš překvapivě adventní program. Těšit se můžete na jarmark a rozsvícení vánočního stromu. V neděli od 14:00 budou na Šluknovském zámku probíhat tvůrčí dílny, kde si budete moci vyrobit adventní věnec či jinou tradiční dekoraci. Více zde.

Vysočina

Koledy na zámku Žirovnice

Vánoční program pro celou rodinu je připraven na zámku Žirovnice v neděli od 14:00 do 17:00. Těšit se můžete na zpívání koled, vánoční trh, hudební vystoupení a rozsvícení vánočního stromu. Děti nezapomeňte vzít sebou, od Mikuláše, čerta a anděla dostanou totiž dáreček. Více zde.

Adventní koncertování v Náměšti

Přijďte si zpříjemnit první adventní neděli do krásných prostor knihovny na zámku v Náměšti nad Oslavou a poslechněte si tu první adventní koncert. Ten začne v 17:00 a po jeho skončení si vychutnáte tradiční zámecký adventní svařák. Více hledejte zde.

Zlínský kraj

Vánoční jarmark ve Zlíně

Od první adventní neděle až do 22. prosince vás zveme na zlínské náměstí Míru, kde se budou konat vánoční trhy. Ty v neděli zpestří rozsvícení vánočního stromu a provoní punč i svařák. Těšit se můžete na ukázky nejrůznějších řemesel a výborné vánoční občerstvení. Více čtěte zde.

Ve jménu Kateřiny

Výtečné občerstvení, zdařilé řemeslné výrobky, oku lahodící dekorace i kulturní zábava - to vše a mnohem víc čeká na návštěvníky uherskobrodského Kateřinského jarmarku. Ten proběhne od pátečních 14:30 do sobotního podvečera. Program zakončí ohňostroj. Více se dozvíte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám